Η ομιλία Σία Αναγνωστοπούλου για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές Ελλάδας – Γαλλίας (ΒΙΝΤΕΟ)

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Αναλυτικά η ομιλία:

    Θα ήθελα να πω ότι σε μία συγκυρία πάρα πολύ άσχημη για τη χώρα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου και την απάντηση δεκαέξι συνταγματολόγων κύρους, νομικών αυτής της χώρας βρισκόμαστε πραγματικά σε μία περίοδο πάρα πολύ άσχημη, που χρειάζεται επαγρύπνηση από όλο τον δημοκρατικό κόσμο.

    Αυτή τη στιγμή συζητάμε στη βουλή μία κύρωση ελληνογαλλικής συμφωνίας για τον κινηματογράφο και τις κινηματογραφικές παραγωγές. Βεβαίως, με τη Γαλλία μας συνδέουν πάρα πολλά και στον κινηματογράφο και στον πολιτισμό ευρύτερα. Μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού δικές μας, όπως ο Γαβράς, ο Βασίλης Βασιλικός, ο αείμνηστος Αγγελόπουλος και πολλοί άλλοι έκαναν αυτήν τη μεγάλη όσμωση με τον ελληνικό κινηματογράφο και τον γαλλικό κινηματογράφο.

    Εχθές εκφράσαμε μερικές αντιρρήσεις. Νομίζω ότι και ο Υφυπουργός ο κ. Γιατρομανωλάκης σε κάποιες από αυτές συμφωνεί. Η κυριότερη αντίρρηση μας έχει να κάνει με το ταμείο. Θα πρέπει εκεί όλες μας οι δυνάμεις να είναι στοχευμένες στην κατεύθυνση να πειστούν και οι Γάλλοι, να φτιαχτεί ξανά αυτό το ταμείο γιατί χωρίς οικονομική ενίσχυση, χωρίς ένα εργαλείο οικονομικό, αυτές οι συμφωνίες  δεν θα επιτρέψουν σε παραγωγούς, αλλά και δημιουργούς καινοτόμους να μπορέσουν να κάνουν αυτά που θα πρέπει να κάνουν, δηλαδή να προχωρήσουν τον κινηματογράφο ακόμα παραπέρα.

    Και θέλω να τονίσω εδώ ότι ο ελληνικός κινηματογράφος είναι πραγματικά πολιορκητικός κριός των πολιτιστικών αγαθών στο εξωτερικό. Με τις πολλές βραβεύσεις τα πολλά τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι έχουμε έναν κινηματογράφο σε άνθηση, με πολύ επινοητικότητα, δημιουργικότητα που αξίζει και να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο και να ξαναδούμε αυτά τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν. Το ΕΚΟΜΕ ήταν μια μεγάλη παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί αντί να φθίνει ή να αποδυναμώνεται με διάφορους τρόπους.

    Θέλω, κύριε Υφυπουργέ να επιμείνω σε ένα πράγμα αφού η σύμβαση αφορά τον πολιτισμό και τον κόσμο του πολιτισμού. Πρέπει έστω και την ύστατη ως συμβολική και πραγματική κίνηση να πάρετε πίσω το Προεδρικό Διάταγμα που αναφέρεται στον καλλιτεχνικό κόσμο. Είναι ντροπή για τη χώρα μας να υποβαθμίζεται, να ταπεινώνει και να προσβάλλεται ένας κόσμος ο οποίος έχει πληγεί πάρα πολύ, όσο κανένα άλλο τμήμα του εργαζόμενου κόσμου, της κοινωνίας από την πανδημία και να βλέπει τώρα ότι οι σπουδές του υποτιμώνται σε τέτοιο βαθμό και με τα εργασιακά δικαιώματα τους να πλήττονται.

    Κύριε Υφυπουργέ σας άκουσα χτες. Ειλικρινά δεν κατάλαβα. Αποσύρετε το Προεδρικό Διάταγμα για να μην αισθάνεται αυτός ο κόσμος ότι τον αντιμετωπίζετε ως διασκευαστή ευκαιρίας και όχι ως προσωπικότητες αυτής της χώρας, εργαζόμενες προσωπικότητες που προσφέρουν στο μείζον θέμα του σύγχρονου πολιτισμού.

    Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Είδαμε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στο εξωτερικό, ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στο εσωτερικό, όταν τόλμησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της, να ρωτήσει τι συμβαίνει. Δυστυχώς, η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας, δυστυχώς λέω και το τονίζω, δείχνει ότι οι άτσαλες κινήσεις, οι προσπάθειες προεκλογικής εκμετάλλευσης ακόμη και των γλυπτών μας ξεστρατίζουν από τον οδικό χάρτη που έχει θέσει η UNESCO. Δεν επιτρέπεται μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα, της επανένωσης, να γίνονται τέτοιες χρήσεις τους, για λόγους περιορισμένους, για λόγους οι οποίοι τα πιέζουν τα γλυπτά μέσα στον προεκλογικό χρόνο.

    Είχαμε πει και επαναλαμβάνουμε -και η κυβέρνηση μας το έκανε αθόρυβα, σεμνά και ταπεινά, όπως αξίζει σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα- και είχαμε χαιρετίσει την απόφαση της UNESCO το 2021 -πρώτη είχα βγει και τη χαιρέτισα, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς τίποτε, γιατί ήταν σημαντική για τη χώρα και γιατί είχε προετοιμαστεί από το 2018-, ότι ο οδικός χάρτης είναι διακρατική διαπραγμάτευση και συμφωνία ελληνικής Κυβέρνησης και βρετανικής. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου -και δεν ξέρω και εγώ με ποιον άλλον- ξεστρατίζουν την υπόθεση και μας γυρίζουν πίσω. Και αυτό έδειξε η δήλωση χθες. Η δήλωση, η οποία το λέω και εδώ, έχει και αυτό το ύφος της αποικιακής κοπής της Βρετανίδας Υπουργού.

    Πρέπει να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία ότι η Δεξιά δεν έχει το μονοπώλιο ούτε στους προγόνους, ούτε στα εθνικά ζητήματα, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί κάθε φορά που στριμώχνεται να ανακαλύπτει είτε τον τάφο της Αμφίπολης, είτε την Αμάλ Αλαμουντίν, είτε τώρα μυστικές διαπραγματεύσεις. «Θα σας τα φέρω εγώ εδώ».

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτοί οι τέσσερις κλάδοι προσλαμβάνουν «σαν τρελοί» το 2025

    Σε αναζήτηση νέας θέσης εργασίας το 2025 θα βρεθούν περισσότεροι από...

    Σήμερα όλοι ξέρουν το «swoosh» – Αλλά ο ιδρυτής της Nike δεν το ήθελε

    22 Ιανουαρίου 1974 Η Nike κατοχυρώνει το «swoosh», που έμελλε...

    Μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Ειρήνης Μουρτζούκου κατέθεσε η Φωτεινή

    Κίνηση «ματ» από την Φωτεινή απέναντι στην λαλίστατη Ειρήνη...
    Best Shop