Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από έντομα, για ανθρώπινη κατανάλωση.
«Άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων τώρα που το γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλεύρι μας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια σειρά από τρόφιμα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nutrinsect, Josè Francesco Cianni.
«Αυτό είναι πολύ μεγάλο νέο για εμάς» πρόσθεσε ο Cianni, του οποίου το κύριο κίνητρο για την επιχειρηματική πρωτοβουλία ήταν να παρέχει μια εναλλακτική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.

Από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montecassiano. Εκεί υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν σε σκόνη. Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε την άδεια να πωλεί το αλεύρι μόνο για χρήση σε τροφές για ζώα συντροφιάς.
Η έγκριση της Ε.Ε. και οι αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης
Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων – και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών – για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, προκαλώντας έναν καταιγισμό προτεινόμενων κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα έντομα θα κρατηθούν μακριά από παραδοσιακά πιάτα, όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.
