Θετικά είναι τα νέα για τον τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς η εισερχόμενη τουριστική κίνηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εμφάνισε αύξηση κατά 74,7%, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας να φθάσει το 1,072 εκατομμύρια, ενώ ευχάριστα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όμως αυτά τα ευχάριστα νέα δεν αφορούν όλη την Ελλάδα, αφού υπάρχουν περιοχές που ακόμη δεν έχουν δει κάποια σημαντική αύξηση των εσόδων τους από τον τουρισμό και μέσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ολυμπία με το Κατάκολο, με τους επιχειρηματίες να τονίζουν ότι πολλές φορές δεν βλέπουν ούτε έναν τουρίστα μέσα στο μαγαζί τους και ότι για αυτή την κατάσταση φταίνε πολλά πράγματα.
Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται, είναι από την κρουαζιέρα και μένουν πολύ λίγες ώρες στο Κατάκολο και στην Ολυμπία, ενώ όσον αφορά τους Ευρωπαίους, υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί από αυτούς, λόγω και της πρόσφατης ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία (και όχι μόνο) και που τους έχει αναγκάσει να ψωνίζουν πολύ λιγότερα πράγματα από αυτά που ίσως θα ήθελαν.
Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, δεν βοηθούν στην μεγαλύτερη ενίσχυση της τοπικής αγοράς στην Ολυμπία και στο Κατάκολο, με τους επαγγελματίες να ζητούν άμεσα λύσεις, αφού με έναν καλύτερο σχεδιασμό και οι δύο αυτές περιοχές μπορούν να αναβαθμιστούν και να συνεισφέρουν πολλά περισσότερα στην ανάπτυξη της οικονομίας του νομού. Θέληση να υπάρχει και σωστός προγραμματισμός…
Νίκος Καρυώτης : «Η τοπική οικονομία δεν εισπράττει αυτά που θα έπρεπε από τον τουρισμό»
Ο Νίκος Καρυώτης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά.
«Σίγουρα η τοπική οικονομία δεν εισπράττει αυτά που θα έπρεπε από τον τουρισμό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ο ένας λόγος είναι ότι η παραμονή των τουριστών είναι επί το πλείστον ολιγόωρη. Η αγορά της Ολυμπίας δεν … βλέπει όλους τους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο. Βλέπει ένα κλάσμα αυτών… Από αυτό το κλάσμα λοιπόν, οι οποίοι επισκέπτονται την αγορά, είτε λόγω οικονομικής καταστάσεως των πελατών, οι οποίοι είναι κυρίως Ευρωπαίοι, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, δεν κάνουν πολλές αγορές και δεν συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία. Οπότε δεν κινείται τόσο ιδιαίτερα η αγορά, παρότι έχουμε αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Βλέπουμε δηλαδή ότι αναλογικά με τον αριθμό των τουριστών που μας επισκέπτονται, δεν υπάρχει και αναλογική αύξηση και στην κατανάλωση».
Στην ερώτησή μας αν υπάρχει κάποια λύση για αυτό το πρόβλημα ή δυστυχώς τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν τουλάχιστον σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, ο κ. Καρυώτης ανέφερε.
«Πέρα από την γενικότερη εικόνα της οικονομίας παγκοσμίως, η οποία επηρεάζει κάθε φορά την οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή, μην ξεχνάμε ότι την ενεργειακή κρίση την είχαμε σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι όλοι οι πολίτες της Ευρώπης είχαν κάποια πρόσθετα βάρη, τα οποία και περιορίζουν την αγοραστική τους δυνατότητα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε ότι κυρίως οι Ευρωπαίοι έχουν μικρότερη δυνατότητα κατανάλωσης. Επίσης βλέπουμε ότι όπως έχει στηθεί ο μαζικός τουρισμός, δεν επιτρέπει στους τουρίστες να έχουν μεγάλα περιθώρια για να καταναλώσουν σε οποιαδήποτε αγορά θέλουν. Είναι έτσι το πρόγραμμα φτιαγμένο, ώστε να μην αφήνετε πολύ ελεύθερος χρόνος στους τουρίστες να επισκεφτούν την τοπική αγορά και να καταναλώσουν. Το αν μπορεί να αλλάξει αυτό δεν είναι τόσο στο χέρι μας, διότι αυτοί που διακινούν τον κόσμο, κάνουν συνήθως και το πρόγραμμα επίσκεψης. Το Υπουργείο θα μπορούσε να παρέμβει, αλλά δεν φαίνεται να το απασχολεί και τόσο πολύ να δώσει κάποια λύση σε αυτό το θέμα. Δεν το ενδιαφέρει δηλαδή η ποιότητα της επίσκεψης, αλλά μόνο η ποσότητα των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας. Και επειδή η Ολυμπία, όπως και το Κατάκολο δεν είναι παραθεριστικοί προορισμοί, που κάποιος έρχεται για να μείνει ημέρες, αλλά είναι ολιγόωρη η παραμονή, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τους επισκέπτες η αγορά δεν τους βλέπει καθόλου. Επισκέπτονται μόνο τον αρχαιολογικό χώρο και μετά αναχωρούν χωρίς να δουν την τοπική αγορά».
