ΡΩΜΗ. Εθελοντές από δεκάδες χώρες του κόσμου επρόκειτο να φυτέψουν δέντρα, να καθαρίσουν παραλίες από σκουπίδια και να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις του κόσμου να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημερινή Ημέρα της Γης. Την ίδια στιγμή, όμως, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες-ρεκόρ μέσα στο 2023.
Η Ημέρα της Γης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου σε περισσότερες από 190 χώρες, περιλάμβανε περιβαλλοντικές δράσεις όλη την περασμένη εβδομάδα σε συμμετέχουσες χώρες, ενώ μεγάλα φεστιβάλ εγκαινιάστηκαν χθες στη Ρώμη και τη Βοστώνη.
Χιλιάδες πολίτες αναμενόταν να συγκεντρωθούν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου, πραγματοποιώντας συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει το περιβαλλοντικό κίνημα Extinction Rebellion, φιγούρα του οποίου είναι η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Στην αμερικανική πρωτεύουσα, μεγάλη διαδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με τους διοργανωτές να ζητούν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δεσμευθεί για οριστική εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.
Σήμερα το πρωί εθελοντές επρόκειτο να ξεκινήσουν τη μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της λίμνης Νταλ έξω από την πόλη Σριναγκάρ στην Ινδία. Αμερικανοί εθελοντές επρόκειτο να αναλάβουν χθες την απομάκρυνση φερτών υλικών από τις παραλίες του Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, που επλήγη το φθινόπωρο από καταστροφική τροπική καταιγίδα.
Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύθηκε να ενισχύσει την κρατική χρηματοδότηση προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, προκειμένου αυτές να λάβουν μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Τα σχέδια αυτά ανακοίνωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνεδρίου των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Στην ομιλία του στο παραπάνω συνέδριο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «απαιτείται κβαντικό άλμα στην κλιματική δράση» προκειμένου η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου. «Ο κόσμος μοιάζει αποφασισμένος να αυτοκαταστραφεί», προειδοποίησε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Της σημερινής Ημέρας της Γης προηγήθηκαν εβδομάδες ακραίων καιρικών φαινομένων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Ταϊλάνδη η θερμοκρασία έφθασε τους 45,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ινδία 13 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία σε θρησκευτική τελετή το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι φονικοί αυτοί καύσωνες απειλούν την αγροτική παραγωγή της Ινδίας, καθώς και τη δημόσια υγεία της χώρας. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν φέτος νέα ρεκόρ, εν μέρει εξαιτίας του περιοδικού μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο.