ΗΠΑ: Οι εκτελέσεις δείχνουν ότι το Ιράν φοβάται τον ίδιο τον λαό του

    Ημερομηνία:

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τη Δευτέρα τη δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων οι οποίες συνταράσσουν το Ιράν τους τελευταίους τρεις μήνες, κρίνοντας ότι οι θανατικές ποινές δείχνουν πως το θεοκρατικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας φοβάται τον ίδιο του τον λαό.

    «Αυτές οι δρακόντειες ποινές και τώρα η πρώτη δημόσια εκτέλεση (σ.σ. διαδηλωτή) έχουν σκοπό να εκφοβίσουν τον λαό του Ιράν. Έχουν σκοπό να φιμώσουν την αντιπολίτευση και δείχνουν απλά σε ποιον βαθμό η ιρανική ηγεσία φοβάται τον ίδιο της τον λαό», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

    Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, ηλικίας 23 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο διότι σκότωσε με μαχαίρι δυο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τραυμάτισε άλλους τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με το Mizan online, πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στις ιρανικές δικαστικές αρχές. Απαγχονίστηκε δημόσια στη Ματσχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν.

    Επρόκειτο για τη δεύτερη εκτέλεση που συνδέεται με το κίνημα αμφισβήτησης που πυροδότησε ο θάνατος της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί τη 16η Σεπτεμβρίου στα χέρια της αστυνομίας ηθών, αλλά η πρώτη η οποία έγινε δημόσια, μετά τον απαγχονισμό την 8η Δεκεμβρίου του Μοχσέν Σακαρί, επίσης 23 ετών, που καταδικάστηκε διότι επιτέθηκε και τραυμάτισε παραστρατιωτικό.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί «ιδιαίτερα σκληρές» τις συνθήκες της εκτέλεσης του Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ και καλεί τις ιρανικές αρχές να πάψουν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, δήλωσε ο εκπρόσωπός του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Οι εκτελέσεις έχουν προκαλέσει κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δέος στην Ινδονησία: Αυτό είναι το μακρύτερο φίδι στον κόσμο – Δείτε τις διαστάσεις του πύθωνα

    Ο μακρύτερος άγριος πύθωνας που έχει καταγραφεί ποτέ εντοπίστηκε στη Νότια Σουλαουέζι...

    Πάτρα: Χιλιάδες στην κινητοποίηση για τα Τέμπη – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

    Πλήθος κόσμου δίνει σήμερα το «παρών» στο συλλαλητήριο της...

    Ο σχεδιαστής του iPhone πίσω από την εντυπωσιακή νέα Ferrari Luce

    Μοιάζει ως μία από εκείνες τις στιγμές που η...

    Παράνομος τζόγος: 11.000 sites έκλεισαν – Ερχονται νέοι έλεγχοι και κύμα με «λουκέτα»

    Το πρώτο κύμα πέρασε και άφησε πίσω του 11.000 «λουκέτα». Το δεύτερο ξεκινά τώρα...