flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Η «μαύρη» περίοδος των πυρκαγιών – Τα στατιστικά στοιχεία για την Ηλεία

Ερώτηση με θέμα την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου κατά 30-45 ημέρες κατέθεσαν προσφάτως 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Διονύσης Καλαματιανός προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ζητώντας παράλληλα να μάθουν ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα ύπαρξης μέσων, ιδιαίτερα εναέριων, και προσωπικού για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και εκτός της ισχύουσας αντιπυρικής περιόδου.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του υφυπουργού του εν λόγω υπουργείου, Ευάγγελου Τουρνά ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «επιμέρους ζητήματα που θίγονται στην κατατεθείσα Ερώτηση, ρυθμίζονται με το Άρθρο 19 παρ. 1 της υπ’ αριθ. 15005 οικ. Φ.700.9 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την έγκριση της υπ’ αρ. 9/2021 πυροσβεστικής διάταξης με θέμα: «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» (Φ.Ε.Κ. Β’ – 1923), σύμφωνα με την οποία «με απόφαση του αρμόδιου Συντονιστή Επιχειρήσεων, ύστερα από αιτιολογημένη έγγραφη εισήγηση του Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν. ή ΔΙ.Π.Υ.) και σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της αρμόδιας Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), εκδίδεται κανονιστική πράξη με την οποία καθορίζεται η επέκταση των οριζόμενων χρονικών ορίων για τη χρήση πυρός στις εκτάσεις της παρούσας».

Την ίδια ώρα, η χώρα μας κάθε χρόνο αντιμετωπίζει πλήθος δασικών πυρκαγιών. Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας αρχίζει την πρώτη Μαΐου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου. Όμως, παρά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην ημερομηνία αυτή, μια ημερομηνία τυπική, οι δασικές πυρκαγιές δεν σταματούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το διάστημα 2000-2021 έχουν καταγραφεί, συνολικά πάνω από 115.000 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές η δε, συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 7.790.890 στρέμματα.

Ρεκόρ πυρκαγιών τον Απρίλιο του 2021

Ο μήνας Απρίλιος 2021, μέχρι τώρα, είναι ο μήνας με τα περισσότερα συμβάντα αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Π.Σ., καταγράφηκαν πάνω από 1400 πυρκαγιές, αριθμός ρεκόρ για την εποχή. Σε ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου του Π.Σ. που δόθηκε την 29.06.2022 αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Σώμα, το πρώτο εξάμηνο (παρόλο που κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης των στοιχείων, τυπικά, δεν είχε ολοκληρωθεί, ακόμα, το α΄ εξάμηνο) του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί: 

1.812 δασικές πυρκαγιές

3.462 πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον και

5.920 παροχές βοήθειας, διαφόρων κατηγοριών

Ο «μαύρος» Ιούνιος και η φωτιά στην Ηλεία

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των δασικών πυρκαγιών, είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στον Ιούνιο του 2022, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Π.Σ., σημειώθηκαν 1.057 δασικές πυρκαγιές.

Αντιστοίχως, παρόμοιο πλήθος γεγονότων και συμβάντων (σύμφωνα με την ορολογία του ΠΣ) συνέβησαν και την προηγούμενη χρονιά. Βέβαια εκτός από το 2021 και το 2022 καταγράφηκε μεγάλο πλήθος αγροτοδασικών πυρκαγιών. Για παράδειγμα την 04.04.2022 η καταγραφή έδωσε 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Μεταξύ των οποίων και πυρκαγιά στην Ηλεία.

Λήξη αντιπυρικής δεν σημαίνει λήξη συμβάντων

Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι η λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν σημαίνει και τη λήξη των δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του Π.Σ. στο twitter, τις πρώτες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου του 2021 καταγράφηκαν πάνω από 440 δασικές πυρκαγιές! Ομοίως και ο Νοέμβριος του 2022, παρουσιάζει μια αντίστοιχη εικόνα.

Μάλιστα κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το Παπίκιο όρος της Ροδόπης κατακαίγεται από πυρκαγιά που ξεκίνησε την 22.10.2022 και, τελικώς έσβησε την 11.11.2022, μετά από 21 ημέρες, αφού πέρασε και τα σύνορα καίοντας περίπου άλλες 3.000 στρέμματα εντός του Βουλγαρικού εδάφους.

Εκ των ανωτέρω εκτεθέντων συνάγεται το απλό συμπέρασμα ότι το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, δεν σημαίνει και το πέρας των δασικών πυρκαγιών, ούτε αυτές περιορίζονται μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την επίσημη αντιπυρική περίοδο.

ypen