Αυξάνεται κατά 200 στρέμματα ο διαθέσιμος χώρος της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών για οικόπεδα επιχειρήσεων μετά την αποτύπωση των πολεοδομικών προβλέψεων του νόμου 3982 του 2011 στο νέο ρυμοτομικό σχέδιο.
Η αύξηση των διαθέσιμων εκτάσεων για βιομηχανοστάσια προκύπτει από την ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ βιομηχανικών και κοινόχρηστων / κοινωφελών χώρων που μέχρι σήμερα μοιραζόταν με μια σχέση 70% προς 30%.
Με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της ΒΙΠΕ Πατρών που εγκρίθηκε προ ημερών πρώτο από όλες τις ΒΙΠΕ της Ελλάδας, η σχέση αυτή μετατρέπεται σε 75% βιομηχανικοί χώροι και 25% κοινόχρηστοι / κοινωφελείς χώροι, αλλαγή που αντιστοιχεί σε 200 επιπλέον στρέμματα προς πώληση για την διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Πρόκειται σίγουρα για μια ουσιώδη αλλαγή, η οποία εκτός από την χρηματοοικονομική, μπορεί να έχει περιβαλλοντικές και άλλες διαστάσεις. Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ με τον πρόεδρό του Πέτρο Μαντά να εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του στην «Π».
«Δεν είναι η μόνη βλαπτική νομοθετική ρύθμιση του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος. Πρόσφατα ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ αντιτάχθηκε στην χωρίς περιορισμό μεταφορά συντελεστή δόμησης εντός των ΒΙΠΕ» πρόσθεσε ο κ. Μαντάς.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Αθανάσιο Ψαθά, η αλλαγή του ρυμοτομικού της ΒΙΠΕ Πατρών είναι εφαρμογή του νόμου 3982 του 2011, που θα έχει επέκταση κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις οργανωμένες ΒΙΠΕ που διαχειρίζεται η εταιρεία στην Ελλάδα.
«Χρειαζόμαστε βιομηχανική γη και θα ήταν τρομερά δύσκολο να την αποκτήσουμε μέσω της επέκτασης των ΒΙΠΕ» είπε ο κ. Ψαθάς. Ως εκ τούτου η πιο ρεαλιστική λύση ήταν η μείωση των κοινόχρηστων / κοινωφελών χώρων προς όφελος των βιομηχανικών».
Μάλιστα, όπως είπε στην «Πελοποννησο», η ζήτηση για νέους βιομηχανικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στη Λάρισα, στη Λαμία και στο Ηράκλειο είναι μεγάλη, αλλά δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα οικόπεδα. Η Πάτρα, προέβλεψε πως θα βρεθεί στην ίδια ανάγκη, όταν θα κατασκευαστεί το εμπορικό λιμάνι, υποδομή που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Πατρών.