Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στην απεργιακή συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών – ΦΩΤΟ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και μέλη της Δημοτικής Αρχής, συμμετείχαν σήμερα το πρωί, στην συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών και όλου του υγειονομικού προσωπικού, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στο πλαίσιο της  πανελλαδικής,  πανυγειονομικής  απεργίας.

    Κώστας Πελετίδης: «…να καταλάβουν επιτέλους οι κυβερνώντες, ότι δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν»

    Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ανέφερε τα εξής:

    «Είμαστε εδώ ως Δημοτική Αρχή, για να συμπαρασταθούμε αλλά και να βάλουμε το δικό μερτικό στην απαίτηση για εξασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας για τον λαό.

    Έχουμε μεγάλους αγώνες μπροστά μας για να τα καταφέρουμε, αλλά και ν’ αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς, που με φανφάρες και δημόσιες εμφανίσεις, εκδηλώσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις του στυλ «θα τα λύσουμε όλα», βρίσκονται διαρκώς στην περιοχή μας και μας λένε ότι αυτά που ζούμε, αυτά που αντιλαμβάνεται ο καθένας που έχει την ανάγκη των δημόσιων νοσοκομείων μας, δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά μια αυταπάτη.

    Εμείς όμως είμαστε ο άλλος πόλος, ο άλλος δρόμος, που δεν προσπαθούμε να κρύψουμε την πραγματικότητα, αλλά να την αναδείξουμε και να την αλλάξουμε.

    Δημοτική

    Αυτοί προσπαθούν να μας εξαπατήσουν ότι τάχα όλα πάνε καλά κι εμείς που ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, που παρά τα όσα υποστηρίζει η… άλλη πλευρά, έχει αποτελεσματικότητα. Κλασικό παράδειγμα το «Καραμανδάνδειο». Έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα, καμία σωτηρία. Όταν ξεχύθηκε στο δρόμο ο πατραϊκός λαός, βρέθηκαν και τα χρήματα και λύθηκε και μια σειρά από τα μείζονα ζητήματα του νοσοκομείου. Και αυτό έγινε γιατί τους ακούμπησε η ανάσα του λαού και όχι ότι τους έπιασε ο πόνος για το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο σε όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα.

    Τα ανοιχτά θέματα της Υγείας στην περιοχή μας είναι πολλά. Έχουμε την Παιδοψυχιατρική κλινική του «Καραμανδανείου», που παρά τις συνεχείς απαιτήσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου, το θέμα παραμένει μπλοκαρισμένο.

    Έχουμε ανοιχτά  ζητήματα με το Νοσημάτων Θώρακος και το «409» που παραμένουν «νεκρά» αν και θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες στον χώρο της Υγείας.

    Σήμερα κάνουμε λοιπόν την αρχή των νέων αγώνων, μαζί με όλο τον πατραϊκό λαό, για να φτάσουμε στην μεγάλη σύγκρουση του Νοέμβρη, στην κορύφωση των κινητοποιήσεων, με την πανεργατική απεργία, για να καταλάβουν επιτέλους, ότι δεν μπορούν μας κοροϊδεύουν.

    Είμαστε δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε όλους τους εργαζομένους στα νοσοκομεία μας και γενικά σε όλες τις βαθμίδες Υγείας.

    Απαιτούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τις ανάλογες αμοιβές. Δεν μπορούν οι λίγοι να τρώνε με χρυσά κουτάλια, να κάνουν πλιάτσικο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και το έργο τους κι εμείς να εκλιπαρούμε στοιχειώδη δικαιώματα.

    Ενωμένοι δίνουμε μια ακόμα μάχη! Είμαστε σίγουροι ότι μόνο τότε το δίκιο θα νικήσει!».

