Η γενιά που δεν μεγαλώνει ποτέ – Γιατί οι σημερινοί 30άρηδες είναι ακόμα παιδιά

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οι σημερινοί 30άρηδες δεν μοιάζουν και πολύ με ενήλικες. Καθώς οι αριθμοί εκείνων που έχουν αγοράσει το δικό τους σπίτι, έχουν παντρευτεί και έχουν αποκτήσει παιδιά σε αυτή την ηλικία μειώνονται απότομα, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι οι νέοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να φτάσουν σε αυτά τα κρίσιμα  ορόσημα της ενηλικίωσης. Ασφαλώς, κάποιοι 30άρηδες επιλέγουν συνειδητά να ακολουθήσουν ένα λιγότερο παραδοσιακό μονοπάτι ζωής. Όμως για πολλούς, αυτοί οι στόχοι είναι απλά ανέφικτοι.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    «Φαίνεται ότι οι οδηγίες για το πώς να ζεις μια καλή ζωή δεν ισχύουν πλέον», λέει στη Wall Street Journal ο 38χρονος Cody Harding, ο οποίος είναι ελεύθερος και ζει με τρεις συγκάτοικους στο Μπρούκλιν. «Και κανείς δεν τις έχει αναθεωρήσει».

    Ένας συνδυασμός από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες κρατά πίσω μια ολόκληρη γενιά. Αλλά αυτή η καθυστέρηση για την οποία μιλούσαν κάποτε οι ερευνητές αρχίζει πλέον να μοιάζει περισσότερο με μια μόνιμη κατάσταση διακοπής της ανάπτυξης.

    «Προχωράμε από το αργότερα στο ποτέ», λέει ο Richard Reeves, πρόεδρος του American Institute for Boys and Men. Καθώς, όπως εξηγεί, όσο περισσότερο καθυστερεί κάποιος να μπει σε μια πιο συμβατική φάση ενηλικίωσης, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να το κάνει.

    Ο ένας στους τρεις από τους σημερινούς νέους δεν θα παντρευτεί ποτέ, προβλέπει το συντηρητικό think tank Institute for Family Studies. Για όσους  γεννήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, η αντίστοιχη αναλογία ήταν λιγότερο από ένας στους πέντε. Το ποσοστό των άτεκνων ενηλίκων κάτω των 50 ετών που λένε ότι είναι απίθανο να αποκτήσουν ποτέ παιδιά αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2018 και του 2023, από 37% σε 47%, σύμφωνα με το Pew Research Center.

    Η συμβατική εξήγηση για το τι κρατά τόσο πίσω τους νεαρούς ενήλικες είναι ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να μεγαλώσουν, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους της στέγασης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, σημειώνει η Wall Street Journal.

    Είναι αλήθεια ότι οι σημερινοί 30άρηδες δεν στάθηκαν τυχεροί από οικονομικής άποψης. Πολλοί από αυτούς μπήκαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, πέρασαν την πανδημία επιστρέφοντας στο σπίτι των γονιών τους και τώρα αντιμετωπίζουν τη χειρότερη αγορά κατοικίας των τελευταίων 40 ετών.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Όμως αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. Στις ΗΠΑ, ο μέσος μισθός για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ηλικίας 35 έως 44 ετών αυξήθηκε κατά 16% από το 2000 έως το 2024, από τα 58.522 στα 67.652 δολάρια (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό). Ο συνολικός πλούτος του μέσου 30άρη, επίσης αυξήθηκε κατά 66% μεταξύ του 1989 και του 2022, από τα 62.000 δολάρια σε 103.000 δολάρια.

