Οι προστάτες των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης, οι Τρεις Ιεράρχες o Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος του Ναζιανζηνός ή Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσοστόμος τιμούνται και εορτάζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 30 Ιανουαρίου, με τη γιορτή τους να αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, εμάς των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας.
Οι Άγιοι και φιλεύσπλαχνοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας, οι Τρεις αυτοί οικουμενικοί διδάσκαλοι, υπήρξαν πρωτοπόροι για την εποχή τους, που θέτοντας στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και διαδίδοντας με σοφία το Λόγο του Κυρίου, δώσανε κοινωνικούς αγώνες για την παιδεία, την υγεία, τις πανανθρώπινες αξίες και τους κοινωνικά ασθενέστερους. Υπήρξαν σπουδαίοι πνευματικοί ταγοί με ανεκτίμητη και σπουδαία προσφορά στα Γράμματα και με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, ώστε να διακρίνουν την αξία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να τον μεταλαμπαδεύσουν, εναρμονίζοντας τον με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Οι Τρεις Ιεράρχες πρέσβευαν έμπρακτα την αξία της ανθρωπιστικής παιδείας, μιας παιδείας που οξύνει την κριτική σκέψη και καλλιεργεί το πνεύμα και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, μιας παιδείας που παρέχει ουσιαστική και όχι στείρα γνώση, μιας παιδείας που βασίζεται σε υγιή πρότυπα μίμησης, σε διαχρονικές αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο και σε ηθικές αρετές. Όπως πολύ σοφά έλεγε ο Μέγας Βασίλειος «Η παιδεία είναι η αγωγή που ωφελεί την ψυχή, αυτή που με κόπο και πόνο την καθαρίζει από τις κηλίδες της κακίας. Κι αν ακόμη πρόσκαιρα φαίνεται ότι δεν προκαλεί χαρά, αλλά λύπη, αργότερα θα δώσει σε όσους την δεχθούν καρπούς εσωτερικής ειρήνης, πού θα βοηθήσουν στη σωτηρία…»
Το έργο τους αφήνει βαριά κληρονομιά και ταυτόχρονα ευθύνη σε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς του σήμερα. Χρέος μας στο σήμερα είναι να διαμορφώσουμε ένα σχολείο που θα προάγει το σεβασμό, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, ένα συμπεριληπτικό σχολείο που θα προάγει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες, θα καλλιεργεί τις δεξιότητες και θα μορφώνει ουσιαστικά τα παιδιά, ένα σύγχρονο σχολείο που θα ανταποκρίνεται στο σήμερα και θα θέτει τα προοπτικές ενός καλύτερου αύριο στην κοινωνία. Οφείλουμε πρώτοι εμείς ως εκπαιδευτικοί να διδαχθούμε μέσα από το φωτεινό έργο τους και το πρότυπο ζωής τους και να εξελισσόμαστε καθημερινά μέσα από την αναζήτηση της γνώσης, βαδίζοντας στο δρόμο της παιδείας με πράξεις και δίνοντας το παράδειγμα στους μαθητές μας.
Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ο πυρήνας όσων μας άφησαν παρακαταθήκη μέσα από το παράδειγμα του βίου τους και το πάντα επίκαιρο μήνυμα της διδασκαλίας τους οι Τρεις Ιεράρχες. Τα σχολεία μας και εμείς οι εκπαιδευτικοί ως συνοδοιπόροι των παιδιών τους πρέπει να τους δείχνουμε το δρόμο της μόρφωσης, της παιδείας, των οικουμενικών αξιών, των αξιών της Ορθόδοξης πίστης μας, το δρόμο που έχει ως προορισμό μια καλύτερη κοινωνία, μια κοινωνία με μέλλον, μια κοινωνία πιο ανθρώπινη.
Παναγιώτης Καρασπήλιος
Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας
Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»