Ο γνωστός Πατρινός οιονομολόγος Ηρακλής Ρούπας έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb:

Στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι καλό -όταν η πορεία των γεγονότων ΔΕΝ σε εκφράζει απόλυτα- να αποτραβιέσαι διοχετεύοντας την ενέργειά σου σε δράσεις που εμπλουτίζουν την προσωπική θεώρηση των πραγμάτων. Αυτο ακριβώς κάνω αυτή την περίοδο. Διαβάζω.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΡΟΥΠΑΣ: Περί γεωπολιτικών εξελίξεων
Οι διεθνείς εξελίξεις για όσους παρακολουθούν και αναλύουν δεν αντιστοιχούν σε τίποτα λιγότερο απο την αέναη ιστορική πραγματικότητα διεκδικήσεων, εξουσίας και ζωτικών χώρων.
Μπορεί σε πολλούς ο Γιανναράς να φαντάζει ως «αιρετικός», όμως αξίζει να λαμβάνουμε σοβαρά τις σκέψεις του στα πλαίσια των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Το Σχίσμα των Εκκλησιών κατά τον Γιανναρά αποτέλεσε «πολιτική» και οχι θρησκευτική εξέλιξη που ξεκίνησε απο την θεώρηση του Καρλομάγνου.
Αναζητώντας ένα αφήγημα για την προώθηση του στόχου δημιουργίας μίας Δυτικής Αυτοκρατωρίας, εις βάρος της Ανατολικής Ρωμαικής ( ονομάσθηκε Βυζαντινή πολλά χρονια αργότερα), επέλεξε ως πολιτικοθρησκευτικό αφήγημα τις θεωρήσεις του Αυγουστίνου που αναπτύχθηκαν 300 χρονια πριν την εποχή του.
Στο βιβλίο αυτό ο Γιανναράς αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι Σταυροφορίες με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1204 είχαν ως προκάλυμμα την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Το Σχίσμα (1054) απλά απετέλεσε το «πολιτικό» έρεισμα διεκδικήσεων της τότε Δύσης εις βάρος της Ανατολής.
Πολιτικές με κοινές προσεγγίσεις ανά τους Αιώνες. Μέρες που είναι η ΦΩΤΗΣΗ απο την μελέτη της ιστορίας ας είναι οδηγός για την πορεία της χώρας μας και της κοινωνίας.