Η λειψυδρία “χτυπά” την παραγωγή της Αχαΐας – Αδιαφορία του υπουργείου καταγγέλλει το ΓΕΩΤΕΕ

    Ημερομηνία:

    Εξαιρετικό προβληματισμό σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον παραγωγικό τομέα, και την πιθανότητα ερημοποίησης μεγάλων εκτάσεων στην Αχαΐα και ιδιαίτερα στην Ανατολική Αχαΐα προκαλούν οι μεσο-μακροπρόθεσμες προγνώσεις για την συνέχιση της ανομβρίας και μέσα στο πρώτο διάστημα του Νοεμβρίου, ο οποίος προβλέπεται επίσης ζεστός!

    Τα στοιχεία που προκύπτουν αναφέρουν ότι η Ευρώπη τον Νοέμβριο θα γίνει… πεδίο εγκατάστασης ενός γιγαντιαίου αντικυκλώνα, άνυδρου και με ισχυρούς «βοριάδες».

    Σύμφωνα με την μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Νοεμβρίου που ανακοίνωσε η ομάδα του «Meteo.gr», στην Νότια και Ανατολική

    Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) θα είναι θερμότερος του κανονικού με θετικές αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C, από τα μέσα επίπεδα. «Η Ελλάδα, τον Οκτώβριο βρέθηκε σε μια δυσάρεστη συγκυρία ενός άλλου, άνυδρου, Βαλκανικού αντικυκλώνα, που δεν άφησε καμία κακοκαιρία της Μεσογείου, να την επηρεάσει.

    Δυστυχώς, τώρα θα βρεθεί στην επιρροή του τεράστιου Ευρωπαϊκού αντικυκλώνα», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου!

    «Ολόκληρη η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το τμήμα από την Αχαΐα προς την Αιγιάλεια και από την Κορινθία προς Αργολίδα, προβλέπεται ότι μέσα στον Νοέμβριο θα παραμείνει σε καθεστώς λειψυδρίας. Οδεύουμε προς μια εκτεταμένη μείωση της παραγωγής με πιθανή πτώση του ελαιόκαρπου. Αν υπολογίσουμε ότι ακόμη και υδρευόμενα προϊόντα όπως το καλαμπόκι υπέστησαν ήδη, από τον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας, αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής φέτος, αντιλαμβανόμαστε τι θα συμβεί με καλλιέργειες όπως η ελιά», αναφέρει ο Αναστάσιος Τσάκωνας, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδος.

    Ο κ. Τσάκωνας ασκεί κριτική στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για το γεγονός ότι έχει αδιαφορήσει σχετικά με τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την λήψη μέτρων προστασίας της παραγωγής από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και τις Περιφέρειες για την οικονομική κατάσταση των ΓΟΕΒ και την αδυναμία να προσφέρουν επαρκείς ποσότητες νερού και χαμηλές τιμές στην άρδευση.

    «Θα έπρεπε να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, με πιο οικονομικές λύσεις για τους παραγωγούς, όπως η προώθηση της στάγδην άρδευσης και ο περιορισμός της σπατάλης νερού. Στην Ηλεία όπου υπάρχουν ποτάμια και φράγματα με λιμνοδεξαμενές, είχαμε φέτος σοβαρά προβλήματα άρδευσης… Ο υδροφόρος ορίζοντας στην Ανατολική Πελοπόννησο βρίσκεται σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση, ενώ αναφερόμαστε σε πλήρη απουσία έργων και εγκαταστάσεων όπως λιμνοδεξαμενές, οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μέρος του προβλήματος», συμπληρώνει ο κ. Τσάκωνας.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα κορυφαία spa σε κάθε γωνιά της Γης

    Ο κόσμος είναι γεμάτος με μοναδικά spa που προσφέρουν...

    Οι φτωχότερες συνοικίες στον πλανήτη: Εκεί που η επιβίωση είναι καθημερινή μάχη!

    Η εικόνα της φτώχειας στον πλανήτη μας παραμένει μια...

    Τα 10 vintage coupe που όλοι ονειρευόμαστε να οδηγήσουμε

    Πολλοί από εσάς θα θέλατε να οδηγήσετε ένα από...

    8 ιεροτελεστίες του σύγχρονου άνδρα

    Στην εποχή της ψηφιοποίησης και των γρήγορων ρυθμών, κάθε...