Καθώς πλησιάζει ο ευρωπαϊκός χειμώνας και εντείνεται η ανησυχία για την ανεπάρκεια ενεργειακών πόρων με όσα αυτή συνεπάγεται, η ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες της Ευρωζώνης να μελετήσουν τον αντίκτυπο που θα είχαν στις δραστηριότητές τους οι ενδεχόμενες διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ του Bloomberg και του Reuters, η εποπτική αρχή τραπεζών της ΕΚΤ κάλεσε τον περασμένο μήνα τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διεξάγουν τεστ και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε διακοπές ρεύματος ή σε κύμα πτωχεύσεων εταιρειών. Οι απαντήσεις στους σχετικούς ελέγχους που ασκούν οι τράπεζες αναμένονται για τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν οι σχετικές συζητήσεις. Εκτιμάται, πάντως, πως πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν ενδεχομένως να ακυρώσουν τα σχέδια που είχαν φέτος για να καταβάλουν μερίσματα στους μετόχους έπειτα από χρόνια χαμηλής κερδοφορίας.
Παράλληλα η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες να ελέγξουν την ετοιμότητά τους έναντι ενδεχομένου κύματος πτωχεύσεων εταιρειών οφειλόμενου στην ενεργειακή κρίση, αλλά και έναντι μιας ενδεχόμενης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ενέργειας. Προ μηνών, άλλωστε, ο Αντρέα Ενρία, που προεδρεύει της εν λόγω εποπτικής αρχής, ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει από συγκεκριμένες τράπεζες να επανεξετάσουν τα επίπεδα των κεφαλαίων τους «και να συμπεριλάβουν στους υπολογισμούς τους για την κεφαλαιακή τους επάρκεια την πιθανότητα ακραίων μακροοικονομικών εξελίξεων». Σε ανάλογα σχόλια έχουν προβεί τελευταία οι επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών αρχών. Ο Μαρκ Μπράνσον, επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής BaFin και μέλος της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, τόνισε μέσα στην εβδομάδα πως οι τράπεζες πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τους δανειολήπτες. Προσέθεσε, πάντως, ότι «το σύστημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό».
Χθες, μία ακόμη εταιρεία κοινής ωφελείας, η γερμανική VNG, ζήτησε κρατική ενίσχυση από την κυβέρνηση του Βερολίνου λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Ζητούμενο για τη ρυθμιστική αρχή τραπεζών στο πλαίσιο της ΕΚΤ είναι να εξασφαλίσει πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαθέτουν επαρκή αποθέματα για να καλύψουν τυχόν κύμα πτωχεύσεων και κόκκινων δανείων. Τις καλεί, έτσι, να εντοπίσουν ποιοι από τους πελάτες τους έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην ενεργειακή κρίση και τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και να υπολογίσουν το μέγεθος των συνεπειών που υφίστανται εταιρείες που δεν βάλλονται άμεσα από τον αντίκτυπο του πολέμου. Χθες, μία ακόμη εταιρεία κοινής ωφελείας πήρε τον δρόμο της γερμανικής Uniper και της γαλλικής Electricite de France, καθώς ζήτησε τη βοήθεια του Βερολίνου για να επιβιώσει. Πρόκειται για τη VNG, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, που όπως ακριβώς και η Uniper έχει δεχθεί πλήγμα από την απότομη πτώση της παροχής ρωσικού αερίου. Ετσι η εταιρεία ζήτησε κρατική ενίσχυση από τη γερμανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τελευταία μετά την πλήρη διακοπή της παροχής αερίου από τη Μόσχα. Μολονότι δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του αιτήματος, σύμφωνα με το Reuters ενδέχεται αυτό να περιλαμβάνει μερική κρατικοποίηση στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Γερμανία για να εξασφαλίσει επαρκή προσφορά ενέργειας. Οπως, πάντως, τόνισε σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, «μέχρι την έναρξη του πολέμου η VNG ήταν ένας υγιής όμιλος που συνεισέφερε στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία».
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ενδεχόμενο κύματος πτωχεύσεων ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να ανοίξει η τράπεζα πιστωτική γραμμή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας που παραπαίουν και τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και όχι της κεντρικής τράπεζας. Προσέθεσε μάλιστα πως δουλειά της ΕΚΤ είναι να εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και όχι σε εταιρείες κοινής ωφελείας». Οπως τόνισε, «στο σημερινό ασταθές περιβάλλον είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής φύσης που θα προσφέρουν ρευστότητα σε αξιόχρεους παράγοντες της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα σε εταιρείες κοινής ωφελείας». Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναλαμβάνουν την εκκαθάριση συναλλαγών για λογαριασμό των ενεργειακών εταιρειών. Προειδοποίησε πάντως αυτά τα ιδρύματα «να μην επιχειρήσουν να αγνοήσουν τις απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης και άλλων προϋποθέσεων που αφορούν τους οίκους εκκαθάρισης και τους οίκους παραγώγων».