«Ποδαρικό» με αυξημένη τιμή στο ρεύμα κάνει ο Αύγουστος. Και τούτο καθώς την ανιούσα δείχνει να παίρνει ξανά η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.
Ειδικότερα, για σήμερα Πέμπτη 1η Αυγούστου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται σε 128,82 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,42% σε σχέση με χθες που ήταν στα 108,78 ευρώ/MWh. Ωστόσο στη διακύμανση η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 75 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 320,37 ευρώ/MWh, επίπεδα δηλαδή που όλοι θέλουμε να… ξεχάσουμε.
Ασφαλώς η σημερινή εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη «έκρηξη», όταν η ανώτερη τιμή της μεγαβατώρας είχε εκτοξευθεί μέχρι και στα 850 ευρώ. Παρά ταύτα, η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι έντονες. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόλις προ λίγων ημερών, στις 28 Ιουλίου, η μέση τιμή της μεγαβατώρας είχε υποχωρήσει στα 80,95 ευρώ.
Η σημερινή τιμή κρίνεται υψηλή, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι στο ενεργειακό μίγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ, οι οποίες οδηγούν την κούρσα με ποσοστό 46,16%. Το φυσικό αέριο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 31,62%, ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές με 12,20%, τα υδροηλεκτρικά με 6,02%, αλλά και ο λιγνίτης με ελάχιστη συμμετοχή της τάξης του 0,83%.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά θα έχει ανάλογο αντίκτυπο και στη λιανική, όπου ήδη η κυβέρνηση έλαβε μέτρα με στόχο τη συγκράτησή της σε σταθερό επίπεδο για αυτό το μήνα, με ανοιχτή την προοπτική και για τους επόμενους.
Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Έτσι, στην ευρωπαϊκή αγορά ο «γαλάζιος χρυσός» έκλεισε και χθες με «τσιμπημένη» τιμή. Συγκεκριμένα, στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 35,72 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση 1,82%. Αντίστοιχα τα συμβόλαια για τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 36,69 ευρώ/MWh και για το Νοέμβριο στα 39,12 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά είχαν κρατηθεί πέριξ των 34 ευρώ/MWh, ενώ στις 23 Ιουλίου είχαν υποχωρήσει και στα 32,54 ευρώ/MWh.
Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η έναρξη της περιόδου αναπλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα, τα οποία πάντως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά και οι ούτως ή άλλως εκρηκτικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι οποίες σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επηρεάζουν την ενεργειακή αγορά.