Νωρίτερα τον Απρίλιο, η NASA αποφάσισε να προχωρήσει τον διαγωνισμό για τη σύμβαση Lunar Terrain Vehicle (LTV).
Αυτό σημαίνει ότι σύντομα η ανθρωπότητα θα έχει, για άλλη μια φορά, ένα όχημα που προορίζεται ειδικά για να ταξιδέψει στην επιφάνεια της Σελήνης.
Πρακτικά, το διαστημικό όχημα δεν θα έχει καμπίνα, επομένως δεν θα μπορεί να παρέχει συνθήκες μεγάλης διαμονής και περαιτέρω υποστήριξη στους αστροναύτες του προγράμματος Artemis. Και αυτό, φυσικά, περιορίζει την απόσταση που μπορεί να διανύσει το LTV και τον χρόνο που μπορούν να περάσουν οι αστροναύτες στο έδαφος της Σελήνης.
Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η Toyota δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το εγχείρημα, με το εντυπωσιακό Lunar Cruiser. Το ανακοίνωσε το καλοκαίρι του περασμένου, έτους ως το πιο προηγμένο τέτοιο σχέδιο που επινοήθηκε ποτέ.
Ονομάστηκε προς τιμήν του εμβληματικού Land Cruiser και ως σύστημα σύστημα μετάδοσης κίνησης, προκρίνεται η επιλογή κυψελών υδρογόνου από το… γήινο Mirai.
Εκτός από την μεγάλη αυτονομία το όχημα θα πρέπει να διαθέτει και εξαιρετικές ικανότητες κίνησης σε ιδιαίτερα ανώμαλο έδαφος όπως αυτό της Σελήνης, να είναι ανθεκτικό στην ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες. Από τις έως στιγμής πληροφορίες που έχουν δοθεί είναι γνωστό πως το μήκος θα φθάνει τα 6 μέτρα και το ύψος τα 3,8 μέτρα ενώ το εσωτερικό του θα έχει διαθέσιμο εμβαδό 13 κυβικών μέτρων και θα μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερα άτομα (σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης).
Το Lunar Cruiser θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τη NASA όσο και από την JAXA (την αντίστοιχη ιαπωνική διαστημική υπηρεσία).
Η αποστολή Artemis VII, επί του παρόντος προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το 2031 και μέχρι τότε η Toyota σίγουρα θα εξελίξει περισσότερο το διαστημικό της όχημα.