flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τίμησε τον Άγιο Λεόντιο

Τη μνήμη του τοπικού Αγίου Λεόντιου, τίμησε την Παρασκευή η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μονή Ταξιαρχών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης:

«Την Παρασκευή 11η Δεκεμβρίου η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε με τον προσήκοντα σεβασμό τη μνήμη του Οσίου Λεοντίου, ιδρυτού και κτίτορος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, όπου και βρίσκεται θησαυρισμένο το σεπτό του σκήνωμα, παρέχοντας άφθονα ιάματα στους προστρέχοντες σε αυτό με πίστη.

Ο τοπικός μας Άγιος Λεόντιος, εγγονός του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Παλαιολόγου, γεννημένος στη Μονεμβασιά γύρω στο 1341 μ.Χ., με ανώτατες σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να χειρίζεται βασιλικές υποθέσεις, δέχτηκε από μικρός τη θεία κλήση για τον Μοναχισμό. Τελικά αφιερώθηκε στον Θεό, αφού πρώτα η βασιλόπαις μητέρα του, Θεοδώρα, έγινε μοναχή.

Κατόπιν συμφώνησε με τη σύζυγό του να αναλάβει τα τρία παιδιά και τα υπάρχοντά τους κι έφυγε στο Άγιο Όρος. Λόγω της μεγάλης του ταπείνωσης, για να αποφύγει τις τιμές, αποσύρθηκε στο όρος Κλωκός πάνω από το Αίγιο, στη θέση που βρίσκεται το Παλαιομονάστηρο και με ασκητικούς αγώνες οδηγήθηκε σε ύψη αρετής. Μαθαίνοντας τα θαύματά του, οι βασιλόπαιδες θείοι του, Θωμάς και Δημήτριος Παλαιολόγοι, έχτισαν στον τόπο της ασκήσεώς του ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και μοναστήρι.

Συγχρόνως του δώρισαν τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, δηλαδή τεμάχια Τιμίου Ξύλου, Ακάνθινου Στεφάνου, Χλαμύδας και λίθων από τον Πανάγιο τάφο, τα οποία αποτελούν σήμερα σέμνωμα και θησαυρό ανεκτίμητο της Ιεράς Μονής και της Ορθοδοξίας.

Προς τιμήν του εορτάζοντος Αγίου στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος με κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω μέτρων κορωνοϊού, λάμπρυνε την εορτή με την παρουσία και τον πύρινο λόγο του.

Με την απόλυση ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς την Αδελφότητα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ευπρεπισμό της Ιεράς Μονής, την πνευματική εξυγίανση και τη σταδιακή επαναφορά της στην εκκλησιαστική τάξη της Μοναχικής Πολιτείας, μετά από τη «μακρόχρονη ταλαιπωρία της».

Συνεχάρη ακολούθως το Ηγουμενοσυμβούλιο, αποτελούμενο από τον Αρχιμ. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αρχιμ. Ιερόθεο Παπαθανασίου, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών και τον Αρχιμ. Γερβάσιο Ιωακειμείδη για τους αγώνες, την εργατικότητα και την υπομονή τους στις άδικες διώξεις των τελευταίων μηνών, ευχόμενος αγιασμό και ευλογία για το Μοναστήρι και την «εκκολαπτόμενη» νέα Αδελφότητα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως οι Άγιοι Ταξιάρχες μας φυλάσσουν με τη ρομφαία τους τον άγιο αυτό τόπο. Επικαλέστηκε δε τους λόγους του Αγίου Παϊσίου ότι τους πειρασμούς χρειάζεται να τους αντιμετωπίζουμε με ταπείνωση.

Στους δύο δόκιμους μοναχούς της Ιεράς Μονής  συνέστησε πατρικά να προετοιμάζονται με φόβο Θεού και άσκηση δηλώνοντας την απόφασή του να τους δοθεί σύντομα το αγγελικό σχήμα.

Καταληκτικά τόνισε με έμφαση: «Οι Αιγιώτες αγαπούν, σεμνύνονται και είναι στενά δεμένοι με την Ιερά Μονή των Ταξιαρχών, διότι εδώ φυλάσσονται τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, ο οποίος έδωσε τη ζωή Του για να αγιασθούμε εμείς και να κερδίσουμε την Ουράνια Βασιλεία».

Ευχόμενος η χάρη του Οσίου Λεοντίου να σκεπάζει την Ιερά  Μονή, την πόλη μας και όλους μας, και να μας δίδει ταπείνωση και αγάπη, με την ευαισθησία που τον διακρίνει για τα μοναστήρια μας, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο του Μοναχισμού, διατελέσας (ως γνωστόν) πριν την εκλογή του σε Επίσκοπο, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, τόνισε με στεντόρεια φωνή αλλά και με πόνο ψυχής: «Ποτέ τα μοναστήρια μας δεν πρέπει να πάρουν κοσμικό χαρακτήρα, γιατί θα δώσουμε λόγο στον Θεό εν ημέρα Κρίσεως».»