    Από πολλές απόψεις, στις ΗΠΑ, αυτή η ηλικιακή ομάδα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση από ό,τι ήταν οι γονείς της στην ίδια ηλικία. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί 30άρηδες δεν φαίνεται να το γνωρίζουν. Μόνο το 21% των 30άρηδων βαθμολόγησε τη συνολική οικονομία ως καλή ή εξαιρετική πέρυσι, σύμφωνα με την Federal Reserve, και οι οικονομολόγοι λένε ότι οι νέοι ενήλικες είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον από ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

    «Βλέπουν τον κόσμο στον οποίο πρόκειται να ζήσουν σε 20 χρόνια από τώρα ως πραγματικά μπερδεμένο», λέει η οικονομολόγος του Ινστιτούτου Brookings, Carol Graham. Η κλιματική αλλαγή, η πολιτική πόλωση, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την δύναμη των επιχειρήσεων έχουν κάνει το μέλλον να φαίνεται πιο αβέβαιο.

    Οι σημερινοί νέοι πιστεύουν πολύ λιγότερο από τις μεγαλύτερες γενιές ότι μπορούν να επιτύχουν το Αμερικανικό Όνειρο μέσα από τη σκληρή δουλειά. Όμως σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτό που τους εμποδίζει, τουλάχιστον εν μέρει, είναι τα πολύ υψηλά στάνταρ τους για το πώς μοιάζει μια καλή ζωή. «Οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλότερες σήμερα», λέει η Melissa Kearney, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Maryland της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται στα παιδιά και την οικογένεια. «Οι προηγούμενες γενιές δεν περίμεναν να έχουν μεγάλα σπίτια όπου κάθε παιδί θα έχει ένα υπνοδωμάτιο και να πηγαίνουν πολλά ταξίδια».

    Το γεγονός ότι οι σημερινοί νέοι νιώθουν λιγότερη πίεση να ακολουθήσουν αυτή τη συμβατική διαδρομή προς την ενηλικίωση που επιβλήθηκε στους γονείς και τους παππούδες τους – καριέρα, γάμος, σπίτι και παιδιά μέχρι την ηλικία των 35 ετών – έχει ανεβάσει τον πήχη για το πώς μοιάζουν αυτά τα ορόσημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί 30άρηδες μοιάζουν σήμερα αποπροσανατολισμένοι και αβέβαιοι για το τι σημαίνει να είσαι επιτυχημένος.

    Η Semira Fuller είναι 39 ετών και ξέρει ότι στην ίδια ηλικία, η μητέρα της είχε αγοράσει σπίτι και μεγάλωνε μόνη της δύο παιδιά. Η Fuller βγάζει περίπου 100.000 δολάρια τον χρόνο ως υπεύθυνη μισθοδοσίας, δηλαδή περισσότερα από όσα κέρδιζε η μητέρα της, όταν εκείνη ήταν παιδί. Όμως τα χρήματα αυτά δεν πιάνουν τόπο στο Λος Άντζελες, όπου ζει με έναν συγκάτοικο. «Όλα φαίνονται δύσκολα», λέει. Και παρότι ξέρει ότι με τον μισθό της θα είχε μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στη Φιλαδέλφεια, όπου μεγάλωσε, προτιμά να μείνει στο Λος Άντζελες, έστω και εάν οι μικρές πολυτέλειες της, όπως η συνδρομή της στο Spotify, μοιάζουν πια πιο ακριβές. Καθώς της αρέσει να βγαίνει με φίλους και να ξυπνά όποτε θέλει, δεν θεωρεί ότι η ιδέα να κάνει παιδιά είναι ελκυστική.  «Τα παιδιά γίνονται η πρώτη σου προτεραιότητα. Εγώ ακόμα προσπαθώ να δω τι θα κάνω με τον εαυτό μου σαν προτεραιότητα», λέει στη WSJ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κώστας Σημίτης: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού – Τετραήμερο εθνικό πένθος

    Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα τελεστεί...

    Ποια ήταν η Αγία Συγκλητική που τιμάται σήμερα

    Η Οσία Συγκλητική έζησε στον καιρό του Μεγάλου Αθανασίου....

    Ήθη, έθιμα και κάλαντα των Φώτων

    Τα Θεοφάνεια που γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου...

    Καθοριστικό το 2025 για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

    Σε τροχιά κρίσης βρίσκεται η γερμανική οικονομία στις αρχές...
    Best Shop