Από ξένο «αχυρώνα» ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανού, με τον υπουργό να λέει σε πηγαδάκι δημοσιογράφων, ότι εμείς θέλουμε ελέγχους εννοώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι δεν έχει επιβάλλει ένα πρόστιμο σε εταιρεία τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων.
Ο κ. Σκρέκας είπε πως αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να κάνει ελέγχους, τότε να μην κάνει ρεπορτάζ και να λέει ότι είμαστε οι πιο ακριβοί. «Ή υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να λέει τίποτα. Άρα, αν έχουμε πρόβλημα και είμαστε οι πιο ακριβοί, κάτι συμβαίνει, γιατί δεν το ελέγχει;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
Τι ξέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, τι δεν ξέρει η Επιτροπή;
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός σε πρόσφατη ανάρτηση στο «Χ» πρώην Twitter είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει αρμοδιότητες αγορανομίας να επεμβαίνει για κάθε είδους αισχροκέρδεια, αλλά μόνο σε δύο περιπτώσεις:
Όταν αυτή είναι προϊόν καρτέλ ή/και όταν επιβάλλεται από επιχείρηση η οποία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της σε μία ή περισσότερες αγορές.
Όσον αφορά την υπερβολική τιμολόγηση, η τελευταία Ενωσιακή και εθνική νομολογία είναι ιδιαίτερα περιοριστική για τις Επιτροπές Ανταγωνισμού. Επίσης, πρέπει η συγκεκριμένη επιχείρηση να έχει δεσπόζουσα θέση σε μία οριοθετημένη αγορά. Δηλαδή μερίδιο τουλάχιστον άνω του 40-45% της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις άλλες περιπτώσεις αισχροκέρδειας δύναται να εφαρμοστούν κανόνες προστασίας του καταναλωτή από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να παρέμβει για την άνοδο των τιμών όπως επιθυμεί υπουργός Ανάπτυξης ούτε στο στη μεταβολή του περιθωρίου κέρδους ως περιοριστικό μέτρο το οποίο ισχύει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023.
Η βιομηχανία Τροφίμων ανεβάζει τις τιμές
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα δείκτη τιμών παραγωγού στη Βιομηχανία του Σεπτεμβρίου φέρνουν στο προσκήνιο ότι η Βιομηχανία πρώτα ανέβασε τις τιμές πριν τις μειώσεις μετά από την «απαίτηση του υπουργού Ανάπτυξης για να δημιουργηθεί η λίστα με τους 330 κωδικούς προϊόντων που φέρουν τη σήμανση του -5%
Συγκεκριμένα στο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται ότι η Βιομηχανία Τροφίμων ανέβασε τις τιμές κατά 5,5%. Η Βιομηχανία τροφίμων που δραστηριοποιείται στην Εξωτερική Αγορά είχε άνοδο των τιμών κατά 19,9%.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προτίμησε να ανοίξει μέτωπο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντί να τα βάλει με τη βιομηχανία που προσήλθε στις μειώσεις των τιμών ενώ έναν μήνα πριν τις είχε ανεβάσει κατά 5,5%.
Επιπλέον τα εισαγόμενα προϊόντα ανατιμήθηκαν κατά 19% αλλάζοντας τις συνθήκες της αγοράς.
Τη ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με αρμοδιότητα την προστασία των καταναλωτών από τον πληθωρισμό της απληστίας του διαφεύγει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζουν ότι η Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού μειώθηκαν κατά 12% το Σεπτέμβριο ενώ τα τιμολόγια δεν είχαν αντίστοιχη μείωση ενώ του Νοεμβρίου ήταν αυξημένα κατά 50% σε σχέση με του Νοεμβρίου.
Το κόστος ενέργειας από χώρες εκτός της Ελλάδα ήταν μειωμένο κατά 19% για την κατηγορία Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.
Όμως οι καταναλωτές δεν βλέπουν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος παρότι εντοπίζονται από τη ΕΛΣΤΑΤ για να χαθούν στη συνέχεια στο επόμενο στάδιο ενώ η βιομηχανία τροφίμων πριν μοιράσει με εκπτώσεις σε ένα μικρά αριθμό κωδικό ανέβασε το σύνολο των τιμών των προϊόντων.