Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Ημερομηνία:

    Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο κλασικά comfort food της ελληνικής κουζίνας. Αφενός, είναι ένα φαγητό που μας ταξιδεύει στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς, αφετέρου αποτελεί μια πρώτης τάξης λύση για αυτές τις κρύες ημέρες, ειδικά σε σούπα.

    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον τραχανά

    Ο τραχανάς διακρίνεται σε δύο βασικά είδη, τον ξινό και τον γλυκό, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά, καθώς στην αγορά μπορούμε να βρούμε και άλλα είδη ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Έτσι, υπάρχουν πολλές επιλογές για να φτιάξουμε ένα νόστιμο πιάτο ανάλογα με τη γεύση που προτιμούμε.

    Remaining Time 0:00

    Ξινός: Παρασκευάζεται από χοντροαλεσμένο σιτάρι και ζυμώνεται παραδοσιακά με ξινισμένο γάλα και ενίοτε με γιαούρτι

    Γλυκός: Ετοιμάζεται με φρέσκο γάλα και τις περισσότερος φορές εκτός από σιτάρι χρησιμοποιείται σιμιγδάλι χοντρό.

    Ξινόχοντρος: Ξινός γιατί παρασκευάζεται με γάλα ξινισμένο και χοντρός εξαιτίας του χοντροσπασμένου σιταριού. Είναι η πρόταση της Κρήτης.

    Καυτερός: Η αγαπημένη συνταγή της Β.Ελλάδας παρασκευάζεται από ξινισμένο γιαούρτι, αλεύρι, καυτερές πιπερίτσες, κρεμμυδάκια και ξινισμένες ντομάτες.

    Χάχλες: Στην Μυτιλήνη, μπαίνει στο φούρνο. Έχει σχήμα ρηχής κούπας και φτιάχνεται με ξινισμένο γάλα, ζυμωμένο με πλιγούρι ή βρασμένο στάρι.

    Νηστίσιμος: Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος το γάλα αντικαθίσταται από ζωμό λαχανικών και ο τραχανάς παίρνει άλλο χρώμα και γεύση!

    Ο τραχανάς θέλει τον χρόνο του

    Ο τραχανάς θέλει προσοχή όσο μαγειρεύεται και γι’ αυτό δεν ξεχνάμε να τον ανακατεύουμε. Επίσης, βασικός παράγοντας είναι ο χρόνος μαγειρέματός του, καθώς αυτός εξαρτάται από το είδος του τραχανά, το μέγεθός του και το πόσο στεγνός είναι. Ο σταρένιος θέλει περισσότερο χρόνο και νερό από τον αλευρένιο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να αποκτήσει τη σωστή πηχτή υφή του, αλλά όταν ετοιμαστεί θα πρέπει να τον αποσύρουμε και να τον σερβίρουμε άμεσα γιατί συνεχίζει να πήζει.

    Οι συνταγές για τραχανά που θα κρατήσετε στις αγαπημένες σας

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Τραχανάς με γάλα, σκόρδο και γραβιέρα
    Κάτι περισσότερο από comfort food, ο ζεστός γαλατένιος τραχανάς θα μας γεμίσει νοσταλγία, θα μας ζεστάνει και θα μας υπενθυμίσει ότι το φαγητό μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να νιώσουμε πάλι παιδιά!

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Ο νόστιμος και θρεπτικός τραχανάς της γιαγιάς
    Γίνεται με γλυκό τραχανά τύπου Λαμίας, επίσης, αλλά προτιμήστε έναν πιο σκληρό.

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Πικάντικος τραχανάς-ριζότο µε πελτέ και πρόβειο γιαούρτι
    Αυτός ο ξινός τραχανάς με την προσθήκη του πελτέ χυλώνει ωραία και γίνεται σαν νόστιμο ριζότο. Ωραία ιδέα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Τραχανάς σούπα με φέτα και μπέικον
    Ο τραχανάς με φέτα είναι κλασικός και αγαπημένος συνδυασμός. Αν τώρα τους προσθέσετε και μπέικον και λίγη κρέμα γάλακτος, η παραδοσιακή σούπα θα απογειωθεί.

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Βελουτέ ξινού τραχανά με απάκι
    Τα τραγανά τσιπς από απάκι, τα καβουρδισμένα φουντούκια και οι σταγόνες από κρέμα βαλσαμικού θα απογειώσουν αυτό το πιάτο.

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Βελουτέ ξινού τραχανά με τσιπς παντζαριού
    Η σούπα τραχανά μεταμορφώνεται σε πιάτο που σερβίρεται ακόμα και σε πιο επίσημες περιστάσεις.

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά
    Βελουτέ τραχανά με καρότο
    Σε μια πιο δημιουργική εκδοχή της κλασικής συνταγής για σούπα, ο τραχανάς γίνεται εξαιρετική βελουτέ που μας κρατάει ζεστούς στα κρύα, αλλά μπορεί να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το φιλμ “Εν Αρχή” στην Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

    Το φιλμ "Εν Αρχή" προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στις 3...

    ΠΑΤΡΑ: Ο προϋπολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο

    Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις...

    ΠΑΤΡΑ: Ο Χαράλαμπος Μπονάνος στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

    O Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ΠΔΕ Χαράλαμπος Μπονάνος πραγματοποίησε χθες Τετάρτη...

    Οι δημοσιογράφοι της Πάτρας στην συγκέντρωση της Πλ. Γεωργίου

    Από την ΕΣΗΕΠΗΝ λάβαμε το εξής: Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι, αύριο Παρασκευή 28...
    Best Shop