Η αστυνομία στην Ινδονησία αποκάλυψε ένα διεθνές κύκλωμα εμπορίας μωρών, το οποίο φέρεται να έχει πουλήσει τουλάχιστον 25 βρέφη σε αγοραστές στη Σιγκαπούρη από το 2023. Οι αρχές προχώρησαν σε 13 συλλήψεις στις πόλεις Ποντιανάκ και Τανγκεράνγκ, ενώ διέσωσαν έξι βρέφη ηλικίας περίπου ενός έτους που επρόκειτο να διακινηθούν.
Σύμφωνα με τις αρχές, το κύκλωμα εντόπιζε γονείς ή μέλλουσες μητέρες που δήλωναν ότι δεν επιθυμούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Η αρχική επαφή γινόταν συχνά μέσω Facebook, και στη συνέχεια συνεχιζόταν σε ιδιωτικά κανάλια, όπως το WhatsApp. Ορισμένα βρέφη ήταν «σε κράτηση» ακόμη και κατά τη διάρκεια της κύησης, με τους διακινητές να καλύπτουν τα έξοδα του τοκετού και να δίνουν χρηματική αποζημίωση στους γονείς πριν παραλάβουν τα μωρά.
Η ομάδα περιλάμβανε διαμεσολαβητές, φροντιστές και άτομα που αναλάμβαναν την έκδοση πλαστών εγγράφων, όπως διαβατήρια και οικογενειακές κάρτες. Τα βρέφη παραδίδονταν σε φροντιστές για 2-3 μήνες πριν μεταφερθούν στην Τζακάρτα και έπειτα στο Ποντιανάκ, όπου προετοιμάζονταν τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό. Τα μωρά πωλούνταν έναντι 11 έως 16 εκατομμυρίων ινδονησιακών ρουπιών (περίπου 673 – 980 δολάρια). Σύμφωνα με καταθέσεις συλληφθέντων, το κύκλωμα πούλησε τουλάχιστον 12 αγόρια και 13 κορίτσια, προερχόμενα κυρίως από τη Δυτική Ιάβα.
Η Επιτροπή Προστασίας των Παιδιών της Ινδονησίας (KPAI) αναφέρει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις — θύματα βιασμού, εγκαταλελειμμένες από τους συντρόφους τους ή με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες— αποτελούν συχνό στόχο των κυκλωμάτων. Τα κυκλώματα πολλές φορές παρουσιάζονται ως φιλανθρωπικά ιδρύματα ή κλινικές μητρότητας, προσφέροντας δήθεν βοήθεια.
Αύξηση των περιπτώσεων παράνομης υιοθεσίας Η KPAI καταγράφει αύξηση των περιπτώσεων εμπορίας παιδιών με πρόσχημα την υιοθεσία. Από 11 περιπτώσεις το 2020, φτάσαμε στις 59 το 2023. Το 2024 καταγράφηκαν νέες υποθέσεις σε περιοχές όπως το Ντεπόκ, η Δυτική Ιάβα και το Μπαλί.