Η Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες της Αθήνας – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Υπό τον φόβο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει ξανά τα τουρκικά σύνορα με σκοπό να αυξηθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις προς τη Δύση και αναπόφευκτα την Ελλάδα συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ. Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται στο μεταναστευτικό, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της όλα τα πιθανά σενάρια από τον πόλεμο στο Ισραήλ, καθώς οι εμπειρίες του 2015 στο Αιγαίο και του 2020 στον Εβρο είχαν τότε δοκιμάσει σημαντικά τις αντοχές του κράτους και της κοινωνίας. Αν και μια τέτοια δυνητική εξέλιξη (η οποία αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο που εξετάζει η Αθήνα) προφανώς δεν θα συνδέεται με τα Ελληνοτουρκικά, αλλά με έναν υπερκείμενο στόχο του κ. Ερντογάν, την προβολή του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει και τις επικείμενες συνομιλίες. Βέβαια, ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών είναι υπαρκτός και πολύ σοβαρός, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Αγκυρας, καθώς πιθανή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και πίεση προς τα μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα της Ιορδανίας μπορούν να οδηγήσουν, ούτως ή άλλως, σε ακόμη μία μεγάλη έξοδο Παλαιστινίων προς την Ευρώπη.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε γενικότερη εγρήγορση και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών χτυπημάτων σε στόχους εντός Ελλάδος αλλά και για την κινητοποίηση προκειμένου να επιστρέψουν και άλλοι Ελληνες πολίτες από το Ισραήλ, οι οποίοι προς το παρόν παραμένουν στη χώρα. Πηγή ανέφερε, πάντως, ότι σκοπός είναι η εγρήγορση και όχι ο πανικός. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κινητοποιείται με βάση τις δυνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στα εξής μέτωπα:

    Μεταναστευτικό

    Αποφασίστηκε η ενίσχυση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων υπό τον φόβο μιας πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτό το πλαίσιο το Λιμενικό Σώμα και οι Αρχές στον Εβρο, σε συνεργασία και με τον Frontex, θα αυξήσουν περιπολίες και διάθεση προσωπικού και μέσων. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια οι υφιστάμενοι δίαυλοι με την Τουρκία να παραμείνουν ενεργοί, αν και σε περίπτωση λήψης πολιτικής απόφασης στην Αγκυρα για άνοιγμα των συνόρων είναι δεδομένο ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα.

    Τρομοκρατία

    Η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθούν στο στόχαστρο τρομοκρατών ή δολιοφθορέων στόχοι που συνδέονται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής φύλαξης σε πιθανούς στόχους, όπως είναι οι πρεσβείες Ισραήλ και ΗΠΑ, εβραϊκές συναγωγές, σχολεία, νεκροταφεία και επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων.

    Ενίσχυση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων για την αποτροπή των ροών και ενεργοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

    Πληροφορίες

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η ΕΥΠ θα εμπλακεί περισσότερο στην παρακολούθηση της κατάστασης που επικρατεί σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως τα κέντρα φύλαξης μεταναστών (ΚΥΤ) όπου διαμένουν συνολικά περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι. Στην Αθήνα είναι ήδη χαρτογραφημένες και οι λιγοστές οργανώσεις Παλαιστινίων που αριθμούν περίπου 500 μέλη. Η ΕΥΠ βρίσκεται σε επαφή με υπηρεσίες πληροφοριών συμμαχικών κρατών, καθώς το περιβάλλον όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες είναι δυναμικό.

    Ασφάλεια – Αµυνα

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε εκτενής αναφορά στις δυνατότητες που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφόσον απαιτηθεί. Πάντως με διάφορους τρόπους το Πολεμικό Ναυτικό είναι ενεργό στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» είναι ενταγμένη στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενώ η φρεγάτα «Ψαρά» συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη SNMG-2, μάλιστα μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ». Επίσης, ακόμη μία φρεγάτα, η «Αιγαίον», πλέει στην Κεντρική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη». Αυτή τη στιγμή δεν έχει ζητηθεί κάποια συνδρομή από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford», ωστόσο η πρόσβασή τους στη βάση της Σούδας είναι ανοιχτή. Θεωρείται, πάντως, βέβαιη η χρήση της βάσης, ειδικά εφόσον η αποστολή του αεροπλανοφόρου στα ανοιχτά του Ισραήλ παραταθεί.

    Διεθνές περιβάλλον

    Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και ήδη η Αθήνα είχε μια πρώτη γεύση από τη ρευστότητα που επικρατεί μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος βρέθηκε στην κοινή συνεδρίαση Ε.Ε. και κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, κομβική χώρα για την τροπή των πραγμάτων στο μέλλον. Στην κυβέρνηση παρακολουθούνται με ενδιαφέρον και οι εξελίξεις στην Ιορδανία, στην οποία κατοικούν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και ήδη βρίσκεται στα όρια των αντοχών της, αλλά και στην Αίγυπτο που επίσης αισθάνεται τις πολιτικές μεταδονήσεις των γεγονότων στο Ισραήλ και στη Γάζα.

    Επαναπατρισμοί

    Μέχρι στιγμής οι περίπου 300 Ελληνες πολίτες που βρίσκονταν στο Ισραήλ μεμονωμένα ή σε γκρουπ προσκυνητών έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με πτήσεις που μισθώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Στο Ισραήλ κατοικούν ή εργάζονται Ελληνες και σε περίπτωση που κάποιος εκφράσει επιθυμία επιστροφής, τότε θα γίνουν κινήσεις για τη διευκόλυνσή του. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά αιτήματα. Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς τους πολίτες έχουν δεύτερο διαβατήριο και μπορεί να επιλέξουν πτήσεις με βάση την άλλη υπηκοότητά τους.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Λουί Ρενό: Ο «Ναπολέων των αυτοκινήτων» που πέθανε στη φυλακή

    Τη Renault τη γνωρίζουμε σήμερα ως μια από τις...

    Κρατικές οφειλές: Σε ποιους και πόσα χρωστάει το ελληνικό δημόσιο

    Κατά 566 εκατ. ευρώ διογκώθηκαν οι οφειλές από νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία...

    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ακίνητα Airbnb

    Υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 17/1 στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού “Θέσπιση...
    Best Shop