Η οδήγηση φορώντας χοντρό μπουφάν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού

Ημερομηνία:

Συγκεκριμένα, προσομοιώσεις οπίσθιας σύγκρουσης με ταχύτητα μόλις 16 χλμ./ ώρα έδειξαν ότι η ζώνη ασφαλείας δεν εφαρμόζει σωστά όταν υπάρχει το μπουφάν, αντ’ αυτού πιέζει την κοιλιακή χώρα και τα εσωτερικά όργανα.

PHILOXENIA

Αντί να εφάπτεται στα οστά του ισχίου στους ενήλικες ή στους μηρούς στα παιδιά, η ζώνη κάθεται πιο ψηλά, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού ακόμη και σε ήπιο φρενάρισμα.

Οι ειδικοί του ADAC συνιστούν να δένεται η ζώνη πάνω στο σώμα, χωρίς το μπουφάν, ή εναλλακτικά να φοριέται ανοιχτό ή πάνω από τη ζώνη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα παιδιά και τα παιδικά καθίσματα, όπου η ζώνη ασφαλείας πρέπει πάντα να εφαρμόζει σωστά στους μηρούς.

Παρά το γεγονός ότι δεν απαγορεύεται η χρήση χειμερινών ρούχων κατά την οδήγηση, ο ADAC προτείνει την αφαίρεσή τους πριν την εκκίνηση του αυτοκινήτου.

Τι μπορείς να κάνεις στην πράξη:

  • Βγάλε το μπουφάν πριν δέσεις τη ζώνη ασφαλείας. Αν δεν θες -ή δεν μπορείς- τουλάχιστον άνοιξέ το πριν οδηγήσεις.
  • Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις τη ζώνη και μετά να βάλεις το μπουφάν, έτσι ώστε η ζώνη να εφαρμόζει στο σώμα.
  • Για τα παιδιά: καλύτερα να τα δένεις χωρίς χοντρά ρούχα και μόλις μπουν στο αυτοκίνητο και έχουν προσδεθεί, να τα καλύπτεις με κουβέρτα ή κάποιο πιο βαρύ ρούχο.
  • Αν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα προθέρμανσης ή αν το θερμάνεις λίγα λεπτά πριν ξεκινήσεις, είναι η πιο ασφαλής λύση για να μην χρειάζεσαι χοντρά ρούχα ενώ οδηγείς.

Αξίζει να το υπογραμμίσουμε, ότι στην Ελλάδα -όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόλις το 54 % των οδηγών δένει ζώνη, ενώ στα πίσω καθίσματα το ποσοστό πέφτει στο 21 %- αυτό το «λάθος» έχει βαρύνουσα σημασία.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

H ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ, ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΡΙΝΙΑΚΟ: Προσηλωµένη στο στόχο της!

Ό,τι έγινε, έγινε στο Αίγιο κι απέναντι στον Παναιγιάλειο...

∆ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Σε διαβούλευση νέα τροποποίηση του Κανονισµού κοινόχρηστων χώρων

Σε δηµόσια διαβούλευση τίθεται από σήµερα, Τετάρτη, 30 Σεπτεµβρίου,...

ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑ∆Υ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: Κλείνουν τα µαγαζιά… αρχίζει το πάρτι

Σε νυχτερινή δοκιµασία εξελίσσεται για κατοίκους πίσω από το...