Βάσω Καλαμπόκα : «Έχουν μειωθεί οι αφίξεις και τα κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν άλλα λιμάνια»
Η Βάσω Καλαμπόκα πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τους λόγους που περιορίζουν την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, με την έλευση των τουριστών, κυρίως της κρουαζιέρας.
«Το θέμα είναι ότι οι τουρίστες ότι μπορούν σε χρήμα το αφήνουν. Απλά το πρόβλημα είναι ότι έχουν μειωθεί οι αφίξεις, και αυτό διότι τους παίρνουν με τα “πειρατικά” λεωφορεία, πολλές φορές με 10 ευρώ, ενώ η κρουαζιέρα τους κλείνει την εκδρομή με ασφάλεια ξεναγού, 50 και 60 ευρώ, αναλόγως το tour που θα τους κάνουν. Αυτό είναι εις βάρος της κρουαζιέρας και έχουν μειωθεί οι αφίξεις, αφού τα κρουαζιερόπλοια έχουν προσεγγίσει άλλα λιμάνια, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο καθένας ότι έχει δυνατότητα να αφήσει στην τοπική οικονομία, θα το αφήσει. Άλλος θα πάρει ένα μαγνητάκι, άλλος θα πάρει ένα κόσμημα, χρήματα θα μπουν στα τοπικά καταστήματα. Κάτι θα αφήσουν στα τοπικά καταστήματα. Απλά είναι πολύ λίγες πλέον οι αφίξεις. Τον κόσμο δεν μπορείς να το περιορίσεις και να τον έχεις κλεισμένο σε ένα μέρος, θα πάει όπου θέλει. Αρκεί να πάει νόμιμα, όχι παράνομα. Δυστυχώς δεν αφήνουν τον κόσμο να περάσει από την αγορά του Κατάκολου, να επιλέξει αν θα μείνει ή αν θα φύγει. Παρά τους λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα εδώ, είναι ένα ψαροχώρι, να σας πάμε στην Ολυμπία, να σας πάμε στην Κουρούτα, στον Πύργο. Αυτό είναι το θέμα. Αν έπαιρναν τους τουρίστες από την πλατεία, αν τους άφηναν να περάσουν μέσα από την αγορά, τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Θα έβλεπαν οι τουρίστες στα μαγαζιά τα προϊόντα που έχουν και μπορεί να ψώνιζαν περισσότερα πράγματα, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Πολλές φορές όταν γυρίζουν, μας λένε οι τουρίστες ότι για το Κατάκολο μας είπαν ότι είναι ένα ψαροχώρι, μας είπαν να μην πάρουμε πορτοφόλι μαζί μας. Και όταν το καράβι κλείνει 10 πούλμαν για εκδρομή και οι υπόλοιποι έχουν μάθει από το διαδίκτυο ότι με 10 ευρώ θα πάνε στην Αρχαία Ολυμπία, το κρουαζιερόπλοιο δεν έρχεται στο Κατάκολο και πάει σε άλλο λιμάνι. Είμαστε δυστυχώς ένα ξέφραγο αμπέλι».
Γιάννης Γκάγκος : «Δεν υπάρχει σωστή διαχείριση και υποδομές στο Κατάκολο»
Ο Γιάννης Γκάγκος από την Ψαροταβέρνα «Μαρίνα» στο Κατάκολο από την πλευρά του τόνισε.
«Οι τουρίστες έρχονται στο Κατάκολο, αλλά δυστυχώς δεν αφήνουν τα χρήματα που θα έπρεπε στις τοπικές επιχειρήσεις. Δυστυχώς από τους τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, μόνο ένα μικρό ποσοστό παραμένει στο Κατάκολο και για αυτό φταίει το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση και δεν υπάρχουν και υποδομές στο Κατάκολο. Όταν η παραλία δεν είναι καθαρισμένη, είναι σίγουρο ότι θα φύγουν και θα πάνε κάπου αλλού. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι επισκέπτες για λίγες ώρες στο Κατάκολο και δεν μένουν περισσότερες ημέρες στην περιοχή, προκειμένου να καταναλώσουν και να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Με τον κόσμο που έρχεται και που επισκέπτεται το Κατάκολο, κυρίως με την Κρουαζιέρα, θα περιμέναμε περισσότερα πράγματα για την τοπική οικονομία και ελπίζω αυτό να συμβεί στο μέλλον».
Χρήστος Ζαφειρόπουλος : «Η τοπική αγορά δεν έχει εκσυγχρονιστεί στις απαιτήσεις του καταναλωτή»
Ο Χρήστος Ζαφειρόπουλος από το Βιβλιοπωλείο «Δώρα» στην Αρχαία Ολυμπία ανέφερε για το θέμα.
«Οι τουρίστες που έρχονται στην Αρχαία Ολυμπία αφήνουν χρήματα, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες. Σίγουρα δεν αφήνουν τα χρήματα που θα μπορούσαν να αφήσουν και να είμαστε και εμείς περισσότερο ικανοποιημένοι. Πιστεύω ότι και η τοπική αγορά δεν έχει εκσυγχρονιστεί στις απαιτήσεις του καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή είναι και λίγο περίεργο το σύστημα, ενώ και εμείς δεν λειτουργούμε σωστά σαν μαγαζιά. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να προσελκύσουμε πελάτες και ιδίως τουρίστες στα καταστήματά μας, με πιο σύγχρονους τρόπους σε σχέση με παλιότερα. Και γενικά υπάρχουν και κάποια άλλα προβλήματα τα οποία δεν βοηθούν στο να έχουμε μεγαλύτερη προσέλκυση των τουριστών στα καταστήματα μας».
Αναστάσιος Μίχος : «Πηγαίνουν τους τουρίστες εκτός Ολυμπίας»
Ο Αναστάσιος Μίχος ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στην Αρχαία Ολυμπία δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι τουρίστες έρχονται στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά το παράπονό μας είναι ότι δεν τους αφήνουν στην αγορά μας να ψωνίσουν, αλλά τους πηγαίνουν αλλού, εκτός Ολυμπίας και εκεί έχουν μαγαζιά με χρυσά, με ασημένια, με μπλούζες, οπότε η αγορά της πόλης δεν έχει το οικονομικό όφελος που θα έπρεπε να έχει. Πρέπει να σταματήσει αυτό το γεγονός να κατευθύνουν πολλούς τουρίστες εκτός Ολυμπίας. Αυτή είναι η διαφορά μας …».
Αθανάσιος Βλασσόπουλος : «Μπορεί να υπάρχει κρουαζιέρα και να μην τη δούμε καθόλου στην Ολυμπία»
Επίσης ο Αθανάσιος Βλασσόπουλος από το Άριστον και το NuoVo στην Αρχ. Ολυμπία ανέφερε.
«Δυστυχώς η κρουαζιέρα δεν έχει τις ανάλογες ώρες που θα έπρεπε να έχει, να μείνει δηλαδή περισσότερο ο τουρίστας και να ξοδέψει. Είναι πολύ λίγες οι ώρες που μένουν στην Αρχαία Ολυμπία οι τουρίστες, οπότε και τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι περιορισμένα. Επίσης πολλοί πάνε σαν γκρουπ κάπου συγκεκριμένα και αυτό είναι πρόβλημα για μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουμε μεν τουρίστες κρουαζιέρας στην Ολυμπία, αλλά δεν βλέπουμε κανέναν στην τοπική αγορά. Δηλαδή να υπάρχει κρουαζιέρα και να μην τη δούμε καθόλου στην Ολυμπία».