Η Ναύπακτος του Θανάση Διαμαντόπουλου

    Ημερομηνία:

    Στη Ναύπακτο, η θάλασσα είναι παρούσα και αυτό κάνει την εμπειρία της γραφικής αυτής πόλης ακόμα πιο όμορφη. Αποτελεί ενδιαφέρουσα επιλογή για τον ταξιδιώτη που θέλει να ξεφύγει από την μεγαλούπολη όλο τον χρόνο. Ο τόπος έχει πλούσια ιστορία που «προδίδεται» από τα κτίσματά του. Πρώτο και καλύτερο, το Ενετικό Κάστρο.

    Τα τελευταία χρόνια, γίνονται έργα με σκοπό η Ναύπακτος να αναδειχθεί και να καταστεί πιο φιλόξενη τόσο για τους επισκέπτες της, όσο και τους ίδιους τους κατοίκους της. Ήδη έχει ολοκληρωθεί σημαντικό τμήμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα beach volley, πίστα ΒΜΧ-skate ολυμπιακών προδιαγραφών, πιστοποιημένες παιδικές χαρές, Sea Access, ΑμεΑ, υπαίθρια γυμναστήρια, έξυπνα ηλιακά παγκάκια, χημικές τουαλέτες κ.α. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο για την ανάδειξη, την αξιοποίηση και την προστασία του εμβληματικού Ενετικού Λιμανιού.

    Από το «Φετιχιέ τζαμί» ως τον Αρτινόπουλο. Κατεβαίνοντας τον ανατολικό βραχίονα του λιμανιού και στρίβοντας λίγο, κυριολεκτικά προς τα αριστερά, θα βρεθούμε σε επαφή με ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης: το Φετιχιέ τζαμί. Είναι το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος που κτίστηκε στην πόλη και με το όνομά του υποδηλώνει την κατάληψη της πόλης από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ το 1499. Στα Ενετικά χρόνια και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως αλαταποθήκη. Μετά από κάποιες εργασίες αποκατάστασης του μνημείου από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων με τη βοήθεια του δεύτερου Κ.Π.Σ. λειτουργεί τα καλοκαίρια ως χώρος εκθέσεων και πολιτισμού αλλά και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

    Remaining Time-2:03
    Fullscreen
    Mute

    Σε αυτόν τον χώρο, φιλοξενείται η έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη που έχει ως τίτλο την ετυμολογία της λέξης «Ναύπακτος». Γι’ αυτό η έκθεση λέγεται «Ναυς+Πήγνυμι» και φιλοξενεί έργα όπως τη «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» (που έγινε το 1571 και θα τολμούσαμε να πούμε ότι αποτελεί κομμάτι του πυρήνα του ευρωπαϊκού μας DNA) και της «Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου» (το 1829) και τα οποία ανήκουν πλέον αμετάκλητα, στην εικαστική ιστορία της περιοχής. Η έκθεση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, τον Δήμο Ναυπακτίας και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη και θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου.

    Δίπλα στο φάρο του λιμανιού, υπάρχει το σπίτι ενός άλλου εικαστικού, αυτή τη φορά σηματοδότη της περιοχής, του ζωγράφου Ιωάννη Αρτινόπουλου –ίσως και του μοναδικού Έλληνα που θήτευσε και εργάστηκε δίπλα στον μεγάλο εικαστικό, René Magritte. Ο ζωγράφος γεννήθηκε το 1940 στη Ναύπακτο. Σε μικρή, ακόμη, όμως ηλικία βρέθηκε στο Βέλγιο, όπου τελείωσε το σχολείο και στη συνέχεια, σπούδασε αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής και σμάλτου.

    Βόρεια της πλατείας του Λιμανιού, πλάι στη δυτική πύλη του κάστρου, βρίσκεται ένα φρουριακού χαρακτήρα οίκημα. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα, έχει όμως και δεύτερη φάση, που χρονολογείται έναν αιώνα αργότερα. Αρχικά, αποτέλεσε έδρα του Βενετού διοικητή και της λατινικής επισκοπής. Μεταγενέστερα, στέγασε διάφορους αξιωματούχους της πόλης. Το 1829 με την απελευθέρωση της πόλης, οι πολέμαρχοι ιδιοποιήθηκαν διάφορα δημόσια κτήρια και περιουσιακά στοιχεία των Οθωμανών αξιωματούχων. Έτσι, το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα πέρασε στα χέρια του Νότη Μπότσαρη και έκτοτε είναι γνωστό ως Πύργος Μπότσαρη. Σήμερα, ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη. Λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και στεγάζει μόνιμη έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στις αίθουσες και τις προθήκες του, εκτίθενται πανοπλίες, σημαίες και λάβαρα, αντικείμενα οπλισμού, μινιατούρες πλοίων αλλά και αντίγραφα έργων γνωστών ζωγράφων με θέμα τη Ναυμαχία. Ο πύργος είναι ανοικτός καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι.

