flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ιαπωνία: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κοροναϊού σε όλους τους νομούς

Η Ιαπωνία θα άρει την Πέμπτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλους τους νομούς στους οποίους είχε επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κοροναϊού, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται και έχουν αμβλυνθεί οι πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα.

Αν και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε όλη τη χώρα, το άνοιγμα θα είναι σταδιακό και κάποιοι περιορισμοί στα εστιατόρια και στις μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για περίπου έναν μήνα ώστε να προληφθεί μια έξαρση.

Επίσης η κυβέρνηση θα εισαγάγει ένα σύστημα πιστοποίησης βάσει του οποίου μόνον εγκεκριμένα εστιατόρια θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά ως τις 21:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι προσέθεσαν ότι η απαγόρευση στο σερβίρισμα αλκοόλ θα αρθεί παντού, εκτός κι αν αντιταχθεί σε αυτήν κάποια τοπική αρχή.

«Χάρη στις προσπάθειες όλων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονταν καθημερινά μειώθηκε από περισσότερα από 25.000 στα μέσα Αυγούστου σε 1.128 χθες (…) ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση μειώνεται επίσης αφότου έφτασε στο υψηλότερο σημείο στις αρχές του Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο Σούγκα σε συνεδρίαση της ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της COVID-19.

«Χάρη στην πρόοδο του εμβολιασμού και στην χορήγηση θεραπειών αντισωμάτων, εισερχόμαστε σε μια φάση κατά την οποία μπορούν να προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες σε σταθερή βάση ακόμη κι αν προκύπτει ένας αριθμός κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων

Τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα, τα οποία συνίστανται κυρίως στο αίτημα προς τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα και να μην σερβίρουν αλκοόλ και προς τους διοργανωτές εκδηλώσεων να περιορίζουν τον αριθμό των θεατών, είχαν τεθεί σε ισχύ στα μέσα Ιουλίου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Δεδομένης της μείωσης των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, τα μέτρα τα οποία ισχύουν σήμερα σε 19 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας, δεν θα παραταθούν πέραν της καταληκτικής τους ημερομηνίας, δηλαδή την Πέμπτη, διευκρίνισε ο Σούγκα.

Μια άλλη δέσμη λιγότερο περιοριστικών μέτρων από αυτά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που αφορά 8 επιπρόσθετους νομούς, θα αρθεί επίσης την Πέμπτη.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιασουτόσι Νισιμούρα είχε δηλώσει ότι κάποιοι περιορισμοί στην εστίαση και στις εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων θα παραμείνουν σε ισχύ για περίπου έναν μήνα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ώστε να προληφθεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων. «Αναμφίβολα θα υπάρξει αύξηση των νέων κρουσμάτων μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», είχε ωστόσο προσθέσει και είχε σημειώσει ότι αν υπάρξει έξαρση, είναι πιθανή η εκ νέου εισαγωγή μιας πιο περιορισμένης «εν μέρει κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο μεταξύ αυτό το χρονικό διάστημα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σταματούσαν να τηρούν τα μέτρα, κρίνοντας ότι οι οικονομικές αποζημιώσεις που προσέφεραν οι αρχές ήταν ανεπαρκείς για να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτές.

Η Ιαπωνία δεν υπέστη τόσο μεγάλο πλήγμα από την πανδημία όσο άλλες χώρες και από τότε που ξέσπασε έχει καταγράψει επισήμως περίπου 17.400 θανάτους. Ωστόσο το νοσοκομειακό της σύστημα δοκιμάστηκε πολύ από την κορύφωση των κυμάτων της, τα οποία επιδεινώθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κοροναϊού, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό.

Οι εμβολιασμοί

Το ιαπωνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19, έπειτα από ένα δύσκολο ξεκίνημα, επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες ώστε ποσοστό άνω του 58% του πληθυσμού να έχει πλέον πλήρως εμβολιαστεί και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα μπορούν να το έχουν κάνει ως τον Νοέμβριο.

Ο Σούγκα, ο οποίος επικρίθηκε για την δράση του που αξιολογήθηκε ως ανεπαρκής απέναντι στην πανδημία, σημειώνει ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας και αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD).

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να επιλεγεί σε εσωκομματική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί ένας από τους τέσσερις υποψηφίους για την διαδοχή του στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος. Ο νικητής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης χάρη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει το PLD. Αυτός θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σε βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν ως τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