ΗΠΑ: Να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα προτρέπει τον Μπάιντεν η πλειοψηφία της Γερουσίας

    Ημερομηνία:

    Η πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας παρότρυνε χθες Τρίτη τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για ζητήματα που άπτονται κυρίως της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τα 54 από τα 100 μέλη της αμερικανικής άνω Βουλής υπέγραψαν επιστολή στην οποία προσάπτουν στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυταρχική παρέκκλιση, περιθωριοποίηση της αντιπολίτευσης, φίμωση μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνησή του, φυλάκιση δημοσιογράφων και διωγμό ανεξάρτητων δικαστικών, μεταξύ άλλων.

    «Σας προτρέπουμε να τονίσετε στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι πρέπει να τερματίσουν αμέσως την πάταξη κάθε διαφωνίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψουν την αυταρχική πορεία τους», τονίζεται στο κείμενο.

    Η Άγκυρα προσμένει βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ουάσινγκτον επί προεδρίας Μπάιντεν, μετά την επιβολή κυρώσεων πέρυσι από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, σύμμαχό τους στο NATO, εξαιτίας της αγοράς ρωσικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος.

    Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να τηρήσει αυστηρότερη στάση έναντι της Άγκυρας για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν προχώρησε σε σχεδόν 300.000 συλλήψεις και εκκαθαρίσεις 150.000 και πλέον δημοσίων λειτουργών, εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, δεκάδες αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί φυλακίστηκαν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Χριστίνα Αλεξοπούλου: Λύση για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς

    Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η Κυβέρνηση του...

    Δάφνη: Απειλούσε τους υπαλλήλους με μαχαίρι και άδειαζε τα ταμεία καταστημάτων – Βίντεο από τη δράση 34χρονου ληστή

    Έβαζε στο στόχαστρο καταστήματα ψιλικών, περίπτερα και φαρμακεία, ζωνόταν με ένα...

    ΠΑΤΡΑ: Οι φίλοι του κινηματογράφου γέμισαν το αίθριο του Νέου Δημαρχείου

    H σύγχρονη «Οδύσσεια» δύο νέων ανθρώπων, έτσι όπως αυτή...

    Αργολίδα: Νεκρός άνδρας από πτώση σε πηγάδι

    Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας από πηγάδι...