Ηλεία: Τηλεφωνικές απάτες με κάθε τρόπο σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών

    Ημερομηνία:

    Σε έξαρση εξακολουθεί να βρίσκεται το φαινόμενο των απατών στην Ηλεία, με θύματα επιχειρηματίες αλλά και ανυποψίαστους πολίτες, όπου δράστες στις περισσότερες φορές καταφέρνουν να τους αποσπούν με διάφορες μεθόδους, οι οποίες πλέον έχουν εξελιχθεί και λόγω της τεχνολογίας, μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο στη συνέχεια να τους επιστραφούν.

    Η μεθοδολογία που ακολουθούν οι δράστες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ίδια, καθώς εντοπίζουν τα θύματά τους μέσω τηλεφώνου, καταφέρνοντας στην συνέχεια να τους αποσπούν τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών, είτε σε άλλες περιπτώσεις τους πείθουν με διάφορα προσχήματα να καταθέτουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς που θα τους υποδείξουν οι ίδιοι. Ιδιαίτερα συχνές είναι οι περιπτώσεις όπου οι επιτήδειοι καλούσαν στο κινητό τηλέφωνο τους «στόχους» τους, προφασιζόμενοι πως είναι συνεργάτες του λογιστή τους.

    Με το πρόσχημα της καταβολής κάποιου επιδόματος έστελναν στα θύματα έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) με ανακατεύθυνση, ο οποίος τους παρέπεμπε σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε με το διαδικτυακό περιβάλλον τράπεζας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να πάρουν τους κωδικούς ασφαλείας του e- banking και μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Επίσης, συχνά οι δράστες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και προσποιούνται εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών, Σωμάτων Ασφάλειας και άλλων Κρατικών Υπηρεσιών, ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του χρήστη (αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας CVV, που αναγράφεται στην πίσω πλευρά της κάρτας). Με τον αριθμό, τον κωδικό και τα στοιχεία του θύματος αιτούνται μεταφορά χρημάτων ή πραγματοποίηση συναλλαγής με αποδέκτες των χρημάτων τους ίδιους.

    Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να τους πει τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής (OTP) που στέλνει η τράπεζα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος και αφαιρούν τα χρήματα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    e-ΕΦΚΑ: Στις 25 Αυγούστου καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους

    Τη Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2025 θα πραγματοποιηθεί η καταβολή...

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Γυναίκα που πέθανε χάρισε ζωή

    Το ΠΓΝΠ με βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης και σεβασμού ανακοινώνει την ολοκλήρωση...

    Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 43χρονος Παλαιστίνιος κατηγορείται ότι βίασε 14χρονη με νοητική υστέρηση

    Στη σύλληψη ενός 43χρονος Παλαιστίνιου που κατηγορείται για τον βιασμό 14χρονης με νοητική...