«Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη στα επόμενα 5 χρόνια», λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας

    Ημερομηνία:

    «Εάν η Μόσχα αντιληφθεί το ΝΑΤΟ ως αδύναμο, η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας» στην Ευρώπη εντός πέντε ετών, προειδοποίησε η Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DDIS).

    Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο Politico, η Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, διατυπώνει πως «η Ρωσία είναι πιθανό να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση  εναντίον μιας ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, εάν αντιληφθεί ότι ο οργανισμός είναι στρατιωτικά αποδυναμωμένος ή πολιτικά διχασμένος».

    Η έκθεση συνεχίζει ως εξής: «Αυτή η πιθανότητα αυξάνεται, εάν η Ρωσία θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν ή δεν θα υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο μεταξύ τους».

    Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, προκειμένου να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ.

    Τα τρία σενάρια που προσφέρει η Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας

    Φλίγκος

    Συνεχίζοντας, ο οργανισμός προσφέρει τρία σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματήσει «παγώσει» – λαμβάνοντας υπόψιν του το σενάριο ότι η Ρωσία δεν έχει τις δυνατότητες να βρίσκεται ταυτόχρονα σε πόλεμο με πολλές χώρες.

    Κατά τη Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, μέσα σε 6 μήνες, η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει έναν τοπικό πόλεμο με μια γειτονική χώρα, ενώ μέσα σε 2 χρόνια θα μπορούσε να εξαπολύσει έναν περιφερειακό πόλεμο στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι σε 5 χρόνια, η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμπλακούν οι ΗΠΑ. Βέβαια, η υπηρεσία δεν συνυπολόγισε ενδεχόμενη αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε αυτό το σενάριο.

    Η στάση του Τραμπ απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του αργότερα αυτό το μήνα.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στο εγγύς παρελθόν έχει παροτρύνει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του σημερινού στόχου, ενώ έχει κάνει νύξη για πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμμαχία, εάν τα υπόλοιπα μέλη δεν αντεπεξέρχονταν στον στόχο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συγγραφέας έκανε παρουσίαση βιβλίου και… δεν πήγε κανείς – Δείτε τη viral ανάρτηση

    Η συγγραφέας Caytlyn Brooke βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν από τους μεγαλύτερους φόβους κάθε...

    Πάτρα: Προβλήματα που θα διορθωθούν στην πεζοδρόμηση της Μαιζώνος

    Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο πεζοδρόμησης της οδού...

    Πανελλαδικές εξετάσεις 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις

    Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων των μαθημάτων γενικής παιδείας...

    Θερινές εκπτώσεις από 14 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου – Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 20 Ιουλίου

    Από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου ξεκινούν επίσημα οι θερινές...