Επεκτείνεται το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων, προκειμένου και τα νομικά πρόσωπα να δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές από πολίτες μέσω του συστήματος αυτού.
Στη κατεύθυνση αυτή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, θα περιλαμβάνεται διάταξη που ρυθμίζει την συγκεκριμένη επέκταση.
Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS
Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3,5 εκατ. πολιτών και 560.000 εγγεγραμμένων επαγγελματιών με πολύ σημαντική διείσδυση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως αυτό αποτυπώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΑΣ Α.Ε. Συγκεκριμένα:
- Η Ελλάδα έχει την 2η υψηλότερη αύξηση από το 2022 στη διαθεσιμότητα άμεσων πληρωμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ολλανδία, σύμφωνα με την Έκθεση SPACE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Το 2024 καταγράφηκε αύξηση 137% στις συναλλαγές IRIS (57,3 εκατομμύρια), με συνολική αξία €6,1 δισ. (+110% ετήσια αύξηση).
- Το 65% των χρηστών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών.
- Οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες (560.000) στην υπηρεσία IRIS P2B αυξήθηκαν κατά 259% σε σχέση με το 2023. Παράλληλα, δεκαπλασιάστηκε η συνολική αξία των συναλλαγών που δέχτηκαν.
- Το πλήθος των εγγεγραμμένων εμπόρων/eshops στην υπηρεσία IRIS eCommerce, ανήλθε σε 6,9 χιλ. το 2024, ενισχυμένο κατά 46 φορές σε σχέση με το 2020.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι εντός του 1ου εξαμήνου του τρέχοντος έτους το ποσό άμεσων συναλλαγών ανά ημέρα που σήμερα ανέρχεται στα 500 ευρώ, πρόκειται να διπλασιαστεί και να ανέλθει στα 1.000 ευρώ ανά ημέρα (500 ευρώ προς πολίτες και 500 ευρώ για συναλλαγές με επαγγελματίες).
Η δήλωση Χατζηδάκη
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «To σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3,5 εκατομμυρίων πολιτών και 560.000 επαγγελματιών με συνεχώς αυξητικές τάσεις. Έχουμε κάθε λόγο να το ενισχύουμε και να ενθαρρύνουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες να το χρησιμοποιούν λόγω των μηδενικών προμηθειών για συναλλαγές μεταξύ πολιτών και των σημαντικά χαμηλών προμηθειών για πληρωμές που δέχονται οι επαγγελματίες. Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί και καλύπτει την απόσταση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτό αποτυπώνεται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κατατάσσουν την χώρα μας 2η εντός της Ε.Ε. ως προς την διαθεσιμότητα άμεσων πληρωμών. Προχωράμε λοιπόν στο επόμενο βήμα που είναι η επέκταση του συστήματος στο σύνολο των επιχειρήσεων εντός του 2025».