Ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο θα συμβεί στις 2 Αυγούστου 2027, όταν ο ουρανός πάνω από τμήμα της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα σκοτεινιάσει από μια ολική ηλιακή έκλειψη ασυνήθιστης διάρκειας.
Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη έκλειψη, καθώς η διάρκεια της θα φθάσει τα 6 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ουράνια φαινόμενα του αιώνα. Αν και οι ολικές ηλιακές εκλείψεις είναι ως επί το πλείστον συναρπαστικές, το γεγονός του Αυγούστου 2027 ξεχωρίζει για την εξαιρετική του διάρκεια. Οι περισσότερες ολικές εκλείψεις προσφέρουν μόνο μια σύντομη ματιά στο στέμμα του ήλιου, συχνά για λιγότερο από τρία λεπτά.
Ωστόσο, σύμφωνα με το space.com, η επερχόμενη έκλειψη σπάει αυτόν τον κανόνα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική ηλιακή έκλειψη ορατή από τη γη μεταξύ 1991 και 2114. Αυτή η εκτεταμένη περίοδος σκότους θα επιτρέψει μια σπάνια παρατήρηση και μια πραγματικά καθηλωτική εμπειρία, για όσους είναι τυχεροί να βρεθούν στο δρόμο της.
Τι ακριβώς συμβάλλει σε αυτή την ασυνήθιστη διάρκεια; Η απάντηση βρίσκεται σε έναν σπάνιο συνδυασμό αστρονομικών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 2 Αυγούστου 2027 η Γη θα βρίσκεται κοντά στο αφήλιο, το πιο μακρινό της σημείο από τον Ήλιο. Αυτό κάνει τον Ήλιο να φαίνεται ελαφρώς μικρότερος στον ουρανό μας. Ταυτόχρονα, η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στο περίγειο, το πιο κοντινό της σημείο στη Γη, κάνοντάς την να φαίνεται μεγαλύτερη. Ο συνδυασμός ενός φαινομενικά μικρότερου Ήλιου και μιας μεγαλύτερης Σελήνης έχει ως αποτέλεσμα μια πιο εκτεταμένη περίοδο.
Σε αυτή τη σπάνια ευθυγράμμιση προστίθεται και το ότι η πορεία του φαινομένου θα περάσει κοντά στον ισημερινό. Αυτό είναι κρίσιμο, επειδή η σκιά της Σελήνης ταξιδεύει πιο αργά πάνω από την επιφάνεια της Γης σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτή η μειωμένη ταχύτητα μεταφράζεται άμεσα σε μεγαλύτερο χρόνο παραμονής κάτω από την πλήρη σκιά της Σελήνης, ενισχύοντας τη διάρκεια της ολότητας.
Το «ταξίδι» της έκλειψης θα ξεκινήσει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ρίχνοντας τη σκιά της, πλάτους περίπου 258 χιλιομέτρων προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με το space.com, η πορεία της προς το τέλος της θα διασχίσει ένα ευρύ φάσμα περιοχών, προσφέροντας ευκαιρίες θέασης σε:
⦁ Ισπανία
⦁ Τμήματα του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας
⦁ Τμήματα της Λιβύης και της κεντρικής Αιγύπτου
⦁ Σουδάν
⦁ Περιοχές της Υεμένης, της Σαουδικής Αραβίας και της Σομαλίας
Τέλος, η έκλειψη θα περάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, περνώντας από το Αρχιπέλαγος Τσάγκος. Για όσους σχεδιάζουν να δουν αυτό το θέαμα, περιοχές όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος, γνωστές για τον τυπικά καθαρό και ξηρό καιρό του Αυγούστου, αποτελούν προτεινόμενες τοποθεσίες για καθαρή θέα.