Τον Οκτώβριο, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αναμένει μία πολύ σημαντική επίσκεψη. Κλιμάκιο γεωπόνων από το Βιετνάμ θα φτάσει στην χώρα, προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες παραγωγής των ελληνικών ακτινίδιων. Θα είναι η δεύτερη φάση μίας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, προκειμένου τα ελληνικά φρούτα να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση ώστε να ξεκινήσουν οι εξαγωγές στη βιετναμέζικη αγορά.
«Εκτιμώ ότι στα τέλη του έτους θα υπογραφούν τα σχετικά φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά του Βιετνάμ, μία αγορά που φτάνει τα 100 εκατομμύρια καταναλωτές και προσφέρει καλές τιμές» αναφέρει στο newmoney ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ. «Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο η τιμή του ακτινιδίου στα ράφια των βιετναμέζικων καταστημάτων βρίσκεται στα 5,5 ευρώ το κιλό, την ώρα που η αντίστοιχη τιμή στην ελληνική αγορά βρίσκεται κάτω από τα 2 ευρώ. Αναζητούμε νέες αγορές για την αυξημένη παραγωγή που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε οι τιμές παραγωγού να μην καταρρεύσουν.»
Η αγορά του Βιετνάμ είναι ο επόμενος στόχος των Ελλήνων παραγωγών φρούτων, που βλέπουν τα προϊόντα τους να ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά και να κερδίζουν μερίδιο και στις αγορές της Ασίας. Σημαντικές ποσότητες – κυρίως σε ακτινίδια, ροδάκινα κομπόστα και μήλα- διατίθενται ήδη στις αγορές Κίνας, Ινδίας, Ιαπωνίας, Ν. Κορέας και Ταϊλάνδης.
Σύμφωνα με την έρευνα “Global Fruits Market Outlook” της διεθνούς εταιρείας μελετών Expert Market Research, η αγορά των φρέσκων φρούτων άγγιξε τα 538 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και προβλέπεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό CAGR 3,5% μεταξύ 2023 και 2028.
Ανάλογα σημαντική αύξηση αναμένεται να καταγράψει και η αγορά των κονσερβοποιημένων φρούτων (κομπόστες/ φρουτοσαλάτες), σύμφωνα με την έκθεση “Canned Fruits Market Size, Share & Industry Analysis” της Fortune Business Insights. «Η αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινά, εύχρηστα ή έτοιμα εδέσματα στις ανεπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που οφείλεται στον πολυάσχολο τρόπο ζωής και στο αυξανόμενο εισόδημα των νοικοκυριών, προβλέπειται ότι θα οδηγήσει σε άνοδο την παγκόσμια αγορά κονσερβοποιημένων φρούτων τα επόμενα χρόνια» αναφέρει η έκθεση.
Η αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη παραγωγή λόγω των κλιματικών συνθηκών.
«Φέτος στα ροδάκινα είχαμε μείωση της σοδειάς κατά 30-40% λόγω των κλιματικών συνθηκών, γιατί είχαμε κακή καρπόδεση, αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον χειμώνα. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε φέτος για πρώτη φορά. Επίσης, έχουμε ζημιές από τις βροχοπτώσεις, τις χαλαζοπτώσεις και τους παγετούς. Για παράδειγμα, στα κεράσια φέτος οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις ήταν μεγάλες και η τελική παραγωγή μειωμένη κατά περίπου 20%. Ενώ στα αχλάδια υπήρξαν περιοχές όπου η μείωση της παραγωγής έφτασε στο 60%» περιγράφει ο Χρ. Γιαννακάκης.
Στις απώλειες της παραγωγής δεν έχει προστεθεί ακόμα η εκτίμηση για τις απώλειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.
Παράλληλα, η έλλειψη εργατικών χεριών έχει οδηγήσει σε αύξηση των αμοιβών των εργατών γης, γεγονός που επιβαρύνει το τελικό κόστος παραγωγής. Τα ημερομίσθια κινούνται πλέον μεταξύ 35-40 ευρώ, την ώρα που έφταναν στα 25 ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι οι τιμές στα φρούτα θα παραμείνουν υψηλές για το προβλέψιμο μέλλον.
Βιετνάμ: Εξάγουμε φρούτα, εισάγουμε εργάτες
Την ώρα που οι Έλληνες παραγωγοί αναζητούν πελάτες στην Ασία, αναζητούν παράλληλα εργάτες από τις ασιατικές χώρες.
Η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών έχουν έρθει σε επαφή με στελέχη της βιετναμέζικής κυβέρνησης ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας. Τους επόμενους μήνες ελπίζει ότι θα υποδεχθεί τους πρώτους 300-400 εργάτες της από το Βιετνάμ.