Του Θανάση Πετρόπουλου, Γραμματέα Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Το 2024 υπήρξε μια χρονιά έντονων κινητοποιήσεων από τους αγρότες της Ε.Ε., που βγήκαν στους δρόμους για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις: ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται άμεση και ουσιαστική στήριξη.
Οι μειωμένες και άνισα κατανεμημένες ενισχύσεις της ΚΑΠ, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι ακατάλληλες πολιτικές για την αντιμετώπιση των ακραίων κλιματικών φαινομένων και η καθημερινή πάλη των αγροτικών νοικοκυριών για επιβίωση ανέδειξαν τη σοβαρότητα των προβλημάτων, που δεν επιτρέπεται πλέον να παραμένουν αναπάντητα.
Σε μια περίοδο παγκόσμιων αναταραχών, όπου η διατροφική επάρκεια αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα, η Ευρώπη φαίνεται να υιοθετεί πολιτικές που οδηγούν στη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Η νέα ΚΑΠ, όπως εφαρμόζεται, έχει έναν «τιμωρητικό» χαρακτήρα, λειτουργώντας περισσότερο ως ποινικός κώδικας για την αγροτική δραστηριότητα παρά ως πλαίσιο στήριξης της γεωργικής παραγωγής. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί άμεσα, με πολιτικές δίκαιης κατανομής, ισόρροπης ανάπτυξης και προστασίας του γεωργικού εισοδήματος, της παραγωγής και του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η ελληνική κτηνοτροφία βιώνει τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες, ειδικά στον τομέα των αιγοπροβάτων, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αφανισμού. Η εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης και η εξάπλωση της ευλογιάς προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, πλήττοντας έναν τομέα ζωτικής σημασίας.
Ταυτόχρονα, η ανομβρία, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν όλο και πιο συχνά την αγροτική παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ, με το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του, αδυνατεί να προσφέρει ένα ουσιαστικό δίκτυ προστασίας για τους παραγωγούς.
Δεν αρκεί πια να μιλάμε για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πρέπει να σχεδιάσουμε πολιτικές ανθεκτικότητας, που θα προστατεύουν τις υποδομές, τις εκτροφές και τις καλλιέργειες από τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να στρέψουμε την ελληνική γεωργία προς καινοτόμες λύσεις, τεχνολογίες αιχμής και νέες ιδέες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα. Η ελληνική γεωργία έχει μέλλον. Το μέλλον αυτό, όμως, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα. Επενδύοντας στους ανθρώπους, τις ιδέες και τις δυνατότητες του τόπου μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα για τις επόμενες γενιές.