Ιταλικό πλοίο ποντίζει καλώδια οπτικών ινών παρουσία του ελληνικού και τουρκικού πολεμικού ναυτικού

    Ημερομηνία:

    Υπό την παρακολούθηση μονάδων του ελληνικού και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιεί πόντιση καλωδίων οπτικών ινών το ιταλικό πλοίο «Teliri» το οποίο κινείται εντός δυνητικής ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας.

    Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» χθες, Τρίτη, το Telilri κινείτο αρκετές δεκάδες μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου, ενώ εντός των επομένων 24ώρων αναμένεται να πλεύσει και προς την περιοχή που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δηλαδή στα νότια της Ρόδου και δυτικότερα.
    Από την πρώτη στιγμή το ιταλικό πλοίο παρακολουθούσαν κορβέτες του ναυτικού της Τουρκίας ενώ από τη στιγμή που πέρασε εντός της περιοχής δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, έπλευσε και η πυραυλάκατος του Π.Ν. «Γρηγορόπουλος».

    GLEARNET

    Το ερώτημα είναι αν η τουρκική κορβέτα θα αποχωρήσει όταν οι δραστηριότητες συνεχιστούν δυτικότερα, στην οριοθετημένη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που αποτελεί συμφωνία η οποία έχει ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει αρμοδίως τόσο την Αθήνα όσο και την Αγκυρα για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του «Teliri» για λογαριασμό της εταιρείας Elettra Tlc SpA.

    Φλίγκος

    Σημειώνεται ότι ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει προ ημερών NAVTEX με το πρόγραμμα εργασιών πόντισης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από το «Teliri» για την περίοδο μεταξύ 29 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική δραστηριότητα στα ελληνικά νερά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα – Αίμα στο Γηροκομειό: «Με μαχαίρωσε δύο φορές»

    Μαχαιρώματα τις βραδινές ώρες στην περιοχή του Γηροκομειού της...

    Οι νέοι μισθοί για εργαζόμενους και συνταξιούχους από το 2026

    Σημαντικές άμεσες και έμμεσες αυξήσεις στις αποδοχές εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων αναμένονται το 2026....

    Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη χρυσή κάρτα διαμονής έναντι τιμήματος 1 εκατ. δολαρίων

    Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Παρασκευή προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το...

    Πάτρα: Ποιες περιοχές δεν θα έχουν νερό το Σαββατοκύριακο λόγω διακοπών… ΔΕΗ

    Λόγω προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος από την ΔΕΗ σε κεντρικά...