KAΛΑΒΡΥΤΑ: 14 μαρτυρίες έχουν οι παραγωγοί της ταινίας για το συμβάν στο σχολείο με τον “καλό Ναζί”! ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Από ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ: Των Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, Γεωργίας Κοσμά

     

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Πανελλήνια διάσταση πήρε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», για τις πρώτες αντιδράσεις Καλαβρυτινών σε ό,τι αφορά επίμαχη σκηνή 5 δευτερολέπτων στο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας «Καλάβρυτα 1943», που αναβιώνει τον μύθο, περί «καλού» Αυστριακού ναζί, που πήρε την πρωτοβουλία – παρακούοντας εντολές ανωτέρων του – και άνοιξε τάχα την πόρτα του πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα!

    Η ΠΗΓΗ
    Μία μέρα μετά, άνθρωποι της παραγωγής, ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενούνται μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων, βρέθηκαν 6 χρόνια πριν τα γυρίσματα της ταινίας, επισημαίνοντας ότι η πιο μαύρη σελίδα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στηρίζεται σε έρευνα και μαρτυρίες επιζώντων για το χρονικό της σφαγής. Μεταξύ αυτών και η συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα -Μητσώνια που έζησε τον εφιάλτη από κοντά.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ
    Στο έργο, που θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου -με την ιδέα ν’ ανήκει στον Ελληνοαμερικανό από το Σικάγο Τομ Σουλελέ- φαίνεται ο ένστολος ναζί, που ενσαρκώνει ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, να σώζει τα γυναικόπαιδα στο σχολείο, σπάζοντας τις αλυσίδες της πόρτας.
    Οι υπεύθυνοι της παραγωγής έλεγαν στην «Π» πως αξίζουν αναφοράς δύο σημεία. Οι μαρτυρίες που έλαβαν υπ’ όψιν και υπάρχει διχογνωμία, καθώς κάποιοι επιζώντες έλεγαν πως βγαίνοντας από το φλεγόμενο σχολικό κτίριο είδαν Αυστριακό κι άλλοι Ιταλό στρατιώτη, ενώ στην ταινία
    -σύμφωνα με πληροφορίες- θα φαίνεται σε αρκετές σκηνές πως οι περισσότερες γυναίκες τα κατάφεραν με δικές τους δυνάμεις να σωθούν και να σώσουν τα παιδιά τους, από τα παράθυρα κι από άλλες πόρτες.

    «Καλάβρυτα 1943»: Η παραγωγή απαντά με 14 μαρτυρίες στις αντιδράσεις των καλαβρυτινών - Τι λέει ο Δήμαρχος

    Η ΘΕΩΡΙΑ
    Σε δήλωσή του ο σεναριογράφος επισημαίνει πως «υπάρχει η θεωρία που πολλούς τους ενοχλεί, ότι ένας Αυστριακός άνοιξε την πόρτα του σχολείου για να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά» και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, διάβασε 14 μαρτυρίες που αναφέρονται σε ένστολο Αυστριακό.

    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
    Για το επίμαχο σημείο, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», Νικόλας Δημητρόπουλος, αρκείται να σχολιάσει στην «Π»: «Επειδή δεν έχει βγει η ταινία, δεν ξέρω πώς κάνουν σχόλια χωρίς καν να την έχουν παρακολουθήσει».

     

    KAΛΑΒΡΥΤΑ: 14 μαρτυρίες έχουν οι παραγωγοί της ταινίας για το συμβάν στο σχολείο με τον "καλό Ναζί"! ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

     

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Σε επικοινωνία της «Π» με την εταιρεία παραγωγής foss productions, αρμοδίως προέκυψε πως αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία διανομής, η οποία είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία της ταινίας στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

    Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΡΑΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Να διαφωνεί με το τάιμινγκ αλλά και το σημείο αρνητικής αναφοράς καλαβρυτινών φορέων και απογόνων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, όπως αυτοί δημοσιοποίησαν την ένστασή τους -μέσω της «Π»- για μια τουλάχιστον σκηνή της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», έδειξε χθες ο Δήμος Καλαβρύτων.

    Ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, μάλλον αιφνιδιάστηκε από τον σάλο και τις επαπειλούμενες μηνύσεις κατά των υπευθύνων του κινηματογραφικού έργου και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σε 30 περίπου μεγάλα αθηναϊκά και άλλα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν το ρεπορτάζ της «Π», αποζητώντας την επίσημη θέση της δημοτικής αρχής.

    Ο κ. Παπαδόπουλος έλεγε πάντως σε συνομιλητές του, ότι «τα σχόλια δεν έπρεπε να γίνουν πριν κάποιοι δουν την ταινία», όπως και ο ίδιος θα πράξει τη Δευτέρα, στην επίσημη πρεμιέρα στο Ιδρυμα Νιάρχος, ως επίσημος προσκεκλημένος της εταιρείας παραγωγής. Κατόπιν, αναμένεται να κάνει σχετική δήλωση.

    Στις συζητήσεις που προκάλεσε η πρώτη «τουφεκιά» του προέδρου της Ενωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. αντιδημάρχου Χαρ. Ερμείδη, λεγόταν πως πράγματι υπήρχαν πάντα διηγήσεις για την απελευθέρωση γυναικόπαιδων από το φλεγόμενο Δημοτικό Σχολείο, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους. Ετσι, ενώ για πολλά χρόνια πιστευόταν πως Αυστριακός ναζί άνοιξε τις πόρτες, μεταγενέστερα αυτό κατέπεσε ως ιστορική μαρτυρία.

    «Ταινία είναι, θα υπάρχει και μυθοπλασία. Η επίσημη θέση δεν είναι του καθένα. Υπάρχει Δήμος, υπάρχει Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Αν ένα έργο προσβάλλει την τιμή και τη μνήμη των θυμάτων, θα το κατακρίνουμε, αλλά να το δούμε… ας μη μας αναστατώνει μια μυθοπλασία» ακούστηκε να λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

    Η μοναδικότητα του πρωταγωνιστή και σπουδαίου Σουηδού ηθοποιού Μαξ φον Σίντοφ, η μεγάλη προβολή της ταινίας, οι χορηγίες κ.ά. «συγκρατούν» τον Δήμο από το επαναλάβει έτσι εύκολα ό,τι «επαναστατικό» έπραξε, πρόσφατα, για το λεύκωμα της Περιφέρειας, εξ αφορμής των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς να απολαύσετε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια χωρίς ενοχές

    Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και για πολλούς, συνοδεύεται από χαρά, ζεστασιά...

    Παναχαϊκή: Αποτελεί παρελθόν ο Κοζορώνης

    Και ξαφνικά τέλος ο έμπειρος μέσος από την Παναχαϊκή. Αναλυτικά...

    Γνωστός δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη στα δικαστήρια γιατί πήγε να εισέλθει με όπλο

    Ο 64χρονος δικηγόρος, ο οποίος είναι γνωστός και για...
    Best Shop