    Δημοτική

    Χρήστος Δάβουλος: «Χέρια υγειονομικών χρειάζονται και όχι χέρια που κόβουν  κορδέλες»…

    Ο Χρήστος Δάβουλος, Πρόεδρος της ΕΙΝΑ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας) και δημοτικός σύμβουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του:

    «Διαδηλώνουμε ενάντια στη συνεχή εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ, που στα χαρτιά λέει δημόσιο και στην πράξη λειτουργεί με όρους Α.Ε., με υγειονομικούς εξουθενωμένους από την υπερεργασία, τις συνεχείς μετακινήσεις και ασθενείς πελάτες.

    Οι επικοινωνιακές φιέστες στις οποίες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αυτή την περίοδο προσπαθώντας να προβάλλουν δήθεν ως  ενίσχυση  του συστήματος υγείας κάποιες χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα επιδιορθώσεις κτιρίων και ενεργειακές αναβαθμίσεις δίνοντας ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους πράσινης ενέργειας και κάποιες λιγοστές προσλήψεις και μάλιστα από εργαζόμενους που κατά κύριο λόγο ήδη υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι, προσπαθούν να θολώσουν τη μεγάλη εικόνα διάλυσης και εμπορευματοποίησης του κατά τα άλλα Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

    Ταυτόχρονα, το υγειονομικό προσωπικό στενάζει από την υπερεργασία λόγω των τεράστιων ελλείψεων και τις πετσοκομμένες κατά 50% αποδοχές από  το 2012, οδηγούμενο στην παραίτηση ή στην άσκηση ιδιωτικού έργου. Πρόβλημα που μεγεθύνεται στους νέους γιατρούς που αναλώνονται σε λάντζα χωρίς καμία προοπτική εκπαίδευσης.

    Στην περιοχή μας η εικόνα των δομών υγείας είναι αποκαρδιωτική, με το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης να είναι κενές (141/427 με βάση του απαρχαιωμένους οργανισμούς)  και να προκηρύσσονται μόλις οι 12 στην τελευταία προκήρυξη, με την παθολογική κλινική του ΠΓΝΠ να λειτουργεί με 200% πληρότητα αλλά και με 8 κενές οργανικές θέσεις και ταυτόχρονα να συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία Αιγίου και Πύργου για πάνω από  4 χρόνια με το μανδύα των «έκτακτων» αναγκών.

    Δημοτική

    Την μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική των νομών Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας, αυτή  του ΠΓΝΠ να νοσηλεύει σε μόνιμη βάση 12-15 ασθενείς σε ράντζα χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για κτιριακή αναβάθμιση του Γ.Ν. Πατρών ώστε να στεγάζεται η προβλεπόμενη από το οργανόγραμμά του ψυχιατρική κλινική και την μοναδική κινητή μονάδα ψυχικής υγείας να είναι στα πρόθυρα της αναστολής λειτουργίας της.

    Όσο για τα απογευματινά χειρουργεία που θα έδιναν τάχα ανάσα στους ασθενείς μειώνοντας τη λίστα, στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής έχουν διενεργηθεί μόλις 125 ενώ στις 8 εν λειτουργία αίθουσες του Νοσοκομείου έγιναν 2.265 πρωινά, δωρεάν χειρουργεία. Αν λειτουργούσαν και οι υπόλοιπες 4  αίθουσες, θα μπορούσαν να γίνουν 2.000 τακτικά δωρεάν χειρουργεία.

    Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού, η κυβέρνηση φέρνει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας…» που προβλέπει την ένταξη των ανειδίκευτων πτυχιούχων των ιατρικών σχολών στο θεσμό, ή αυτών που θέλουν να αποκτήσουν τον τίτλο κάποιας ειδικότητας, δηλαδή υπηρεσίες επιπέδου «ό,τι να ‘ναι» και «απ’ όπου να ‘ναι», αρκεί το «κόστος» να είναι εντός δημοσιονομικών στόχων. Άρα, επιτείνεται ο κατακερματισμός των υπηρεσιών Υγείας με τον πολίτη να καλείται να επιλέξει προσωπικό ιατρό μέσα από ένα συνονθύλευμα παρόχων (υποβαθμισμένος δημόσιος τομέας, ιδιώτες κ.λπ.) υπονομεύοντας τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

    Ως εδώ! Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις ανάγκες μας!

