Να καταργήσουν την προνομιακή φορολογική μεταχείριση που παραδοσιακά προσφέρουν στους πλούσιους ξένους, εξετάζουν οι Βρετανοί πολιτικοί, ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα τους βοηθήσει να κερδίσουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt, εξετάζει την αυστηρότερη φορολόγηση των πλουσίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει προεκλογικές παροχές, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι Εργατικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αναθεωρήσουν το σχετικό φορολογικό πλαίσιο, εάν κερδίσουν τις εκλογές, όπως αναμένεται.
Οι όποιες αλλαγές στο λεγόμενο καθεστώς «non-doms», που αφορά κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ως μόνιμο τόπο διαμονής μια άλλη χώρα, θα έρθουν έπειτα από δύο μεγάλες αναμορφώσεις του πλαισίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εύποροι στη Βρετανία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Η βάρκα ταρακουνιέται εδώ και μερικά χρόνια. Νομίζω ότι αρχίζει να βυθίζεται», λέει μιλώντας στο Bloomberg για τις πολιτικές non-dom ο Mark Davies, φορολογικός σύμβουλος για πλούσιους.
Οι κάτοικοι της Βρετανίας που καλύπτονται από καθεστώς non-dom –από δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες έως μεσαίου βεληνεκούς τραπεζίτες- δεν πληρώνουν φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα έσοδα που βγάζουν στο εξωτερικό. Αρχικά, εντάσσονται στο καθεστώς χωρίς έξτρα χρεώσεις, αλλά τελικά αντιμετωπίζουν ένα ετήσιο κόστος έως και 60.000 λιρών εάν συνεχίσουν να μένουν στη Βρετανία, σημειώνει το Bloomberg.
Το κόμμα των Εργατικών υπολογίζει ότι μπορεί να αντλήσει 3 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) εάν καταργήσει το non-dom.
Το πλαίσιο αυτό έχει τις ρίζες του στο 1799, όταν καθιερώθηκε για να προστατευτούν οι αποικιακές επενδύσεις. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το σύστημα προσελκύει επιχειρηματίες, οι οποίοι δημιουργούν εταιρείες και θέσεις εργασίας. όμως, σε μία περίοδο κρίσης κόστους διαβίωσης, οι επικριτές του αυξάνονται.
Έτσι και αλλιώς, ο αριθμός των ατόμων που απολαμβάνει το καθεστώς non-dom βρίσκεται σε μείωση την τελευταία δεκαετία, έπειτα από μια αλλαγή στους κανόνες. Σήμερα, οι non-doms υπολογίζονται σε 68.800 άτομα και συνεισφέρουν 8,5 δισ. λίρες τον χρόνο μέσω της φορολόγησης του εισοδήματος, των κεφαλαιουχικών κερδών και της εργασίας τους.