Η μοναδική ευκαιρία να δείτε έναν πράσινο κομήτη με γυμνό μάτι

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μπορεί να είμαστε η τελευταία γενιά ανθρώπων αρκετά τυχερή, ώστε να μπορέσει να δει έναν πράσινο κομήτη να περνά από τα εξωτερικά στρώματα του ηλιακού μας συστήματος στο τέλος Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρόκειται για τον κομήτη με το διόλου εύηχο όνομα C/2022 E3 (ZTF) ή Κομήτη ZTF εκ της μονάδας Zwicky Transient Facility που τον εντόπισε τον περασμένο Μάρτιο. Ο κομήτης αυτός έχει να βρεθεί στην αστρική μας «γειτονιά» από την Εποχή των Παγετώνων.

    «Σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, αυτός ο κομήτης είναι τόσο εκκεντρικός που δεν βρίσκεται πλέον σε τροχιά – επομένως δεν θα επιτρέψει ποτέ και απλώς θα συνεχίσει να κινείται», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η αστρονόμος του Royal Observatory στο Γκρίνγουιτς.

    Πώς θα τον δείτε

    Σύμφωνα με τη NASA, ο πράσινος κομήτης κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ορατός λίγο πριν την αυγή στα τέλη Ιανουαρίου. Εάν ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός, η καλύτερη ημερομηνία για παρατήρηση θα είναι στις 21 Ιανουαρίου. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα είναι ορατός από το Νότιο ημισφαίριο.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Το κοντινότερο σημείο από το οποίο θα περάσει, θα είναι περίπου 41 εκατ. χλμ μακριά από τη γη, στις 2 Φεβρουαρίου. Πρόκειται σχεδόν 109 φορές τη μέση απόσταση από το φεγγάρι. Ο κομήτης θα είναι φωτεινότερος από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

    Τις πρώτες μέρες που θα είναι ορατός, μπορεί να χρειαστεί τηλεσκόπιο για να τον δει κανείς. Ωστόσο, όσο κινείται πιο κοντά στη γη θα μπορεί κανείς να τον δει και με κιάλια ή ακόμη και με γυμνό μάτι.

    «Οι κομήτες είναι γνωστό πως είναι απρόβλεπτοι, αλλά εάν αυτός συνεχίσει όπως τώρα να είναι τόσο φωτεινός θα είναι εύκολο να τον εντοπίσετε με κιάλια και είναι πιθανό να είναι ορατός και με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό», δήλωσε η NASA πριν από μερικές εβδομάδες.

    Οι καλύτερες συνθήκες θα είναι κάποιο βράδυ χωρίς σύννεφα και όσο το δυνατό πιο μακριά από τα φώτα της πόλης. Διαφορετικά μπορεί να χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο.

    Γιατί είναι πράσινος

    Σύμφωνα με τη NASA, ο κομήτης έχει «πράσινο νεφελώδες (κόμη), κοντή, πλατιά ουρά και μακριά αχνή ουρά ιόντων». Η έρευνα του παρατηρητηρίου συνέδεσε το χρώμα του Κομήτη ZTF με ένα μόριο, το οποίο προσδίδει το πράσινο χρώμα όταν φωτίζεται.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς πετυχαίνουμε την πιο ζουμερή χοιρινή μπριζόλα;

    Η χοιρινή μπριζόλα θεωρείται σχετικά εύκολη στο ψήσιμο σε σχέση με...

    4 δισ. ευρώ ξοδέψαμε τις ημέρες των γιορτών

    Ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ ο τζίρος της φετινής εορταστικής αγοράς....

    Μια συγκλονιστική ιστορία από την Πρωτοχρονιά του 1977 στο Γ’ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών

    Μία συγκλονιστική αληθινή ιστορία διηγείται ο Πατρινός Υποστράτηγος ε.α....

    Δημήτρης Κοργιαλάς για την προσωπική του ζωή: Δεν νομίζω ότι μπορεί να με αντέξει κάποιος

    Ο Δημήτρης Κοργιαλάς μίλησε για τη ζωή του στη Ναύπακτο, την...
    Best Shop