Το 2003, η Λιβερία σπαρασσόταν από έναν φονικό εμφύλιο πόλεμο. Ο πληθυσμός υπέφερε, αλλά ήταν οι γυναίκες που πλήρωναν το πιο βαρύ τίμημα: βιασμοί, δολοφονίες, εξαφανίσεις. Είχαν φτάσει στα όριά τους. Δεν άντεχαν άλλο αίμα, άλλη βία, άλλη σιωπή.

Μέσα σε αυτή την απόγνωση, γεννήθηκε ένα από τα πιο τολμηρά και αποτελεσματικά ειρηνευτικά κινήματα του 21ου αιώνα. Η Λέιμα Γκμπόουι, κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια, αποφάσισε να αναλάβει δράση με διάφορους τρόπους.
Η γυναίκα που σταμάτησε έναν πόλεμο με σεξουαλική αποχή
Συγκέντρωσε γυναίκες από χριστιανικές και μουσουλμανικές κοινότητες και άρχισαν να συναντιούνται για να προσεύχονται μαζί. Ήταν μια συμβολική ένωση, μια πρόκληση απέναντι στην πολυδιάσπαση που προκαλούσε ο πόλεμος.
Λιβερία: Η υπογραφή συμφωνίας

Το κίνημα εξαπλώθηκε. Οι γυναίκες φόρεσαν λευκά και συγκεντρώνονταν καθημερινά σε δημόσιους χώρους. Έκαναν καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Έφτασαν μέχρι τη Γκάνα, όπου διαπραγματευόταν η κυβέρνηση με τους αντάρτες, και μπλόκαραν την είσοδο στην αίθουσα των συνομιλιών, απαιτώντας ειρήνη. «Δεν θα βγείτε από εδώ αν δεν υπογράψετε συμφωνία», είπαν.
Η Λέιμα Γκμπόουι τιμήθηκε το 2011 με το Νόμπελ Ειρήνης
Η Λέιμα Γκμπόουι τιμήθηκε το 2011 με το Νόμπελ Ειρήνης. Η δράση της, όπως και των χιλιάδων γυναικών που στάθηκαν πλάι της, δείχνει πως η ειρήνη μπορεί να έρθει από εκεί που κανείς δεν την περιμένει.