Ιδού πώς θα είναι ο Πατραϊκός με Αιολικό πάρκο (ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ)

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    του Αχιλλέα Ροδίτη

    Όλοι θέλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά τι θα συμβεί σε περίπτωση που την παλιοβούνα θα την βλέπουμε μέσα από στύλους ανεμογεννητριών που θα υψώνονται μέσα απ’ τη θάλασσα στον Πατραϊκό; Και πέραν της αισθητικής επιβάρυνσης, ποια θα είναι η περιβαλλοντική επίπτωση; Αλλά και ποια η οικονομική συνέπεια στην αγορά, με δεδομένο ότι θα απαγορευτεί η αλιεία σε μεγάλη έκταση;

    Όλα αυτά εγείρουν ερωτηματικά σε σχέση με το πλάνο για ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη θάλασσα και ήδη Δήμοι, Μητροπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά κι άλλοι φορείς εκφράζουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις. Ενώ την Δευτέρα, στη Βουλή, έλαβε χώρα ο πολιτικός διαξιφισμός μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκη και του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτου Ζαμπάρα ο οποίος έφερε το θέμα προς συζήτηση με Επίκαιρη Ερώτηση. Σημαντικές όμως είναι οι παρεμβάσεις της ΟΙΚΙΠΑ, που επισημαίνει την ανάγκη για αναθεώρηση του χωροταξικού των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αλλά και των Αλιέων της Πάτρας, που προειδοποιούν ότι «έρχεται» η καταστροφή των ίδιων και της αλιείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και τη διατροφή μας. Αλλά ας τα πάρουμε όλα απ’ την αρχή και με τη σειρά… 

    • Η ΕΚΤΑΣΗ

    Σύμφωνα με το σχέδιο το αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό θα καλύψει την έκταση που φαίνεται στον χάρτη που δημοσιεύουμε. Θα είναι σε απόσταση ακόμα και 2,3 ναυτικά μίλια από την ακτή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις 500 μέτρα από προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και οι εκβολές του ποταμού Εύηνου! Και επειδή οι ανεμογεννήτριες, που θα έχουν ύψος 280 μέτρα, θα είναι σταθερής έδρασης, οι τσιμεντένιες βάσεις θα μείνουν εκεί για πάντα.

    αιολικο πατραϊκος ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΙΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

    Ψάρεμα μόνο… Ιόνιο κι επιπτώσεις στις περιοχές Natura

    Μιλώντας στην «Πολιτεία» ο κ. Κωνσταντίνος Καϊάφας, Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Ιχθυοπαραγωγών με έδρα την Ιχθυόσκαλα της Πάτρας, τονίζει ότι το αιολικό πάρκο θα σημάνει την καταστροφή του κλάδου. Και το υποστηρίζει επειδή η νομοθεσία απαγορεύει την αλιεία σε απόσταση τουλάχιστον του 1,5 ναυτικού μιλίου από κάθε ανεμογεννήτρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπως εξηγεί ο κ. Καϊάφας, «στον Πατραϊκό δεν ψαρεύεις όπου θέλεις» αφού ήδη υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες για την αλιεία.

    ιχθυόσκαλα (ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ) (1)

    «Δεν μπορούμε να ψαρέψουμε μέχρι 2 μίλια από την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, μέχρι 3 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο του Πάππα, που είναι η ναυτική βάση, δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στα 2,5 μίλια από σημεία που είναι ισοβαθή, δεν μπορούμε να ψαρέψουμε στις εκβολές του Εύηνου, εν ολίγοις έχουμε μερικά σημεία που μπορούμε να φτάσουμε», εξηγεί ο κ. Καϊάφας σημειώνοντας ότι αν σ’ όλα αυτά προστεθεί και αιολικό πάρκο οι αλιείς μόνο στο Ιόνιο θα έχουν χώρο να ψαρέψουν. «Εκεί που δεν έχει τίποτα». Κι όταν όλη η δουλειά τους διαρκεί μόνο τρεις μήνες μες τον χρόνο. Με άλλα λόγια, θα σημάνει η αρχή του τέλους για την αλιεία και την οικονομία γύρω απ’ αυτήν ενώ οι συνέπειες θα αγγίξουν και το κομμάτι της διατροφής των πολιτών.

