Η τιμή αναφοράς ρεύματος στην Ευρώπη έσπασε για πρώτη φορά σήμερα τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το γερμανικό ρεύμα για το επόμενο έτος, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς δηλαδή, ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 ευρώ (993 δολάρια), καθώς εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην περιοχή.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία εκτινάχθηκαν πάνω από 25%, καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου. Η Γαλλία υποφέρει επίσης από την πτώση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Το γερμανικό ρεύμα για το 2023 σημείωσε άνοδο έως και 6,6% και διαπραγματευόταν στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:19 π.μ. στο Βερολίνο.
Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε πάνω από το επίπεδο των 1.000 ευρώ την Παρασκευή.
Πέφτει η τιμή του φυσικού αέριου
Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο, αφού η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου γεμίζουν ταχύτερα από το προγραμματισμένο ενόψει του χειμώνα ενώ ορισμένοι traders αποκομίζουν τα κέρδη μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων.
Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει πτώση 19,5% στα 273 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε άλμα σχεδόν κατά 40%.
Στη Γερμανία, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίζουν γρήγορα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Robert Habeck. Η Γερμανία πρόκειται να πετύχει τον στόχο του Οκτωβρίου να έχει τις αποθήκες γεμάτες κατά 85% ήδη από τον επόμενο μήνα, ανέφερε ο Habeck.
Όπως γράφει το Capital.gr, σαφώς η κατάσταση του εφοδιασμού παραμένει πολύ εύθραυστη, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Οι χαμηλότερες ρωσικές ροές, οι διαταραχές στη Νορβηγία και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποτελούν όλοι τους ανοδικούς παράγοντες που δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα.
Η πτώση των τιμών τη Δευτέρα αποτελεί κάποια ανακούφιση μετά από ένα ξέφρενο ράλι, με τις τιμές του αερίου να εξακολουθούν όμως να διαπραγματεύονται σχεδόν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, με τον πληθωρισμό να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δεκαετιών σε ορισμένες χώρες. Οι κυβερνήσεις εξάλλου θέτουν επίσης σε εφαρμογή μέτρα για την ελάφρυνση του αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης, διαθέτοντας περίπου 280 δισ. ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας για να συζητηθούν λύσεις σε επίπεδο ΕΕ.
Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί επίσης λόγω του φόβου ότι η Ρωσία δεν θα επαναφέρει τον βασικό αγωγό Nord Stream 1 σε λειτουργία μετά την τριήμερη συντήρηση που ξεκινά στις 31 Αυγούστου.
Η θυγατρική EnergyScan της Engie SA ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι τιμές πιθανόν να πέφτουν λόγω κατοχύρωσης κερδών. Οι τιμές σημείωναν άνοδο για έξι συνεχόμενες εβδομάδες μέχρι την Παρασκευή. “Όσο πιο κοντά φτάνουμε στη συνολική πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου – στις 27 Αυγούστου, τα αποθέματα της ΕΕ ήταν γεμάτα κατά 79% – τόσο περισσότερο θα είναι πιο δύσκολο να συνεχιστεί η ανοδική δυναμική”, ανέφερε.
Όμως, ακόμη και με πλήρως γεμάτες τις αποθήκες, η Γερμανία κινδυνεύει να μην μπορέσει να περάσει ομαλά το χειμώνα, αν η Ρωσία σταματήσει τις ροές προς τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.
Πηγή: Bloomberg, Capital.gr