flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη στην όπερα “Μάρκος Μπότσαρης” στις 13 και 15/12 στην Πάτρα

Με την πραγματοποίηση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 13 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 8.30 το βράδυ, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου στο Ρίο, ο κύκλος των δράσεων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος Πατρέων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για ένα μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις, μέσα από το οποίο εξιστορείται η πορεία και η δράση του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Το έργο μετά από πολλές περιπέτειες, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα το 1861 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους το έργο χάθηκε και στα τέλη του 1950 διασώζονταν μόνο λίγα μέρη.

Τη νέα ενορχήστρωση πραγματοποίησε ο Βύρων Φιδετζής το 2013 και αυτή βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε μορφή concertante με τη συμμετοχή κορυφαίων μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την 50μελή Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με τη σύμπραξη επαγγελματιών μουσικών εγνωσμένου κύρους από την Αθήνα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, καθώς και τη συμμετοχή 55μελούς χορωδίας αποτελούμενης από μέλη της χορωδίας «Cantelena», μέλη της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και από ανδρικό χορωδιακό σύνολο από την Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου και Διευθυντή Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελου Γεωργακάτου για 2 παραστάσεις στις 13 και 15 Δεκεμβρίου 2021 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τη συναυλία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό φυσικής ανοσίας.

Η προμήθεια των εισιτηρίων για την είσοδο στην παράσταση γίνεται  ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr, στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ στην πλατεία Γεωργίου  (Τρίτη με Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ) και στο βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος». Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής:

Γενική είσοδος 10 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 7 €. Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5 € κατ’ άτομο. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν

*Ο Παύλος Καρρέρ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1829 και υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσουργούς του 19ου αιώνα, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής. Συνέθεσε μια σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία. Το ύφος του, αν και φανερά επηρεασμένο από την ιταλική όπερα και ιδιαίτερα τον Βέρντι, διακρίνεται για το ελληνικό του «χρώμα» και τη δημιουργική αφομοίωση των σύγχρονων τάσεων της εποχής.

Διεύθυνση ορχήστρας – Ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Μουσική προετοιμασία – Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Γιάκας

Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Μπλουγουράς

Μετάφραση  – Βέτα Πεζοπούλου  (νέα επιμέλεια Δημήτρης Γιάκας)

Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Σταμάτης Μπερής.

Συμμετέχουν οι Λυρικοί καλλιτέχνες:

Μάρκος Μπότσαρης: Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος

Σοφία: Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος

Μουσταφά: Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος

Παλαιών Πατρών Γερμανός: Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος

Χρυσή: Μίνα Πολυχρόνου, μεσόφωνος

Αγγελική: Λίνα Γερονίκου, μέτζο.

Ο Βύρων Φιδετζής.

Ο Βύρων Φιδετζής.

Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.