Η τετραήμερη εργασία ωφελεί το κλίμα

Ημερομηνία:

Η καθιέρωση της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας τα τελευταία χρόνια, με πιλοτικές εφαρμογές σε Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ισλανδία, έχει θετικό αποτύπωμα σε λογής τομείς της ζωής.

Η υγεία και η ευεξία των εργαζομένων βελτιώθηκαν και η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Αρκετές έρευνες κάνουν μάλιστα λόγο ακόμα και για περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Μείωση ωρών εργασίας ίσον εξοικονόμηση CO2

«Διαπιστώσαμε ότι χώρες με πολλές ώρες εργασίας έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2, ενώ χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας έχουν χαμηλότερες εκπομπές», λέει η Τζούλιετ Σορ, οικονομολόγος και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο αμερικανικό Boston College της οποίας η έρευνα επιβεβαιώνει μια σαφή σχέση μεταξύ κλιματικού αποτυπώματος και ωρών εργασίας, τουλάχιστον σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Μελέτη του 2012, στην οποία συμμετείχε η Τζούλιερ Σορ, έβαλε στο μικροσκόπιο τις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 1970 και 2007, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 15%.

Πώς όμως προκύπτει η εξοικονόμηση CO2; Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση των ωρών εργασίας κατά μία ημέρα θα μπορούσε: να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στο χώρο εργασίας, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις, προάγοντας έτσι κίνητρα για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Εκτός αυτού η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να επιφέρει παρόμοια εξοικονόμηση εκπομπών, μιας και δεν θα απαιτούνταν πια μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1: Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης, βρέθηκε στην...

Γυναίκες και αγροτική γη: Στην τελευταία θέση η Δυτική Ελλάδα

Στην τελευταία θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών βρίσκεται η...

Πάτρα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για το Pink the City – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στην...

ΗΠΑ: Ποια είναι η Ντέμπι Ματενόπουλος που αυτοπροτείνεται για διάδοχος της Γκιλφόιλ

Την επιθυμία να αναλάβει τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ...