Αγώνα δρόμου δίνει καθημερινά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου και της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι άκρως απαραίτητες μονάδες αίματος για τους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για αίμα δε σταματά ποτέ, τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, καθώς λόγω των διακοπών και των αδειών του πληθυσμού οι αιμοδότες δεν προσέρχονται στους Σταθμούς αιμοδοσίας, οι ελλείψεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυξημένες ανάγκες να μην καλύπτονται, με το πρόβλημα να μετατοπίζεται προς τους ασθενείς οι οποίοι καθυστερούν τις προγραμματισμένες θεραπείες τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις σθενών των οποίων η προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση μετατέθηκε για άλλη ημέρα, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμο αίμα.
Ενδεικτικό της τεράστιας έλλειψης που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι στο νομό Ηλείας σύμφωνα με την απογραφή το 2021 απογραφηκαν 149.350 κάτοικοι, από αυτούς 78.151 είναι άνδρες και 71.199 γυναίκες. Στην αιμοδοσία του Πύργου αιμοδότες είναι μόλις 1.500 περίπου και το 2021 συγκεντρώθηκαν 2.480 φιάλες ενώ απαιτούνταν 3.515 μοναδες, ενώ τα «κενά» συνεχίζονται να καλύπτονται από εθελοντικούς συλλόγους αιμοδοσίας και νοσοκομεία γειτονικών νομών.
«Η έλλειψη αιμοδοτικής παιδείας έχει σαν αποτέλεσμα το καλοκαίρι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό των αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα. Χειρουργεία αναβάλλονται ασθενείς κινδυνεύουν ασθενείς με μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται.
Ολόκληρες οικογένειες ταλαιπωρούνται. Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς και διακοπών. Οι αρρώστιες όμως δεν κάνουν διακοπές και οι άρρωστοι επίσης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι βασίζονται στη λήψη αίματος και προϊόντων αίματος για να παραμείνουν ζωντανοί. Ορισμένοι τραυματισμοί και ασθένειες μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων του αίματος ενός ατόμου. Χωρίς αρκετό αίμα, δεν θα λάβουν αρκετό οξυγόνο στο σώμα τους, με αποτέλεσμα το θάνατο.
Εμείς από την μεριά μας καλούμε τους ίδιους και τους ίδιους αιμοδότες γιατί δεν γίνετε καμπάνια ευαισθητοποίησης νέων αιμοδοτών. και δεν υπάρχει και στελέχωση των αιμοδοσιών με γιατρούς» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η Συντονίστρια Διευθύντρια Αιμοδοσίας, Κωνσταντίνα Πανέτα –Κωνσταντακοπούλου, τονίζοντας ότι η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη αφού το αυξημένο ποσοστό τροχαίων, καθώς και η μεσογειακή αναιμία μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας.
Ακόμα, η κα Πανέτα εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές περιφέρειες, ενώ υποστηρίζει ότι το θέμα λειτουργίας των αιμοδοσιών πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση και να γίνουν υποστηρικτές δράσεις των αιμοδοσιών στα νοσοκομεία.
Από την πλευρά η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Γιάννα Σταυροπούλου ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι οι συγκεκριμένες δυσκολίες αντιμετωπίζονται όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο μήνα αλλά και τα Χριστούγεννα. «Το πρόβλημα είναι έντονο και φέτος και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η πανδημία, γιατί υπάρχουν οι περιορισμοί λόγω λοίμωξης όπου ο αιμοδότης θα πρέπει να αιμοδοτήσει ένα μήνα μετά τη νόσησή του.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμείς να γινόμαστε πιεστικοί προς το συγγενικό μας περιβάλλον, έτσι ώστε να αιμοδοτήσουν και να καλυφθούν οι ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών, κάτι το οποίο δε θέλουμε γιατί ο συγγενής μπορεί να βρεθεί κάτω από καταστάσεις πίεσης και άγχους. Για αυτό και εμείς παρακαλούμε πάρα πολύ νε έρθει οποιοσδήποτε υγιής άνθρωπος, ηλικίας 18 έως 65 ετών να αιμοδοτήσει για να περάσουμε αυτό το χρονικό διάστημα».
Έκκληση για αίμα αλλά και κάλεσμα προς τους πολίτες ώστε να γίνουν εθελοντές αιμοδότες έκανε μέσω της εφ. «Πατρίς» εθελόντρια αιμοδότρια Ευδοκία Σκαλτσά που τόνισε πως «πέντε λεπτά από το χρόνο του καθενός χρειάζεται. Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από αίμα δε μπορούν να περιμένουν. Όποιος μπορεί πρέπει να έρθει να δώσει αίμα. Ειδικά αυτή την περίοδο δεν υπάρχει αίμα. Να έρθει όλος ο κόσμος να αιμοδοτήσει γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη ειδικά αυτό το μήνα. Πολλοί μπορούν αλλά δυστυχώς δε θέλουν».