    Δεν ανεχόμαστε να γίνει η απώλεια συνήθεια μας!

    Δημοτική

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Πενιχρές αυξήσεις που εξανεμίζονται από την ακρίβεια και την φοροαφαίμαξη σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων 15 χρόνων.

    Προσλήψεις μόνιμων γιατρών που δεν αναπληρώνουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις, πόσο μάλλον τα τραγικά κενά των απαρχαιωμένων οργανισμών.

    Απογείωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της εργασιακής ομηρίας. Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως – όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες

    Ταβάνι» στις αυξήσεις στους μισθούς μας, «ταβάνι» στις προλήψεις μόνιμων γιατρών, «ταβάνι» στην κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας, «ταβάνι» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ και του κράτους (διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπεία).

     «Ταβάνι» όμως δεν υπάρχει για τη στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ που σπέρνουν το θάνατο. Μόνο για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, 2.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας μας, δίνεται μισό εκατομμύριο τη μέρα, 3 δισ. ευρώ το χρόνο!

    «Ταβάνι» δεν υπάρχει για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην υγεία που τζιράρουν 2 δισ. ευρώ, στην ενίσχυσή τους ακόμα και με «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για «απογευματινά» χειρουργεία.«Ταβάνι» δεν υπάρχει για τις πληρωμές των ασθενών, που πληρώνουν 5,9 δισ. ευρώ από την τσέπη τους για την υγεία τους, στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων έως 480 %.

    Η γενικευμένη εφαρμογή των DRGs,της προίκας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, θα οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό τα δημόσια νοσοκομεία που δε θα εξασφαλίζουν έσοδα από τους ασθενείς πελάτες. Από αυτό θα εξαρτάται το ύψος της χρηματοδότησης και η στελέχωση σε προσωπικό.

    Δημοτική

    Ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών και η αυτοτελής φορολόγησή τους, η αύξηση του επιδόματος για τις άγονες περιοχές, δεν είναι οικειοθελείς παραχωρήσεις της κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Εδώ στην περιοχή η άμεση προκήρυξη των θέσεων στην αιματολογική κλινική με τη συνδρομή του συλλόγου μεσογειακών ασθενών, η επαναλειτουργία του κέντρου βηματοδότη του Γ.Ν. Πατρών!

    Κόντρα στην λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο οργανωμένα συνεχίζουμε!

    Όσο για τους χαρακτηρισμούς περί συμμορίας της μιζέριας που αναφέρει ο Υπουργός Υγείας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, να του θυμίσουμε ότι αυτή η συμμορία κρατάει όρθιο με αυτοθυσία το αποδεκατισμένο ΕΣΥ, που στις πλάτες του επιδίδεται σε φιέστες το υπουργείο.

    Χέρια υγειονομικών χρειάζονται κα όχι χέρια που κόβουν  κορδέλες! Χρειάζονται γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, ώστε να παρέχονται σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Η πραγματική μιζέρια λοιπόν είναι αυτή του υπουργείου που νομίζει ότι θα συμβιβαστούμε με την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΣΥ με την αρωγή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που βλέπουν την υγεία ως κόστος.

    Απαιτούμε εδώ και τώρα:

    • Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών:20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας.
    • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους
    • Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Η Υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

    Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού σε κάθε μικρή κινητοποίηση για τα καθημερινά προβλήματα και κλιμακώνουμε στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη»!

     Ελένη Μπιρλή: «Οι ζωές των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κινδυνεύουν, με ευθύνη της ηγεσίας του αναπηρικού κινήματος που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της πρόνοιας»

    Χαιρετισμό στην συγκέντρωση, απηύθυνε η Ελένη Μπιρλή, αντιπρόεδρος της Β/Θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων,  εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας (ΣΕΑΑΝ), η οποία ανέφερε τα εξής:

    «Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και χρονίων  πασχόντων δεν θα μπορούσε να μην στηρίζει την σημερινή απεργία  αφού οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι γονείς παιδιών με αναπηρία είναι οι πρώτοι που βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης, της Ιδιωτικοποίησης, του σμπαραλιάσματος  της Υγείας και της Πρόνοιας.

