flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Η Δυτική Ελλάδα… την “πλήρωσε” από τον “Μπάλλο”! Πρωτοφανείς εικόνες σε συγκεκριμένες περιοχές – ΧΑΡΤΗΣ

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε με σαρωτικό τρόπο το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.  Ένας άνθρωπος χάθηκε, δεκάδες άλλοι κινδύνεψαν και περιουσίες μαζί με υποδομές καταστράφηκαν. Τα έντονα φαινόμενα υποχωρούν, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν. 

Πολλές είναι οι περιοχές που βούλιαξαν από τις εξωπραγματικές ποσότητες βροχής που έπεσαν τα τελευταία 24ωρα.

Το δίκτυο αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατέγραψε μεγάλα ύψη βροχής από την Πέμπτη 14/10 έως και το πρωί του Σαββάτου 16/10. Ο  μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην Ιθάκη (460 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Ι.Μ. Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος (297 χιλιοστά) και στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (262 χιλιοστά). Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στην Αθήνα όπου ο σταθμός των Πατησίων κατέγραψε 182 χιλιοστά βροχής.

Δείτε την κατανομή της βροχόπτωσης στη χώρα από την Πέμπτη 14/10 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 16/10 και παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα που καταγράφηκαν.

Η Δυτική Ελλάδα... την "πλήρωσε" από τον "Μπάλλο"! Πρωτοφανείς εικόνες σε συγκεκριμένες περιοχές - ΧΑΡΤΗΣ

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, κάτοικοι κινδύνεψαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν σε δρόμους που είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους. Τεράστιες οι καταστροφές στην περιοχή Ζαγκλιβέρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Τον τρόμο από τα ορμητικά νερά διαδέχθηκε η απόγνωση των κατοίκων που έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά την περιουσία τους.

Τέσσερα ρέματα που καταλήγουν στο Ζαγκλιβέρι φούσκωσαν και τα ορμητικά νερά μέσα σε μόλις δέκα λεπτά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η μανία του νερού ήταν μεγάλη. Οι οικοσυσκευές έχουν παρασυρθεί. Έφραξαν την πόρτα και σήκωσαν από ψυγεία μέχρι καταψύκτες.

Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Χαλκιδική

Ο εφιάλτης των πλημμυρών το καλοκαίρι του 2018 ξύπνησε στα Νέα Βρασνά. Το ρέμα φούσκωσε με αποτέλεσμα τόνοι νερού να ξεριζώσουν ακόμη και τα θεμέλια σπιτιών. Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Τρία σπίτια που βρίσκονταν δίπλα στο ρέμα της περιοχής υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές από τα ορμητικά νερά.

«Έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια στην εκβολή κάτω. Έχουμε δυστυχώς τρία σπίτια τα οποία θα πρέπει να έρθουν μηχανικοί να τα δουν» τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Πετράκης.

Ανυπολόγιστες ζημιές στην Αιτωλοακαρνανία

Στις λάσπες θάφτηκε το χωριό Καινούργιο στην Αιτωλοακαρνανία όταν ξεχείλησε το Λιγόρεμα. Σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν. Δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία σε Αγρίνιο και Κάτω Τραγάνα.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε όλη την έκτασή του». Νωρίτερα ένας οικισμός εκκενώθηκε.

Ο Δήμος Θέρμου με μισθωμένα μηχανήματα παρενέβη για την αντιμετώπιση των ζημιών στη Μυρτιά, ενώ και η Πυροσβεστική υπηρεσία συνέδραμε ανάλογα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους δρόμους σύνδεσης των κοινοτήτων Αργυρού Πηγαδίου, Κοκκινόβρυσης και Κόνισκας, καθώς σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν και οι μεγαλύτερες κατολισθήσεις και μεταφορά από ρέματα μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών και η συσσώρευσή τους στους δρόμους, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα και από τους λοιπούς δρόμους σύνδεσης των κοινοτήτων Χαλικίου, Δρυμώνα, Αμβρακιάς, Διπλατάνου και Πέρκου, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι μετά τη πλημμύρα παραμένουν ακόμη αποκομμένοι δρόμοι λόγω κατολισθήσεων στο Αργυρό Πηγάδι (στη θέση Γαρδικιώτη στο τμήμα Δρυμώνας – Αργυρό Πηγάδι και εντός του οικισμού στο τμήμα Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι) και στην Κοκκινόβρυση (θέση Σάρα Κοσίνας στο τμήμα Αμπέλια – Κοκκινόβρυση).

Εικόνες Αποκάλυψης στην Κέρκυρα

Εικόνες Αποκάλυψης άφησε πίσω του ο «Μπάλλος» στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν με χωματουργικά μηχανήματα, υπόγεια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και η θάλασσα έγινε ένα με το οδικό δίκτυο το οποίο υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές.

Την Ιθάκη, επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης προκειμένου να γίνει αυτοψία μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος». Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, αλλά και κατοίκους.