Κ. Φίλης: Δεν είναι απίθανο η Ουκρανία να γίνει το «Αφγανιστάν» του Πούτιν

    Ημερομηνία:

    Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικάνικο Κολέγιο επισήμανε επίσης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση καθώς είμαστε σε κινούμενη άμμο, αλλά πιστεύετε ότι 45 εκατομμύρια Ουκρανών θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια σε μια εισβολή που γίνεται άνευ δικαιολογίας και αιτιολογίας;»

    «Αν μιλούσαμε το 1979, θα σας έλεγα ότι θα είναι καλό για την Σοβιετική Ένωση να μην επιχειρήσει να κάνει το Αφγανιστάν την 16η Σοβιετική Δημοκρατία, να το αποφύγει. Η Σοβιετική Ένωση έκανε ένα λάθος στρατηγικού χαρακτήρα που το βρήκε μπροστά της, διότι οι εξελίξεις στον Αφγανιστάν που μάτωσαν οικονομικά τους Σοβιετικούς, έπληξαν το κύρος της ΕΣΣΔ, τη βύθισαν σε ένα βάλτο και επιτάχυναν και την πτώση της. Το Αφγανιστάν ήταν καταλύτης εξελίξεων σε σχέση με τον Ψυχρό Πόλεμο», εξήγησε.

    Φίλης για Πούτιν: Διπλωματικά, ηθικά, οικονομικά, η Ρωσία θα «πονέσει»
    Χαρακτήρισε ως την «ερώτηση των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Πούτιν. Και συνέχισε: «Αν τον συμβούλευα, θα του έλεγα ότι και αυτό που έκανε είναι ήδη πολύ μεγάλο λάθος, γιατί η Ρωσία πρόκειται να κερδίσει έναν πόλεμο που έχει ήδη χάσει. Διπλωματικά, ηθικά, οικονομικά, η Ρωσία θα “πονέσει”. Έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις αντιρωσικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Δύση να επιβεβαιώνονται και να έχουν δυσκολέψει όλους τους υπόλοιπους που θεωρούν ότι η Ρωσία πρέπει να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, πρέπει να είναι ενσωματωμένη σε αυτήν, δεν πρέπει να είναι παρίας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος από το να δούμε τη Ρωσία απομονωμένη», υπογράμμισε.

    «Όμως οι αντιρωσικές δυνάμεις είναι δικαιωμένες. Διότι πώς μπορείς να μιλήσεις για διάλογο με τη Ρωσία όταν η Ρωσία είναι μια επιθετική αναθεωρητική δύναμη, η οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της κανόνες, νόμους συμφωνίες, συνθήκες, δεν ενδιαφέρεται για το απαραβίαστο των συνόρων, για την εδαφική ακεραιότητα και την κρατική κυριαρχία», διευκρίνισε. Ο κ. Φίλης καταλόγισε στη Μόσχα ότι κατάφερε να σπάσει ταμπού, «ένα από τα οποία είναι να δούμε τη Γερμανία να εξοπλίζεται και πάλι». Επίσης, «βλέπουμε ξαφνικά την Ελβετία να λέει ότι θέλει να βγει από την κατάσταση ουδετερότητας, ενώ Σουηδία – Φινλανδία να θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». Ο ίδιος είπε ότι άλλη μια «επιτυχία» των Ρώσων είναι ότι κατάφεραν να θεωρούνται ως φορείς απελευθέρωσης στην Ουκρανία διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα.

    Φίλης: Τα αιτήματα της Ρωσίας
    Ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται στο προσεχές διάστημα μια διευθέτηση, διότι η λογική της Ρωσίας είναι μια λογική αδιεξόδου. «Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να δεχθεί ότι είναι ναζιστική η κυβέρνησή της και να αποχωρήσει, να αποδεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας και την αναγνώριση των δυο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, να μείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεχθεί ότι δεν θα γίνει πυρηνική δύναμη, το οποίο δεν ξέρω από πού εκπορεύεται ως πληροφορία», σημείωσε.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο κρίσιμος ρόλος της νάυλον σακούλας στην έρευνα για τη γιάφκα των Αμπελοκήπων

    Ο χρόνος παραγωγής μίας …νάυλον σακούλας σκουπιδιών –φέρεται να...

    Ντίζελ, μαζούτ και άλλα προϊόντα μεταφέρονται από πλοίο σε πλοίο στο Αιγαίο, κοντά στη Λέσβο και τη Χίο

    Ανησυχία για ενδεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση προκαλούν οι μεταγγίσεις πετρελαίου...

    Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του...
    Best Shop