Η διπλωματία μας «ανακαλύπτει» την Αφρική

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Την αφρικανική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας εγκαινίασε ο Νίκος Δένδιας, στην πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρουάντα. Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια αποτελεί ένα σαφές άνοιγμα της Ελλάδας στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία για χρόνια παρέμενε εκτός πλαισίου προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες της Ε.Ε. που δεν έχει αποικιακό παρελθόν στην Αφρική, παράλληλα όμως υπάρχουν παλαιές, ιστορικές ελληνικές κοινότητες σε πολλές χώρες. Υπό αυτή την έννοια στην Αθήνα εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει στέρεες βάσεις συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες. Τον κ. Δένδια συνόδευσε στο Κιγκάλι ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο δωρεάς 330.000 εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Μαζί με την πρώτη δόση εμβολίων τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα έχει προσφέρει συνολικά 530.000 στη Ρουάντα.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κατά την αντίληψη των Αθηνών η επίσκεψη στη Ρουάντα, αλλά και το ευρύτερο άνοιγμα στην Αφρική, υπαγορεύεται από μια σειρά παραγόντων. Η Αφρική αποτελεί ήπειρο με σημαντική δυναμική ανάπτυξης και η Ρουάντα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις αφρικανικές οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, η Αφρική αποτελεί πηγή πιθανής παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, κάτι που προξενεί το εύλογο ενδιαφέρον της Αθήνας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπογράφηκαν χθες δύο μνημόνια συνεργασίας –πολιτικών διαβουλεύσεων και συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών– ανανεώνοντας τις σχετικές διμερείς συμφωνίες για πρώτη φορά από το 1986.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του κ. Βίνσεντ μπιρούτα στο Κιγκάλι, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «αποφασίσαμε ότι επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις αφρικανικές χώρες, γιατί, μεταξύ άλλων, η Αφρική θα είναι η κινητήρια οικονομική δύναμη του κόσμου. Μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται σε αυτήν την όμορφη ήπειρο. Και εμείς, η Ελλάδα, δεν έχουμε αποικιακό παρελθόν και κατ’ επέκταση δεν μας βαραίνει μία ανάλογη ιστορία».

    Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η πύλη της Ελλάδας προς την Αφρική πρέπει να είναι η Ρουάντα, διότι, όπως είπε, η χώρα αποτελεί παράδειγμα από πολλές απόψεις. «Η Ρουάντα έχει ανακάμψει από μια από τις χειρότερες γενοκτονίες στην ανθρώπινη Ιστορία, μια γενοκτονία που παραμένει ζωντανή στη μνήμη πολλών από εμάς. Η Ρουάντα έχει καταστεί πρότυπο συμφιλίωσης, ανοικοδόμησης και εθνικής ενότητας παγκοσμίως. Αποτελείτε σαφώς ένα σημείο αναφοράς», ανέφερε ο κ. Δένδιας, ο οποίος κατά την παραμονή του στο Κιγκάλι επισκέφθηκε και το Μνημείο Γενοκτονίας. Ευχήθηκε, μάλιστα, «και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, που αρνούνται ακόμη και τη χρήση της λέξης “γενοκτονία”, που αρνούνται πόσο μάλλον να αποδεχθούν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στη δική τους γη, να ακολουθήσουν το περήφανο παράδειγμά σας».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τρύφωνας Σαμαράς για Νίκο Κοκλώνη: «Δεν θέλει πολύ κόσμο δίπλα του, τι να τους κάνει τους γλείφτες;»

    Ο Τρύφωνας Σαμαράς και ο Νίκος Κοκλώνης γνωρίζονται εδώ και δεκαετίες. Διατηρούν φιλική...

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ 500.000 ΕΥΡΩ! Εμπλέκονται και άλλοι στο σκάνδαλο με την υπάλληλο;

    Κατέθεσε στον πταισματοδίκη η καθ’ ομολογία δράστιδα Στο εδώλιο στις...

    Άλιμος: Επαφές με 11 μαθήτριες «έδειξαν» τα 3 κινητά του καθηγητή – «Πολύ προχωρημένες» συνομιλίες με μια 16χρονη

    Νέα στοιχεία για τον 52χρονο καθηγητή Φυσικής που παρενοχλούσε την 14χρονη μαθήτρια του...

    Χριστίνα Αλεξοπούλου: Με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ για την ΕΒΟ Αιγίου

    Συνάντηση με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών...
    Best Shop