Η δραματική κατάληξη της τριετούς Μικρασιατικής Εκστρατείας, γέννησε ένα ακόμα μεγαλύτερο δράμα, αυτό των χιλιάδων νεκρών, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έσβησε κυριολεκτικά από τον χάρτη.
Όχι όμως και από τις καρδιές των απανταχού Ελλήνων και φυσικά, των Μικρασιατών.
Όπως είπε σε συνέντευξη της η αλησμόνητη Φιλιώ Χαϊδεμένου: «Έκανα έναν όρκο: Πατρίδα μου αντίο, δεν θα σε ξαναδώ αλλά δεν θα σε ξεχάσω ποτέ, ποτέ. Θα κάνω ό,τι μπορώ να μη ξεχαστεί ποτέ η Μικρά Ασία».
Εκατό χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει ξεχαστεί.
Απεναντίας, η κάθε μορφής Τέχνης έχει φροντίσει στη διατήρηση της μνήμης. Μία απ’ αυτές τις Τέχνες είναι η μουσική.
Τραγούδια που γράφτηκαν στη Μικρά Ασία, αλλά και άλλα που γράφτηκαν αργότερα γι’ αυτήν, ζωντανεύουν τις καλές και άσχημες στιγμές των Ελλήνων Μικρασιατών.
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Η αυλή των χρωμάτων», η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τη Γλυκερία, μία τραγουδίστρια που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην ερμηνεία των σμυρναίικων τραγουδιών και όχι μόνο.
Οι αυθεντικές της ερμηνείες διατηρούν ανεξίτηλη την ανάμνηση της χαμένης πατρίδας, γεννούν εικόνες και ξυπνούν συναισθήματα, που αποτυπώνουν την κοσμοπολίτικη ζωή στη Σμύρνη, αλλά και την απάνθρωπη καταστροφή της.
Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Στέλιου Φωτιάδη, και μαζί με τους Θοδωρή Μέρμηγκα και Χάρη Μακρή τραγουδούν όσα οι Έλληνες ζούσαν πριν και μετά την Καταστροφή.
Τραγούδια που όλοι έχουμε ακούσει, αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει, όπως «Τζιβαέρι», «Τι σε μέλλει εσένανε», «Ρουμπαλιά, γαρουφαλιά», «Μπαρμπαγιαννακάκης», «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα», «Ελισσώ», «Παποράκι», «Αμάν, Κατερίνα μου» και πολλά ακόμα, που θα μας διασκεδάσουν αλλά και θα μας συγκινήσουν.
Καλεσμένοι είναι επίσης, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, οι οποίοι μιλούν για τη δική τους σχέση με την Καταστροφή της Σμύρνης, ενώ ο συγγραφέας Πέτρος Πουρλιάκας αποκαλύπτει μία πράξη ηρωισμού ενός Ιάπωνα καπετάνιου, τις στιγμές της μεγάλης καταστροφής στην προκυμαία της Σμύρνης.
Η ατμόσφαιρα αλλάζει κάθε φορά που οι χορευτές του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας, με επικεφαλής τη Μαρία Βαλαβάνη και με σεβασμό στην παράδοση, χορεύουν στους ρυθμούς των σμυρναίικων τραγουδιών.