Η μεγαλύτερη λίμνη όλων των εποχών – Πήρε το ρεκόρ Γκίνες τώρα, αν και στέρεψε πριν από εκατομμύρια χρόνια

    Ημερομηνία:

    Το βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες έχει αναγνωρίσει μια λίμνη ως τη μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά το νερό της στέρεψε πριν από εκατομμύρια χρόνια. «Πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια, η μεγαλύτερη λίμνη που ήταν γνωστό ότι υπήρξε ποτέ στη Γη είναι η Megalake Paratethys, η οποία εκτεινόταν από τις ανατολικές Άλπεις της Ευρώπης μέχρι το σημερινό Καζακστάν στην κεντρική Ασία. Στην ακμή της, πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, υπολογίζεται ότι κάλυπτε μια έκταση 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων» αναφέρει η καταχώρηση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

    Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια σειρά μεθόδων για να υπολογίσουν το μέγεθος της πρώην μεγάλης λίμνης, συγκεντρώνοντας κυρίως εκτεταμένα παλαιογεωγραφικά δεδομένα για να παράγουν ψηφιακά υψομετρικά μοντέλα (DEMs) που παρείχαν τρισδιάστατους χάρτες της βαθυμετρίας της λίμνης. Η ιστορική τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό των διαστάσεων της λίμνης, όπως και απολιθώματα, κοιτάσματα ιζημάτων και τύποι πετρωμάτων σε όλη την περιοχή της Ευρασίας.

    Η λίμνη πήρε τη θέση που της αξίζει στα βιβλία παγκόσμιων ρεκόρ αυτόν τον μήνα
    GLEARNET

    Η λίμνη Parathetys κάποτε κάλυπτε τη σημερινή Μαύρη και Κασπία Θάλασσα και κάλυπτε επίσης τμήματα των γύρω ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών: Καζακστάν, Γεωργία, ΑζερμπαϊτζάνΡουμανίαΟυγγαρία και Σερβία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν στερέψει η Paratehys κάλυπτε περίπου 1,08 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Αλλά πέρασε και από αρκετές περιόδους ξήρανσης μεταξύ 7,65 και 7,9 εκατομμυρίων ετών πριν, που τελικά οδήγησε σε συρρίκνωσή της.

    Και μόλις επανασυνδέθηκε με τη Μεσόγειο μεταξύ 6,7 και 6,9 εκατομμυρίων ετών πριν, δεν ήταν πλέον μια ανεξάρτητη λίμνη. Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ βασίζεται σε μια μελέτη του 2021 που χαρτογράφησε τα ιστορικά όρια και τον όγκο της mega-λίμνης. Αυτές οι αναλογίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports . Μέρος του λόγου της καθυστέρησης ήταν ότι η λίμνη στέρεψε εδώ και πολύ καιρό. Όμως, χάρη στα προηγμένα εργαλεία γεωλογικής έρευνας, πήρε τη θέση που της αξίζει στα βιβλία παγκόσμιων ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

    Η μεγαλύτερη λίμνη όλων των εποχών – Πήρε το ρεκόρ Γκίνες τώρα, αν και στέρεψε πριν από εκατομμύρια χρόνια

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γιατί τρώμε ποπ κορν όταν πηγαίνουμε στο σινεμά

    Πριν ακόμα σβήσουν τα φώτα της αίθουσας, η κινηματογραφική εμπειρία έχει...

    Θέλετε ηρεμία; – Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση (πίνακας)

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει παρατηρηθεί μια αλλαγή στον τρόπο...

    «Ξεχνώ μέχρι και τα γενέθλια του παιδιού μου» – Η τοξική εργασιακή κουλτούρα προκαλεί αντιδράσεις

    Αντιδράσεις προκαλεί η τοξική εργασιακή κουλτούρα που αποδεικνύεται πολύ...

    Τα 4 πιο κυκλοθυμικά ζώδια – Η διάθεση τους αλλάζει με ταχύτητα φωτός

    Σας προβληματίζουν οι ξαφνικές αλλαγές της διάθεσής σας ή...