Η θέση των Αρχιτεκτόνων για την κατασκευή αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας αναφέρεται:

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την δημιουργία αιολικού υπεράκτιου πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο, παρότι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ στην χώρα μας θεωρούμε ότι:

    Η απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου ΑΠΕ (δηλαδή πού ακριβώς και τί είδους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούμε να τοποθετήσουμε στη χώρα), συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα.

    Παρόλο που το 1ο χωροταξικό πλαίσιο διαμορφώθηκε το 2008, η αναθεώρηση του καθυστερεί χαρακτηριστικά με την πάροδο των χρόνων. Ταυτόχρονα με την νέα επικαιροποιημένη οδηγία RED III της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Γιατί όμως είναι απαραίτητο να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο χωροθέτησης των ΑΠΕ;

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Είναι οξύμωρο στο όνομα της πράσινης ενέργειας να δημιουργούμε μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα  να καταστρέφονται σπάνια ενδιαιτήματα, να διαταράσσεται η βιοποικιλότητα ή ακόμα και να δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη περιοχών με ιστορικό, οικολογικό, τουριστικό ή άλλο ενδιαφέρον.

    Ειδικά σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλους και οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως οι εν δυνάμει περιοχές εγκατάστασης, θα πρέπει να υπάρχει αποτίμηση της οπτικής όχλησης και αλλοίωσης της εικόνας του φυσικού τοπίου, από την εγκατάσταση κυρίως αιολικών πάρκων.

    Επειδή ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε οπτικά μια κατασκευή είναι αντιστρόφως ανάλογος της απόστασης από αυτή, τα περισσότερα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται μακριά από περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων (π.χ. οικισμούς) και επομένως η καθημερινή οπτική αίσθηση στον παρατηρητή δεν είναι έντονη.

    Πιστεύουμε ότι λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε χωροθέτηση να έχουμε σαφή εικόνα της νέας κατάστασης που θα δημιουργηθεί. Ο Πατραϊκός κόλπος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οφείλονται στις ανεπανάληπτες θέες των ανάντη πολύ κοντινών ακτογραμμών.

     Η ανάπτυξη γραμμικών συστάδων Α/Γ μέσα στους κόλπους μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, υποβαθμίζοντας το τοπίο και την οικονομία τόσο των ιστορικών όσο και των παράκτιων τουριστικών οικισμών, αλλοιώνοντας  μοναδικά οικοσυστήματα όπως της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου ή/και ιστορικών μνημείων όπως τα κάστρα Ρίου και Αντιρρίου.

    Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις το καλοκαίρι του 2024 το Υπουργείο προχώρησε σε αλλαγή της χωροθέτησης των παράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ελούντας ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή οπτική όχληση με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο στον κόλπο της Ελούντας-Σπιναλόγκα.

    Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι φορείς έπρεπε να έχουν δημοσιοποιήσει έγκαιρα τη χωροθετήση και την μορφή των εν λόγω πάρκων, ώστε να έχουν λάβει γνώση οι τοπικές κοινωνίες και να εκφραστούν οι τοπικοί φορείς, και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου διότι το ανεπανάληπτο τοπίο του Πατραϊκού κόλπου που όλοι λατρεύουμε και μνημονεύουμε, αξίζει της προσοχής μας και της φροντίδας μας, ώστε να μην καταστεί θολό και γκρίζο από μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις για τις επόμενες γενιές που ακολουθούν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα γιορτινά τραπέζια

    Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι συνδεδεμένη...

    Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσα θα πληρώσουμε για αρνί και γαλοπούλα

    Σε ρυθμούς Χριστουγέννων η αγορά, με τα νοικοκυριά να...

    Κρυπτονομίσματα: Βορειοκορεάτες χάκερς έκλεψαν 1,3 δισ. δολάρια το 2024

    Οι χάκερς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα έκλεψαν φέτος περισσότερα από ποτέ άλλοτε από...

    2,5 λεπτά βόλτα στην Χριστουγεννιάτικη Πάτρα από ψηλά (video)

    Ένα όμορφο βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στα social...
    Best Shop