    Η ίδια η  Ε.Σ.Α.μεΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει πως το  1/3 των πολιτών δεν έχει πρόσβαση στην υγεία με βάση  στοιχεία της  Eurostat και ότι οι ζωές των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κινδυνεύουν.

    Χωρίς βέβαια να αναφέρει  τις ευθύνες της ηγεσίας του αναπηρικού κινήματος για αυτή την κατάσταση,  που στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν  την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της πρόνοιας που έχουν φέρει τα ΑμεΑ, τους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους σε αυτή την κατάσταση.

    Η υγειονομική περίθαλψη σήμερα  είναι υπερβολικά δαπανηρή, βρίσκεται μακριά από τα ΑμεΑ και προϋποθέτει μεγάλο χρόνο αναμονής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  την υποθεραπεία  τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα έξοδα, είτε αυτά είναι μεταφοράς και παραμονής σε άλλη πόλη για να κάνουν τις αναγκαίες θεραπείες – εξετάσεις – επεμβάσεις, είτε είναι οι πληρωμές στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

    Οι συνέπειες του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας προβάλλουν σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού πιο έντονες και οξυμένες, κοστίζουν ζωές…

    Τα φάρμακα είναι δωρεάν μόνο για την κύρια νόσο και όχι τη δευτερεύουσα. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα πληρώνουν 100% και ας είναι άκρως απαραίτητα Οι ανασφάλιστοι είναι εντελώς στον… αέρα. Οι ελλείψεις  οδηγούν στην απελπισία ανθρώπους, όπως έγινε με τον πάσχοντα από καρκίνο στην Κρήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην πόλη μας είναι οι τραγικές ελλείψεις σε Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός χρόνιου Πάσχοντα ή ΑμεΑ. Πόσο μάλλον και παιδιών. Ας θυμηθούμε τις ελλείψεις στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου που οδηγούν τους ασθενείς στην υπομετάγγιση με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους.

    Τις τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Αποκατάστασης με αποτέλεσμα να λειτουργούν ελάχιστα κρεβάτια (8 για όλη την Δυτική Ελλάδα στον ΠΓΝΠ) ενώ υπάρχουν δυνατότητες να λειτουργήσουν 22 αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό!

    • Απαιτούμε μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες.
    • Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δωρεάν Υγεία , Δωρεάν θεραπείες για όλο τον λαό.

    Μετατρέπουμε την αγωνία μας, την απελπισία μας, την οργή μας σε αγώνα. Με τους μαχόμενους υγειονομικούς, με τους εργαζόμενους για να στείλουμε στα τσακίδια την συμμορία των εμπόρων της υγείας, κυβέρνησης, Ε.Ε., μεγαλοεπιχειρηματιών και όσους τους στηρίζουν.

    Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της μεγάλης πανεργατικής απεργίας και των απεργιακών συλλαλητηρίων μαζί με τα συνδικάτα και τα ταξικά σωματεία στις 20 του Νοέμβρη.

    Καμία Ανοχή ! Κανείς μόνος του!».

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γιατί διαφώνησε ο Πατρινός δημοσιογράφος Στέφανος Κωνσταντινίδης

    Τα λεγόµενα του Δηµήτρη Πανόπουλου για τις αµοιβές των...

    Φάρμα: Η Μαρία Γιαννοπούλου είναι η μεγάλη νικήτρια του επάθλου των 50.000 ευρώ – «Λίγοι χάρηκαν που κέρδισα»

    Η Μαρία Γιαννοπούλου κατέκτησε τη νίκη στον τελικό της Φάρμας το βράδυ της...
    Best Shop