    ΟΙΚΙΠΑ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΑΠΕ

    Σημαντική όμως και η παρέμβαση της ΟΙΚΙΠΑ. Που αναφέρει ότι η γειτνίαση του θαλάσσιου Αιολικού Πάρκου με τα Εθνικά Πάρκα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς θα σημάνει «σοβαρότατες επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα των πάρκων». Και υπογραμμίζει, ότι «επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ώστε, και ο στόχος της σχεδόν πλήρους κάλυψης της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ να επιτευχθεί, και μη αντιστρεπτές βλάβες στην άγρια ζωή και τους οικοτόπους να μην προκληθούν».

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

    Θα έχουμε φθηνότερο ρεύμα;

    Σκυλακάκης - Ζαμπάρας (ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΔΕΞΙΑ ) (1)

    Στην πολιτική κόντρα που υπήρξε στη Βουλή την Δευτέρα, μεταξύ Θ. Σκυλακάκη και Μ. Ζαμπάρα, για το αιολικό στον Πατραϊκό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι «θα υπάρξει αυξημένη προστασία» κι ότι βάσει των μελετών «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρές».

    Και παράλληλα έθεσε δυο ερωτήματα: «Είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», «είμαστε υπέρ της φθηνής ενέργειας»;

    Και πράγματι, ως προς το δεύτερο, μια ανεμογεννήτρια έχει ισχύ 4,2 MWatt ανά ώρα και είναι ικανή να τροφοδοτήσει 12 νοικοκυριά για ένα μήνα!

    Αλλά αυτό που προτάσσεται ως επιχείρημα είναι ότι παρά τις ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί, …ουδέποτε μειώθηκε η τιμή της ενέργειας στη χώρα!

     Πρόσκληση στους Βουλευτές

    Σκυλακάκης - Ζαμπάρας (ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΔΕΞΙΑ ) (1)

    Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μ. Ζαμπάρας που «σήκωσε» το θέμα, μέσω της «Πολιτείας» απευθύνει πρόσκληση σε άπαντες τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας σε ένα ενιαίο μέτωπο, εισάγοντας στην κουβέντα και τον όρο «επιπτώσεις αισθητικής», πλην των περιβαλλοντικών, οικονομικών και διατροφικών συνεπειών.

    Και λέγοντας: «Είναι κι αυτό σημαντικό στις ζωές των πολιτών οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται από το ζοφερό οικονομικό κλίμα της εποχής, μην δουν κι έναν Πατραϊκό να καταστρέφεται».

    Τι λέει ο Δήμαρχος Ναυπακτίων

    Γκίζας (ΓΙΑ ΔΕΞΙΑ (1)

    Ο Δήμαρχος Ναυπακτίων, Βασίλης Γκίζας, υπενθύμισε ότι ζημιώθηκε η αγροτική οικονομία από την μετατροπή αγροτικών εκτάσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα και αυτό «δεν πρέπει να συμβεί και στη θάλασσα».

    Προσθέτοντας ότι «ο Πατραϊκός είναι μια κλειστή θάλασσα και πρέπει να προστατευτεί. Η θάλασσα είναι το μοναδικό αγαθό που μας έχει απομείνει μαζί με τα βουνά μας κι αν καταστρέψουμε και αυτό, δεν θα μπορούμε να χαρούμε ούτε αυτά τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γερμανία: Απίστευτες καταγγελίες από αθλήτριες για κακοποίηση

    Πάνω από δέκα Γερμανίδες πρώην αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής καταγγέλλουν...

    Ανοιχτά τα καταστήματα αυτή την Κυριακή (26/1): Πώς θα λειτουργήσουν – Τι ισχύει για τα super market

    Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα...

    ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ: Πώς έγινε το τροχαίο στη ΒΙΠΕ Πατρών

    Οπως έγραψε πρώτο το flamis.gr δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ...

    Γιατί η πίτσα είναι πιο υγιεινή για πρωινό από τα δημητριακά

    Πολλές φορές το πρωινό σου είναι η πίτσα που...
    Best Shop