Καθώς ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του για το εύρος της ενδεχόμενης απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, η απόφαση για το περιορισμένο ισραηλινό πλήγμα τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ιρανικό έδαφος ελήφθη ουσιαστικά από πέντε μόνο άνδρες.
Πρόκειται για τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου πολέμου» του Ισραήλ, ενός σώματος που αποτελείται από πολιτικούς αντιπάλους αλλά είναι υπεύθυνο για τις πολεμικές αποφάσεις της χώρας μετά το ξέσπασμα της σύρραξης με τη Χαμάς. Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει πλήρη εξουσία στα πιο σημαντικά πολεμικά ζητήματα: τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για τους ομήρους και το αν θα ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Κομβικό ρόλο έχει επίσης και ο υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος θεωρείται εσωκομματικός αντίπαλος του Νετανιάχου. Χαρακτηριστική είναι η ρήξη μεταξύ των δύο, πέρσι, όταν ο Γκάλαντ προειδοποίησε δημοσίως ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αναμορφώσει το δικαστικό σώμα διχάζουν τον στρατό και βλάπτουν την ετοιμότητά του. Ο Νετανιάχου απέλυσε αρχικά τον Γκάλαντ αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά στις μαζικές διαδηλώσεις.
Η ομάδα συμπληρώνεται από δύο «παρατηρητές» χωρίς δικαίωμα ψήφου, μεταξύ των οποίων ο Ρον Ντρέμερ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και ένας από τους στενότερους συμβούλους του Νετανιάχου, και ο Γκάντι Εισκενκοτ, ένας άλλος πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού που προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα του Γκαντζ.
Η πεντάδα αυτή λοιπόν πήρε την απόφαση για το περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν και η κρισιμότητα της κατάστασης έφερε έντονη κριτική ακόμα και σχετικά με τη νομιμότητά του πολεμικού συμβουλίου. «Ενα όργανο χωρίς κανένα νομικό καθεστώς συζητά το κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα πολέμου κατά του Ιράν», δήλωσε ο Εραν Ετίζιον, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
«Οι πέντε άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια απόφαση που θα μπορούσε να είναι μία από τις τρεις ή τέσσερις πιο κρίσιμες αποφάσεις από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948», δήλωσε ο Ναντάβ Στράουχλερ, Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται η Washington Post, οι πολιτικές έχθρες στο πολεμικό συμβούλιο περιορίστηκαν με αφορμή την κατάσταση με το Ιράν. Ωστόσο, όταν η κρίση εκτονωθεί, οι εντάσεις είναι πιθανό να αναζωπυρωθούν και πάλι, δήλωσαν πολλοί Ισραηλινοί παρατηρητές.
«Ολοι μισούν ο ένας τον άλλον, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος που φέρεται να έχει γνώση της κατάστασης.