του Αχιλλέα Ροδίτη
Τι μπορεί να είναι αυτό που μία γυναίκα την ωθεί στο να ξεκλέβει χρόνο από υποχρεώσεις, οικογένεια, δουλειά, ακόμα και τον εαυτό της προκειμένου να δημιουργήσει ένα βιβλίο για την πόλη της; Είναι ένα ερώτημα που μας έβαλε σε συζήτηση με την κα Αγγελική Ορδίτη, την δημιουργό του λευκώματος με τίτλο «Πατρών Περιήγησης – Η Πάτρα που αγαπώ» που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αγορά Αργύρη, από τις εκδόσεις Πικραμένος. Βασικά, δεν πρόκειται για… ένα ακόμα βιβλίο για την Πάτρα. Τουλάχιστον έτσι μας λένε όσοι συνεργάστηκαν μαζί της για την δημιουργία του λευκώματος.
«Δεν είναι ένα απλό βιβλίο φωτογραφιών, είναι ένα χρηστικό εργαλείο για πατρινούς και μη, μια παρακαταθήκη για την πόλη την ίδια», σημειώνει ο Δικηγόρος και πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, αλλά και σύμβουλος της συγκεκριμένης έκδοσης, κ. Σπύρος Καραχάλιος.
Φροντίσαμε όμως να μιλήσουμε με την ίδια την δημιουργό – Συγγραφέα, αντλώντας από την ίδια βασικές πληροφορίες για αυτό που φτιάχτηκε για την πόλη μας.
ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Η ΙΔΙΑ
ΕΡ: Κυρία Ορδίτη, το λεύκωμά σας είναι… ένα ακόμα βιβλίο ή είναι κάτι διαφορετικό αυτό που μας δίνει το συγκεκριμένο, σε σχέση με βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει για την Πάτρα και την ιστορία της;
ΑΠ: Τόσο στην αφετηριακή του ιδέα, όσο και στην οριστική έντυπη διαμόρφωσή του, το Λεύκωμα, «Πατρών Περιήγησις – Η Πάτρα που αγαπώ» έχει σαφή φιλοσοφία και αισθητική, που το διαφοροποιούν, θέλω να πιστεύω σε μεγάλο βαθμό, από κάθε προσέγγιση που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Σαφώς και είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα, ένα ταξίδι «περιήγησης» στους δρόμους , στις πλατείες και στα τοπόσημα της Πάτρας, αλλά και στις διαδρομές του χρόνου και τα αποτυπώματα κάθε κρίσιμου σταθμού της ιστορικής της διαδρομής. Όμως, είναι κάτι που «θέλει» την φωτογραφία, ως αφορμή… ερέθισμα… εισαγωγή… στην επεξεργασμένη πληροφορία γύρω από κάθε πτυχή της σύνθετης αλλά και μοναδικής ταυτότητας αυτής της πόλης και του μύθου της.
ΕΡ: Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα, πόσο δύσκολο ήταν να βγει το αποτέλεσμα, αλλά και ποια συναισθήματα κυριαρχούν μέσα σας τώρα, μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος;
ΑΠ: Η ιδέα γεννήθηκε σχεδόν αυθόρμητα από την προσωπική μου ανάγκη να δω και να περιγράψω την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, με τα μάτια της καρδιάς αλλά και της γνώσης. Η δημιουργία του λευκώματος, που αποτέλεσε και την δημιουργική μου απάντηση απέναντι στην αδράνεια του αναγκαστικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, ήταν πραγματικά μια κοπιώδης αλλά και συναρπαστική διαδικασία. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος συστηματικής έρευνας και δημιουργικής επεξεργασίας ενός μεγάλου όγκου πληροφοριακών δεδομένων, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. Αλλά κάθε βήμα με έφερνε πιο κοντά στον στόχο μου. Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία μου, ένιωσα σαν να ξαναγνώρισα την πόλη μου. Μέσα μου πλέον κυριαρχεί η συγκίνηση και μια γλυκιά υπερηφάνεια αλλά και η ελπίδα ότι η δημιουργία μου θα «μιλήσει» με τις καρδιές των συμπολιτών μου.
ΕΡ: Άρα, λοιπόν, με άλλα λόγια τι θα είναι επί της ουσίας αυτό το βιβλίο για κάθε Πατρινό; Ένα λεύκωμα με όμορφες φωτό που συνάμα θα λειτουργεί ως «οδηγός» παρέχοντας πληροφόρηση και γνώση;
ΑΠ: Το λεύκωμα μου θέλει να λειτουργήσει σαν ένα ταξίδι μνήμης, γνώσης, αγάπης και βαθύτερης σύνδεσης με την Πάτρα. Ενας συναισθηματικός «οδηγός», αν θέλετε, που όμως ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Και παράλληλα είναι κι ένα «ευγενές προσκλητήριο» προς όλους τους συμπολίτες μου, για πρωτοβουλίες και δράσεις προκειμένου να αποτελέσει η πόλη μας το αναγεννημένο επίκεντρο ενδιαφέροντος και σταθερό σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και τον κόσμο. Τέλος, το λεύκωμα επιδιώκει να αποτελέσει μία ελκυστική και χρήσιμη πληροφοριακή περιήγηση για κάθε επισκέπτη και φίλο της πόλης μας.
