Η Ελλάδα «σβήνει» χρέη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης και με «σήμα» από ΔΝΤ και Πιερρακάκη (γράφημα)

    Ημερομηνία:

    Φως στο τούνελ του χρέους «βλέπει» η Ελλάδα και επιταχύνει προς την έξοδο! Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν εντυπωσιακή αποκλιμάκωση, η Eurostat επιβεβαιώνει την πρωτιά στη μείωση του χρέους στην ΕΕ, και η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεπληρώσει ακόμα νωρίτερα τα παλιά δάνεια, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στις αγορές και την κοινωνία.

    Την ώρα που παραδοσιακές οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, βλέπουν τα χρέη τους να φουσκώνουν, η Ελλάδα κάνει την έκπληξη. Και σύμφωνα με το ΔΝΤ, η χώρα μας σύντομα θα πάψει να είναι 1η σε χρέος στην Ευρώπη και 2η στον κόσμο μετά την Ιαπωνία. Αντιθέτως θα δει το ποσοστό χρέους της ως προς ΑΕΠ να υποχωρεί κάτω από αυτό της Ιταλίας και Γαλλίας.

    Μέσα σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο γεμάτο οικονομικές προκλήσεις, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε απρόσμενο πρωταγωνιστή. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην νέα έκθεσή του (Fiscal Monitor), ξεχωρίζει την Ελλάδα, μαζί με Κύπρο και Πορτογαλία, ως τις χώρες που θα δουν την πιο δραστική μείωση χρέους την επόμενη πενταετία, πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η τάση που βλέπει είναι πως η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα από πολλούς, κόντρα στο ρεύμα της αβεβαιότητας. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πέσει στο 125,1% του ΑΕΠ το 2030. Αυτή η πορεία σημαίνει ότι από το 2026, η Ιταλία αναμένεται να έχει υψηλότερο χρέος από την Ελλάδα, ενώ το 2030, και η Γαλλία θα βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση από τη χώρα μας, η οποία θα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη σχετική κατάταξη.

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση Χρέους

    Αυτή η θετική πορεία δεν είναι απλά «πρόβλεψη». Τα στοιχεία της Eurostat για το 2024 αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πτώση 10,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2023. Ενώ την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στην ΕΕ σημείωνε αύξηση!

    ICECAP

    Συγκεκριμένα, σε 1 χρόνο μείωσε το ελληνικό χρέος μειώθηκε πάνω από 10 μονάδες, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και συνολικά από το 2021, από το 197,3% του ΑΕΠ η Ελλάδα μείωσε το χρέος της στο 153,6% το 2024, με θεαματική βουτιά 43,7 μονάδων, αποτέλεσμα τόσο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όσο και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

    Η Ελλάδα «σβήνει» χρέη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης και με «σήμα» από ΔΝΤ και Πιερρακάκη (γράφημα)

    Προεξόφληση 10 χρόνια νωρίτερα

    Το άλλο στοιχείο όμως, που δεν έχουν λάβει υπ’οψιν οι νέες προβλέψεις, είναι ότι χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο στην ΕΡΤ, δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις προεξοφλήσεις χρέους«Θέλουμε να το κάνουμε δέκα χρόνια νωρίτερα», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην εξόφληση των υπόλοιπων 31,6 δισ. ευρώ, για τα οποία το αρχικό χρονοδιάγραμμα λήγει κανονικά το 2041.

    Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, πέρα από το θετικό «σινιάλο» στις αγορές, η ταχύτερη μείωση του χρέους είναι ουσιαστική: «Μειώνοντας το χρέος γρήγορα, μπορούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία». Αν και φιλόδοξος, πλέον είναι κάτι παραπάνω από σαφής ο στόχος για ελάφρυνση των βαρών του παρελθόντος και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου προς όφελος των πολιτών, με ορίζοντα μείωσης του χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% το 2030, ή και ακόμα χαμηλότερα το 2031 αν προεξοφλήσει πλήρως τα διακρατικά «βαριά» δάνεια του Α΄Μνημονίου.

    Μετά την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ πριν τρία χρόνια, η κυβέρνηση προεξοφλεί τώρα και τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF). Ήδη έχει αποπληρώσει πρόωρα δόσεις μέχρι το 2028 και φέτος σχεδιάζει νέα πρόωρη εξόφληση ύψους 5,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε δόσεις μετά το 2030. Με τον τρόπο αυτόν «εξουδετερώνει» και τον -θεωρητικό- κίνδυνο να πέσει ξανά σε «βουνό χρέους» το 2033.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δυτική Ελλάδα: Πιάνουν το τιμόνι χωρίς να έχουν δίπλωμα – Πέντε συλλήψεις

    Συνελήφθησαν, χθες, στο Αίγιο και στην Παλαιά Εθνική Οδό...

    ΠΑΤΡΑ: Η γυναίκα είχε πάνω της ηρωίνη

    Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του...

    Ποιος τομέας ακινήτων απογειώνεται στην Ευρώπη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

    Σε μια εποχή που οι ανάγκες στέγασης και διαβίωσης...

    Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις leasing για επενδύσεις ενταγμένες στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

    Πολλαπλούς τύπους ενίσχυσης των επενδύσεων προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με...