    Η πόλη διαθέτει κουζίνα για όλα τα γούστα. Όπως η περιοχή, έτσι και τα εστιατόριά της, έχουν μια πλευρά θαλασσινή με ψαρικά και μεζέδες ψαριού και μια στεριανή, με κρεατικά και πίτες. Παραδοσιακά, ως καλύτερες ψαροταβέρνες της περιοχής, θεωρούνται ο «Ηλιόπουλος» στο Μοναστηράκι και ο «Λάππας» στην παραλία Μακύνειας. «Τίμια» και η κουζίνα του «Captain Cook» στο λιμάνι Ναυπάκτου. Από την άλλη πλευρά, ο «βιότοπος» του ψητού και της πίτας είναι τα διπλανά χωριά του Νιόκαστρου και του Λυγιά. Κορυφαία σε αυτό το είδος είναι η ταβέρνα του Θωμόπουλου που βρίσκεται βγαίνοντας από τη Ναύπακτο και στρίβοντας για Λυγιά. Εκεί, εκτός από τα καθιερωμένα ρουμελιώτικα ψητά, μπορείτε να βρείτε και μια άλλη τοπική σπεσιαλιτέ τα λουκάνικα που τα λένε «ματιές». Όπως κοιτάμε τη θάλασσα από το λιμάνι, από δεξιά, βρίσκεται το εστιατόριο της Μαρίας Λόη. Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι εξάδελφός της, ήταν ο George Lois, «πατριάρχης» της αμερικάνικης διαφήμισης, εικονογράφος του αμερικανικού Esquire και ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη σειρά Mad Men. Απ’αυτό το εστιατόριο ξεκίνησε η Μαρία Λόη που έχει κατακτήσει τώρα την Αμερική. Από την άλλη μεριά του λιμανιού, βρίσκεται το Centro Porto, που σερβίρει πιάτα που κάνουν το γκουρμέ να φαντάζει πιο προσβάσιμο.

    Στη Ναύπακτο, μπορεί κάποιος να βρει πολύ ενημερωμένες λίστες cocktail και να δειπνήσει ακούγοντας ενδιαφέρουσες μουσικές στην ταράτσα του ξενοδοχείου Amaryllis, όπου βρίσκεται το ομώνυμο roof garden restaurant bar. Η εντυπωσιακή θέα 360 μοιρών και τα προσεγμένα πιάτα τους θα κάνουν το Amaryllis Roof Garden το αγαπημένο σας μπαλκόνι, για καφέ, ποτό ή φαγητό στο πιο όμορφο σημείο της Ναυπάκτου και τα βράδια σας, κάτω από τον έναστρο ουρανό, τα πιο όμορφα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ένα άλλο ενημερωμένο σημείο για cocktail είναι το bar “A.M” που βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού αλλά και το «Dr. J Spon and restaurant» που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

    Adagio ΙΙ, το βιβλιοπωλείο που ξενυχτάει. Μακάρι τα βιβλιοπωλεία της επαρχίας να είχαν την ζωτικότητα και τη σπιρτάδα του Σπύρου Αθανασίου, ιδιοκτήτη και ιδρυτή του Adagio ενός βιβλιοπωλείου που όχι μόνο έχει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις όλες τις εποχές του χρόνου αλλά λειτουργεί και ως ως καφέ και bar μέχρι τα ξημερώματα. Έχει ζεστασιά, καλαισθησία και την πραγματική και ακούραστη αγάπη ενός ανθρώπου για το βιβλίο. Από τις παρουσιάσεις των βιβλίων δε λείπει ποτέ και ο μοναχός πατέρας Θεολόγος, από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η τελευταία διαθέτει ένα εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο με κεντρικό αμφιθέατρο 250 θέσεων, με παράλληλη συνεδριακή Αίθουσα 100 θέσεων. Εκεί, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί το συνέδριο «Ναύπακτος 2030».

    H δική τους «Γαλάζια Λίμνη». Την ξέρουν όλοι. Eίναι κάτι σαν «δάκτυλος» μυκονιάτικου κοσμοπολιτισμού στη Ναύπακτο. Μιλάμε για τη Blue Lake, το κορυφαίο beach bar της περιοχής που, αν το ευνοεί ο καιρός, θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο για να νοικιάσετε ξαπλώστρα. Θα απολαύσετε μια λωρίδα ξηράς που περιβάλλει μια λίμνη, ενώ έχει από μπροστά της τη θάλασσα.

    *Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία, λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης

    «Η μικροβιακή αντοχή είναι αόρατη, όχι και τα θύματά...

    Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη ο Θέμης Μπάκας

    Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη συμπορεύεται πλέον ο υποψήφιος...

    Π. Μαρινάκης: Προσβολές και ύβρεις είχαμε από τον Αντώνη Σαμαρά

    Για την ομιλία Καραμανλή μίλησε στο MEGA ο κυβερνητικός...

    Καβάλα: Είπαν σε ηλικιωμένη πως συγγενικό της πρόσωπο κινδυνεύει και της απέσπασαν χρυσές λίρες

    Θύμα απάτης έπεσε ακόμα μία γυναίκα σε οικισμό της...
    Best Shop