Δια μακρόν, η κυβέρνηση άφηνε τις επιθέσεις που δεχόταν εκ δεξιών αναπάντητες. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα επιφέρει δραματική αλλαγή πολιτικών ισορροπιών, η κυβερνητική ματιά στρέφεται στα εκ δεξιών τεκταινόμενα. Ούτως ή άλλως, η μακρά εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματικές διαδικασίες άφησε περιθώριο αντιπολίτευσης σε κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και εσχάτως η Φωνή Λογικής. Και μπορεί η διπλή εκλογική επιτυχία της ΝΔ το 2019 και το 2023 να επιτεύχθηκε με άξονα το κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν θέλει πλέον να αφήνει ακάλυπτα τα «δεξιά» του νώτα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μια χθεσινή αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα ελληνοτουρκικά, καθώς εδώ και μέρες έχουν ενταθεί οι επιθέσεις εκ δεξιών στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος περιγράφεται ως «μειοδότης» με φόντο τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έχουν υπάρξει και σχετικά δημοσιεύματα, «καρφιά» από τον Κυριάκο Βελόπουλο και τη ΝΙΚΗ, αλλά και ομοβροντία σχολίων στα social media που βεβαίως αναπαράγονται.
Επιχείρηση πλαγιοκόπησης της ΝΔ
«Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αυτό το οποίο είπε είναι ότι “αν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου, να καταφέρω χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου έστω και κατ΄ ελάχιστο, προασπίζοντας τα συμφέροντα, αν είναι από κάποιους να χαρακτηριστώ ως μειοδότης, ας χαρακτηριστώ”. Αυτό η “κοπτοραπτική”, η μονταζιέρα, το μετέφρασε ότι παραδέχτηκε και δεν τον πειράζει κιόλας να είναι μειοδότης», είπε χθες με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να βάλει ένα φρένο στη σχετική παραφιλολογία που εντείνεται, με δεδομένες τις ελληνοτουρκικές επαφές. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε σε κάποιους συγκεκριμένη πρόθεση «γιγάντωσης», κατά τα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης, «λαϊκίστικων ακροδεξιών κομμάτων». «Για να το ξεκαθαρίσουμε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει στον διάλογο, πιστεύει σε αυτή την πολιτική. Ο διάλογος αυτός δεν έχει αποδυναμώσει ούτε κατά ένα χιλιοστό τη χώρα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει δια του κ. Μαρινάκη στην αντεπίθεση δεν είναι διόλου τυχαία. Μπορεί τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ να είχαν τα τελευταία χρόνια ένα σταθερό ποσοστό μεταξύ 10-15%, όμως εσχάτως στο Μαξίμου διαβλέπουν μια επιχείρηση να «κοντύνει» το κυβερνών κόμμα με κάθε τρόπο. Και εφόσον αυτό δεν επιτυγχάνεται δια της οδού της Κεντροαριστεράς, οι άλλες επιλογές είναι στα δεξιά του πολιτικού χάρτη. Κάπως έτσι και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα σηκώνει το γάντι όποτε χρειάζεται, καθώς εκ των πραγμάτων η «υπεράνω» προσέγγιση άφησε περιθώρια σε εκμετάλλευση δηλώσεων και προθέσεων.
Η απάντηση Γεραπετρίτη
Και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως, επανήλθε στα της συζήτησης με την Τουρκία, ενόψει και του ραντεβού του με τον Χακάν Φιντάν τον Νοέμβριο. «Δεν έχουμε υπαναχωρήσει στο ο,τιδήποτε σε σχέση με τις αξιώσεις, τις οποίες φέρει η χώρα μας. Δεν θα συζητήσουμε και δεν έχουμε συζητήσει ποτέ ούτε για τα χωρικά ύδατα, ούτε για κανένα άλλο ζήτημα κυριαρχίας, διότι τα θέματα αυτά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη χώρα μας και δεν θα τεθούν ποτέ», υπογράμμισε μιλώντας στο Action24. Επέμεινε, όμως, ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα στραυροδρόμι, είτε να διατηρηθεί το status quo με αποχή από προκλήσεις είτε να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός και οι δύο πλευρές να δουν αν μπορούν μπουν στη συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες.